2022. gada 28. marts, 14:53

Belziens pa seju uz "Oskaru" skatuves. Kāpēc joks par Džadas Smitas skūto galvu bija nevietā

Jauns.lv

Kinoļaudis svētdien Losandželosā pulcējās uz Kinoakadēmijas "Oskara" balvu pasniegšanas ceremoniju, pat nenojaušot, ka par teju aprunātāko pasākuma notikumu kļūs nevis pašu balvu sadale, bet gan neiestudēta ķilda uz skatuves. Aktieris Vils Smits pamatīgi pārsteidza un šokēja sanākušos, veltot pamatīgu pliķi pa seju vakara vadītājam, aktierim un komiķim Krisam Rokam.

Kāds bija iemesls Smita dusmām un impulsīvajai rīcībai?

Roks gatavojās pasniegt balvu par labāko dokumentālo filmu, kad izmeta joku par Smita sievas Džadas Pinketas skūto galvu.

foto: AP/Scanpix
Džada Pinketa Smita ar vīru Vilu Smitu "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā

"Džada, es mīlu tevi. G.I. Džeina 2 (filma "Kareive Džeina"), nespēju sagaidīt, kad redzēšu tevi," pasmejoties par Smitas skūto galvu, sacīja Roks.

Kā zināms, 1997. gada filmā "Kareive Džeina", kurā galveno lomu atveido Demija Mūra, Mūrai nācies noskūt matus. Roks šķietami norādījis, ka Džada Smita varētu pretendēt uz galveno lomu filmas otrajā daļā.

Pārējiem zālē izplūstot smieklos, pati Džada Smita nespēja noslēpt savu nepatiku par neizdevušos vakara vadītāja joku. Smaids no viņas sejas ātri vien nozuda. To pamanīja arī viņas vīrs, aktieris Vils Smits, kurš rīkojās ļoti impulsīvi - taisnā ceļā uzgāja uz skatuves un pamatīgi iebelza Rokam pa seju, vēlāk vairākas reizes brīdinot komiķi nekad vairs neizteikt viņa sievas vārdu.

Vēlāk Smits, saņemot "Oskara" balvu kategorijā "labākais aktieris", par savu rīcību atvainojās.

Iziet sabiedrībā bez matiem bijis ārkārtīgi smagi

"Džada iedvesmo tik daudz cilvēku, kuri sadzīvo ar tādu pašu stāvokli," raksta kāds interneta lietotājs. Savukārt rakstniece Roksana Geja norāda, ka, lai gan joks par Džadas Pinketas Smitas alopēciju neattaisno vardarbību, viņa saprot, ka tas "var kādam likt pārkāpt robežas".

To, ka viņai diagnosticēta alopēcija, Džada Pinketa Smita publiski atklāja 2018. gadā. Alopēcija ir autoimūna slimība, kas izraisa matu izkrišanu. Mati var izkrist saujām, atstājot tukšus plankumus uz skalpa. Alopēcijai nav zināmu ārstēšanas metožu.

Par savu nepatīkamo pieredzi Smita pastāstīja savā sarunu šovā "Red Table Talk", kad atminējās "biedējošo" brīdi, kad viņa pirmo reizi pamanīja, ka dušā viņai izkrīt "saujām matu". "Tā bija viena no tām reizēm manā dzīvē, kad es burtiski drebēju no bailēm," viņa teica. "Tāpēc es nogriezu matus un turpināju tos griezt."

Turpmākajos gados aktrise bieži izgājusi sabiedrībā ar ļoti īsu matu griezumu vai arī ar galvas apsējiem. Pagājušā gada jūlijā viņa spēra drosmīgu soli, pirmo reizi ievietojot fotogrāfiju ar pilnībā noskūtu galvu vietnē "Instagram".

"Vilova lika man to darīt, jo bija pienācis laiks," viņa rakstīja. "Mani 50 gadi būs dievišķi apgaismoti."

Pagājušā gada decembrī Džada Pinketa Smita "Instagram" paziņoja, ka samierinājusies ar savu diagnozi: "Es un šī alopēcija būsim draugi... punkts!"

"Mammai būs tie jānoskuj līdz pat ādai, lai neviens nedomātu, ka viņai ir veikta smadzeņu operācija vai kaut kas cits," viņa norādīja pie video, kurā atrāda sekotājiem "grūti noslēpjamās" zonas, kurās nesen izkrituši mati.

Kopš tā laika Džada Pinketa Smita iznesusi savu jauno tēlu sabiedrībā dažādās balvu pasniegšanas ceremonijās un pirmizrādēs. Šomēnes notikušajā "Critics' Choice Awards" balvu pasniegšanas ceremonijā viņa bija rotājusies ar dimantiem darinātu galvasrotu.

Joki par alopēciju nav pieņemami

Saskaņā ar Hārvardas Medicīnas skolas datiem aptuveni trešdaļa sieviešu savā dzīvē piedzīvo matu izkrišanu.

2018. gadā publicēts recenzēts pētījums atklāja, ka tumšādainajām un spāņu izcelsmes sievietēm ASV dzīves laikā ir "ievērojami lielāka" iespēja saslimt ar alopēciju.

Alopēcijas vēstneši un diagnozes izpratnes veicināšanas grupa "The Bald Girls Do Lunch" tviterī norāda: "Joki par Džadu Smitu vai jebkuru sievieti ar alopēciju nekad nav pieņemami."

“Oskara 2022” balvu ceremonijas vakara labāk ģērbtās slavenības

gallery icon

"Džadai vajadzēja daudz drosmes, lai iznāktu sabiedrībā," raksta kāds cits "Twitter" lietotājs, kuram arī diagnosticēta šī slimība, piebilstot: "Kauns par tevi, Kris Rok."

Savukārt bijusī NBA zvaigzne un viens no "alopēcijas vēstnešiem" Čārlijs Viljanueva tikmēr atgādināja cilvēkiem ar alopēciju: "Atcerieties, ka jums ir alopēcija, bet alopēcijai jūs nepiederat."

Vils un Džada Pinketa Smiti

Holivudas slavenais aktieru pāris Vils Smits un Džada Pinketa Smita laulībā nodzīvojuši jau 17 gadu. Baumo, ka viņi atbalstot brīvās ...

gallery icon

Policijā iesniegums nav saņemts

Losandželosas policijas departaments (LAPD) paziņojumā apstiprinājis, ka viņiem ir zināms, ka ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā noticis incidents, taču neviens no konfliktā iesaistītajiem nav sastādījis iesniegumu policijā.

"Incidentā viens cilvēks iesita otram. Iesaistītā persona ir atteikusies sniegt policijā iesniegumu. Ja iesaistītā puse vēlas saņemt policijas ziņojumu vēlāk, LAPD būs pieejams, lai pabeigtu izmeklēšanas ziņojumu," teikts paziņojumā.