Baltijas labākā frīstailista Māra Orniņa kārtējais izaicinājums. VIDEO. FOTO
Droši var apgalvot, ka velosipēds ir Māra ikdiena un sabiedrotais pretī lieliem, bet ne nerealizējamiem mērķiem, no kuriem nopietnākais ir pievienošanās Red Bull komandai.
Citi sporta veidi
2012. gada 1. novembris, 10:29

Baltijas labākā frīstailista Māra Orniņa kārtējais izaicinājums. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

Māris Orniņš ir 21 gadu vecs Latvijas un Baltijas labākais MTB frīstaila braucējs, kurš ir pierādījis sevi kā talantīgu un neatlaidīgu riteņbraucēju gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Jaunizveidotajā video „4 bikes” ikviens var pārliecināties par viņa azartu un spēju daudzveidību.

Māris Orniņš, kurš pazīstams arī kā Dullītis, ir sportists un sporta fans. Bērnībā testējot dažādus sporta veidus, sevi ir atradis tieši ekstrēmajā riteņbraukšanā, precīzāk, MTB frīstailā. Šis sporta veids vienmēr sagādā jaunus izaicinājumus, kurus Māris pieņem ik dienu. Arī jaunā video uzņemšana bija viens no tādiem.

Lai iemācītos braukt, jāiemācās krist

Iemācīties krist un, kas ir vēl būtiskāk, pēc kritiena piecelties, lai atgrieztos uz velosipēda, bija pirmais Māra solis, uzsākot ekstrēmo riteņbraukšanu. „Kad biju maziņš, uzvilku visus sargus, kas man bija mājās, gāju, lecu pa tramplīnu un speciāli metu riteni projām, lai kaut kā piezemētos. Un tā es visu dienu pavadīju krītot, lai iemācītos krist,” atceras Māris. Viņš uzskata, ka svarīgākais ir pārvarēt bailes- tad varēs arī pievarēt tramplīnus.

MTB frīstailā braucēja uzdevums un lielākais izaicinājums ir gaisā veikt sarežģītus trikus. Un veiksmīgs triks lielākoties nav nejaušība. Māris saka, ka svarīgi ir katru kustību izprast, prātā projektējot tās realizācijas iespējas. „Protams, kad es mācos kādu jaunu lietu, es neko nesaprotu, bet, katru reizi to mēģinot, saprotu arvien vairāk.”

Ekstrēmā riteņbraukšana nav tikai monotona pedāļu mīšana, bet pastāvīga domāšana līdzi katrai kustībai. Panākumi rodas tad, kad loģiskā domāšana saslēdzas kopā ar sava ķermeņa un velosipēda izjušanu. „Tu vari būt ļoti labs braucējs, bet, ja nejutīsi savu riteni, tad vari aizmirst par trikiem. Sākumā ir jāpārvalda ritenis par visiem 100, ” pārliecināts ir Māris. Viņš stāsta, ka „vislabāk tas izdarāms BMX trasēs un skeitparkos”, kur šīs iemaņas un pārliecību guva viņš pats.

Šodien darbs- rītdien atalgojums

Ekstrēmo riteņbraukšanu jaunais censonis 12 gados iesāka kā eksperimentu, turpināja kā hobiju, kas nu no mežā ierīkotas MTB frīstaila trases transformējies par viņa ikdienu profesionālās sacensībās Latvijā un pasaulē. Kā apgalvo Māris, viņš ir ieguldījis daudz nopietna darba un finanšu, lai izcīnītu savu „LATVIAN KING OF DIRT” titulu.

Lai riteņbraucējs tiktu pamanīts, nepieciešama oriģināla pieeja. Māris saka: „Izdomāt jaunu triku ir ļoti grūti, un tas paliek grūtāk ar katru dienu. Tikai daži pasaules braucēji spēj to izdarīt. Bet var iemācīties jaunas triku kombinācijas, piemēram, savienot vienā lidojumā četrus vai vairāk trikus.” Kad Māris nav uz velosipēda, viņš ir pie datora, lai iedvesmotos no citu braucēju uzņemtajiem video. „Man ļoti patīk skatīties BMX , jo viņiem triku krājums ir daudz lielāks,” apgalvo braucējs. Viņš uzskata, ka ekstrēmajā riteņbraukšanā nav jācenšas kādam līdzināties. No profesionāliem braucējiem ir jāiedvesmojas, jāmācās un jāmēģina veidot savu individuālo pieeju.

Salīdzinot sevi ar citiem MTB braucējiem Latvijā, Māris ļoti daudz trenējas un uztver to ļoti nopietni. „Man pašam šķiet, ka daudzi no mums neiesildās pirms treniņiem, bet es to daru katru reizi, jo zinu, cik tas ir svarīgi.” Māra kā MTB braucēja oriģinalitāte ir augstie lēcieni un braukšanas variācijas. „Man piemīt divu veidu braukšanas pieejas- māku vienu dienu braukt ar stilu, otrā domāt tikai par trikiem, bet visbiežāk visu apvienot kopā. Tas ir grūti, jo braucēji pārsvarā mēdz būt vai nu stilīgie, vai triku mašīnas,” viņš saka.

Uz lieliem darbiem Māri motivē ekstrēmo sportaveidu kaislība, prieks par pavadīto laiku un cerība, ka MTB varētu kļūt par galveno peļņas avotu. Lai tuvinātos šim sapnim, Māris ik dienu pārvar dažādas kā fiziskas, tā finansiālas grūtības, un arī nākotnes virsotnes plāno sasniegt velosipēda mugurā, cerot uz pienācīgu atalgojumu. „Tas ir tas, ko es tiešām vēlos- lai sports būtu mans darbs,” pārliecināts ir Māris.

Māri izaicina „4 bikes”

Droši var apgalvot, ka velosipēds ir Māra ikdiena un sabiedrotais pretī lieliem, bet ne nerealizējamiem mērķiem, no kuriem nopietnākais ir pievienošanās Red Bull komandai. „Nemācēšu pateikt, cik lielas ir manas iespējas tikt zem Red Bull paspārnes, bet uz šo mērķi es iešu ar visiem 100!” viņš ir pārliecināts. Māris ir ceļa sākumā un šobrīd nopietni strādā, lai izpildītu visus pārbaudes laikā prasītos uzdevumus. Kādi tie ir? „Pa lielam bija divi galvenie uzdevumi- palikt atpazīstamam pasaulē un sasniegt pieņemamus rezultātus ārzemēs,” viņš stāsta.

Jaunizveidotais video, kurā Māris Orniņš uz četriem velosipēdiem veic sarežģītus trikus iekštelpās, brīvā dabā un velobraukšanai neparedzētās vietās , ir viena no iespējām, kā parādīt sevi, savu spēju daudzveidību , kā arī veicināt atpazīstamību tepat  mājās un pasaulē. Māris stāsta, ka izveidot šo video bija grūti, jo sportistam pavisam nesen tika veikta nopietna kājas traumas operācija, ilgu laiku kavējot treniņus. Savukārt skeitparkā uzņemtajos kadros Māris veic trikus ar plīsušu menisku nedēļu pirms operācijas.

Par video uzņemšanu Māris stāsta: „Ar pārtraukumiem safilmējām visu četrās dienās- katram velo pa vienai dienai, bet ilgāku laiku aizņēma montēšana, lai daudz maz viss būtu kā vajag. Ir vēl, protams, daudz kļūdu, par kurām jādomā, nākamo video filmējot.”

Ar devīzi „tu vari dabūt un iegūt pilnīgi visu” jaunietis nākamo gadu cer uzsākt uz ziemas tramplīniem „White Style” sacensībās Austrijā, bet pavasarī turpat sevi pierādīt pirmajā pasaules tūres posmā „Vienna air king”.

Māris Orniņš | 4 bikes - video:

Karlīna Timofejeva/ Publicitātes foto