Milzīga noziedzība, streikojoši policisti un Zikas vīruss. Rio gatavojas olimpiādei
Drošība ir viena no galvenajām problēmām Rio pirms gaidāmās olimpiādes. Spēļu laikā ielās patrulēs 85 tūkstoši policistu un karavīru.
2016. gada 18. jūlijs, 13:35

Milzīga noziedzība, streikojoši policisti un Zikas vīruss. Rio gatavojas olimpiādei

Jauns.lv

Riodežaneiro (Brazīlija) no 5. līdz 21.augustam notiks Olimpiskās spēles. Drošība ir viena no galvenajām problēmām Rio pirms gaidāmās olimpiādes. Citas problēmas ir Zikas vīruss, ūdens piesārņojums, lēna biļešu tirdzniecība un apcirpts budžets.

Riodežaneiro ir pirmā Dienvidamerikas pilsēta, kam uzticēta Vasaras olimpisko spēļu rīkošana, taču pieaug bažas par policijas spēju kontrolēt noziedzību šī notikuma laikā. Slepkavību skaits šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gadu, pieaudzis par 15 procentiem. Pieaudzis arī citu noziegumu, tostarp ielu laupīšanu, skaits.

Nesen Rio aplaupītas divas Austrālijas paralimpiskās burātāju komandas dalībnieces, piedraudot ar šaujamieroci. Šis incidents uzsvēra bažas par noziegumiem pret ārvalstu sportistiem pirms šīgada vasaras. Olimpisko un Paralimpisko spēļu laikā Riodežaneiro ielās patrulēs 85 tūkstoši policistu un karavīru, bet vardarbīgi noziegumi vēl arvien ir dzīves īstenība šajā pilsētā.

Vēl maijā Riodežaneiro pieci vīrieši aplaupīja Spānijas olimpiskās zelta medaļas ieguvēju burātāju Fernando Ečavarri un divus viņa kompanjonus.

Savukārt Brazīlijas policisti, kas protestēja pret algu izmaksu aizturēšanu, tikai mēnesi pirms gaidāmajām olimpiskajām spēlēm, tūristus galvenajā Riodežaneiro lidostā sveica ar plakātiem, uz kuriem bija lasāms "Laipni lūgti ellē".

Vēl viena no Rio olimpisko spēļu problēmām ir Zikas vīruss. Liels skaits sportistu no visas pasaules atteikušies piedalīties spēlēs, jo tas varētu apdraudēt viņu, vai ģimenes locekļu veselību.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā. Zikas vīrusu pārnēsā "Aedes" ģints odi. Lielākoties tas nav bīstams dzīvībai, bet ar šo saslimšanu tiek saistīti aizvien biežāki gadījumi, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm. Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles. Pasaules Veselības organizācija paudusi viedokli, ka pastāv ļoti zems risks Zikas vīrusa izplatībai plašāk pasaulē pēc gaidāmajām olimpiskajām un paraolimpiskajām spēlēm, jo sacensības norisināsies laikā, kad Brazīlijā ir ziema.

Latviju Olimpiskajās spēlēs pārstāves 33 sportisti.


BNS, LETA, kasjauns.lv, Foto: Reuters / LETA, AFP / LETA, EPA / LETA,