foto: Shutterstock
Varena biste vai pavisam dēlis - krūtis ir visādas. Ar tām vīrieti var piesaistīt, bet - ne noturēt
Skaistas ir viņas visas. Visas var arī izbarot bērnus. Un tomēr dāmas vēlas lielākas, nekā tām tās ir. Kāpēc?
2018. gada 7. jūlijs, 07:10

Varena biste vai pavisam dēlis - krūtis ir visādas. Ar tām vīrieti var piesaistīt, bet - ne noturēt

Jauns.lv

Katra sieviete zina, ka krūtis ir dažādas un atšķirīgas tāpat kā mēs pašas. Patiesībā to zina arī vīrieši. Krūtis un to lielums ir gaumes jautājums! Turoties uz viena viļņa ar krūšu slavas epopeju, parunāsim par to, kā tās iemīlēt.

Lielas vai mazas, apaļas vai konusveidīgas, bet tās ir mūsu krūtis. Uzradās bez brīdinājuma – tā ap vienpadsmit, trīspadsmit vai piecpadsmit. Nereaģēja ne uz izmisīgiem lūgumiem: „Tikai neapstājies! Vēl mazliet, mazliet!”, ne arī uz saucieniem: „Stop! Pietiek!” Tās ieguva sev vien zināmu formu un izmēru. Diemžēl ne visas spējam dabas veidojumus pieņemt un arī iemīlēt, jo prātā maisās n-tie „smuko krūšu” etaloni.

Tās, kuras kautrīgi veļas veikalā cilā krūšturus 80A, pilnas nožēlas stiepj tos uz pielaikošanas kabīni: „Kā es ar saviem zirnīšiem lai jūtos sieviete. Pat normālu veļu nevaru nopirkt!” Tās, kurām izmērs galvas tiesu lielāks (nu teiksim – 95D), sūrojas, ka pupi bezcerīgi sabojājuši dzīvi: veči lūr tikai uz tiem vien, nepamanot nedz dvēseli, nedz intelektu.

Ko līdz runas par to, ka mazas krūtis iemieso maigumu un trauslumu un lielas krūtis ir tik pilnasinīgi sievišķīgas? Šajā jomā nedarbojas itin nekādi likumi. Precīzāk, darbojas tikai daži: menstruālais cikls, kontracepcijas līdzekļi, grūtniecība, svara maiņa un vecums. Neviens no mūsu orgāniem uz to nereaģē tik acīmredzami un cītīgi kā krūtis. Viens gan skaidrs – lielas vai mazas – tās ir mūsu sievišķības simbols neatkarīgi no tā, vai tās kautrīgi slēpjam, vai atsedzam ar varenu dekoltē.

Lielas, mazas. Kāda starpība?

Ja ticam, ka Dievs cilvēkus radījis pilnīgus un harmoniskus, tad kāda nozīme izmēram? „Skaistas ir gan lielas, gan mazas krūtis. Ar tām visām labi var barot bērnus. Tā ir mūsu erogēnā zona, un mīlējoties tās ir vienlīdz jutīgas. Ar krūtīm varbūt var vīrieti piesaistīt, bet, lai paliktu kopā, tam vajag pilnīgi ko citu. Zināt, neesmu sastapusi nevienu, kurš būtu sajūsmā par protēzēm, kaut tās būtu tikai zobiem. Ja tā ir dzīves nepieciešamība, mēs šādu palīglīdzekli izvēlamies. Bet vai tad protezē ir kas tāds, ar ko mēs lepojamies? Krūšu implants ir tāda pati protēze. Vai mums to tiešām vajag?” prāto psihoterapeite un seksopatoloģe Līga Birzniece.

Kad sakām – manas krūtis ir pārāk lielas vai pārāk mazas, interesanti, ar ko tās salīdzinām? Un kas vispār ir ideāls izmērs? Mūsdienu pārtika un orālā kontracepcija novedusi pie tā, ka pēdējos divdesmit gados vidējais krūštura izmērs no 85B ir palielinājies līdz 90C. ASV ceturtdaļgadsimta laikā krūšu izmēru/formu koriģējušas 2 500 000 sieviešu.

Arī Latvijā pašlaik lielākā daļa daiļavu, kuras nāk pie ķirurga palielināt tiešām praktiski neesošas krūtis, vairs pieticīgi neizvēlas B izmēru, bet vismaz C un D. Acīmredzot modes, apģērba un kino industrija tomēr dara savu, un pat tās, kas negatavojas plastiskai operācijai, galvā virpina domas, ka gribas lielākas/ pilnīgākas/apaļākas/”lai smuki stāv”.

Pati krūšu mode ir tik mainīga. Kas nekaitētu dzīvot Senajā Grieķijā, kur cieņā bija mazas un tvirtas krūtis? Viktorijas laikmetā tām vajadzēja būt tumīgām, tumīgām. Vēl ne cik sen modeles pa mēli staigāja ar dēli krūšu vietā, bet šogad modes dizaineri ņem un atrāda sievišķības simbolu savās skatēs: modelēm pēkšņi parādījušies jauki apaļumi, kas nav uzkrītoši, bet, ak cik, pamanāmi. Un ko darīt, ja tev vai man krūtis ir lielākas/mazākas? Neko! Grozies, kā gribi, ideālais ar realitāti vienmēr būs konfliktā, bet vai tāpēc nemīlēt savas krūtis? Protams, ka mīlēt!

Ko darīt? Iemīlēt!

Līga Birzniece uzsver, ka krūtis nedzīvo pašas par sevi. Tās ir saistītas ar mūsu ķermeni un dvēseli. „Ja esam ar sevi apmierinātas, tad mums patīk arī mūsu ķermenis. Un, ja pašas sev patīkam, tad patiksim arī partneriem neatkarīgi no tā, vai krūtis būs lielas vai mazas. Kolīdz mums pašām šķiet, ka kaut kas ir ne tā, arī pretējais dzimums pieņem, ka kaut kas nav īsti kā vajadzīgs. To, ko pašas izstarojam, mēs kā spogulī redzam citos.

Pie manis terapijā reiz nāca skaista, slaida un eleganta sieviete, kurai nepatika viņas mazās krūtis. Viņai bija sajūta, ka tās nozagušas visu viņas sievišķību un pievilcību. Un tad mēs kopā iedarbinājām programmu: es mīlu savas mazās skaistās krūtis.” Bet, protams, sevi pieņemt un cienīt nav viegli. Tas nav tas pats, kas vakarā pēc darba ieskriet lielveikalā un nopirkt končas vakaram, jo es taču mīlu sevi. Līga arī stāsta, ka krūšu rajonā mums atrodas sirds čakra, kas saistīta ar mīlestību. Ja ar šīm jūtām ir problēma, tad iemesls tam bieži tiek meklēts tieši tajā, ka „krūtis ne tādas”. Ja kāda sieviete sevi tik ļoti nemīl, lai tā domātu, būtu vērts aprunāties ar ginekologu un psihologu.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.