foto: Shutterstock
Mierīga rakstura puisis iepazīstas ar enerģisku meiteni, īstu "spridzekli". Aina Poiša: "Sākumā viņu tas pievelk, bet pēc tam..."
Tas attiecībās var radīt krīzi, ja viens visu laiku uzņemas iniciatīvu, jo vēlas iet, darīt, baudīt, bet otrs ir tikai kā patērētājs, kurš patiesībā labprātāk nedarītu neko. 
Attiecības
2023. gada 28. novembris, 18:10

Mierīga rakstura puisis iepazīstas ar enerģisku meiteni, īstu "spridzekli". Aina Poiša: "Sākumā viņu tas pievelk, bet pēc tam..."

Jauns.lv

Bieži vien attiecību sākumā nepamanām atšķirības, kas vēlāk kopdzīvē izrādās būtiskas. Atšķirties var gan uzskati, gan vēlmes, gan temperaments. Vai tik dažādiem cilvēkiem ir cerība ilgstoši funkcionēt kā pārim, Latvijas Radio raidījumā "Vai tas ir normāli" vērtē ģimenes psihoterapeite Aina Poiša, raksta Lsm.lv.

Veidojot attiecības, ne vienmēr uzreiz pamanām jautājumus, kas nesaskan, jo sākumā dabiski uzmanību vairāk pievēršam tam, kas vieno. Tikai ar laiku pamanām, ka ir uzskati, kas attiecībās nesakrīt. Ne vienmēr tas ir slikti, norāda Lsm.lv

Klasisks piemērs ir, kad mierīgs, introverts puisis, kurš vairāk vēlas atrasties mājās, satiek ekstravertu, dzīvespriecīgu, enerģisku meiteni.

"Sākumā viņu tas pavelk. Viņam tas ir ļoti interesanti, viņš paņem viņas enerģiju un kaut kādā veidā pabarojas no tās. Bet tad viņi sāk dzīvot kopā, gadu, divus, viņš atkal sāk atgriezties pats pie sevis un sāk nogurt no tās aktivitātes. Viņš arvien vairāk saka – nē. Ja viņa piedāvā darīt to, kas viņai šķiet pašsaprotams, bet viņam tas nav pašsaprotams, viņš to spēs dot tikai iemīlēšanās fāzē, kad nekas nav par grūtu otra cilvēka dēļ," skaidro Poiša. 

Tas attiecībās var radīt krīzi, ja viens visu laiku uzņemas iniciatīvu, jo vēlas iet, darīt, baudīt, bet otrs ir tikai kā patērētājs, kurš patiesībā labprātāk nedarītu neko. 

"Es parasti tad saku, – vai tad, kad tu viņu iepazini, vai jūs pārrunājāt to, kā jūs veidosiet savu dzīvesstilu? Cik daudz jūs saglabāsiet paši sevi, bet cik daudz jūs ienesīsiet tajā kopējā telpā?

Tā ir adekvāta pielāgošanās, lai nav tā, ka viens sēž mājās kā kaķītis un murrā uz dīvāna, bet otram visu laiku vajag tikai impulsus no ārpuses, jo mājās liekas garlaicīgi. Kaut kur tas kopsaucējs ir jāatrod," psihoterapeiti Poišu citē Lsm.lv.

Pāriem ir jākomunicē savā starpā par atšķirībām un to, cik daudz katrs ir gatavs piekāpties līdz vidusceļam, taču tas nav viegli. Bieži vien cilvēki baidās atzīt atšķirīgo, kas viņus varētu šķirt. 

Pats galvenais - atklāti komunicēt par to, kā katrs skatās uz konkrēto jautājumu. Pirmkārt, atšķirības ir jāiepazīst un jāzina. Otrkārt, jāmācās tās pieņemt un respektēt. 

Spēja un vēlme godīgi izrunāties pāru attiecībās ir ļoti būtiska. Arī par grūtiem jautājumiem ir jāspēj komunicēt. Viedokļu atšķirības, ģimenes pieredzes bagāža, dažādas vērtības laulāto starpā var radīt nesaskaņas, un vislabāk tās risināt runājot. Ja kāda no pusēm ilgstoši piekāpsies, ar laiku nobriedīs krīze, kas var novest pie attiecību kraha.

Ja aizgājis tik tālu, ka attiecības kļuvušas neveselīgas, tās sūta vairākus brīdinājuma signālus. Tomēr cita lieta, vai partneri tos saprot un pamana. Vietne “Psychology Today” nosauc 51 pazīmi, ka attiecībās kaut kas iet greizi.

Visu Latvijas Radio raidījumu par to, kā attiecības ietekmē priekšstati par būtiskiem dzīves pamatjautājumiem, skaties šeit: