foto: Raunas pansija
FOTO: Raunas pansijas iemītniece Alīda pandēmijas zīmē moži nosvin savu 107. dzimšanas dienu
Raunas pansijas iemītniece Alīda Palsiņa šajās dienās nosvinējusi savu 107. dzimšanas dienu.
Dzīvesstils
2020. gada 20. decembris, 07:09

FOTO: Raunas pansijas iemītniece Alīda pandēmijas zīmē moži nosvin savu 107. dzimšanas dienu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Aprūpes nama “Pansija Rauna” iemītniece Alīda Palsiņa šomēnes nosvinējusi nozīmīgu savas dzīves jubileju – 107. dzimšanas dienu. Gan viņas meita Laura Bogdanova, gan Smiltenes Sociālā dienesta vadītāja, gan Raunas pansijas darbinieki Jauns.lv atzina, ka sirmgalve saviem gadiem jūtas neierasti moža un žirgta. Viņi apbrīno sirmgalves vitalitāti, kuru dzīve it nebūt nav lutinājusi: viņa pārcietusi izsūtījumu Sibīrijā.

Alīda Palsiņa Raunā moži nosvin savu 107. dzimšanas dienu

Aprūpes nama “Pansija Rauna” iemītniece Alīda Palsiņa šomēnes nosvinējusi nozīmīgu savas dzīves jubileju – 107. dzimšanas dienu. Gan viņas meita ...

gallery icon

Alīdas meita Laura Jauns.lv pastāstīja, ka viņas māte tik tiešām saviem gadiem ir neierasti žirgta. Diemžēl Covid-19 ierobežojumu dēļ ģimenes locekļi nevarēja klātienē tikties un sveikt jubilāri, viņiem nācās savā starpā sakliegties caur aizvērtu logu, bet divu stiklu rūtis nebija šķērslis, lai bez problēmām sazinātos savā starpā.

Māte esot žestikulējusi un rādījusi, ka visu saprotot, un ar prieku saņēma torti un ziedus, kas viņai tika nodoti ar pansijas darbinieku starpniecību. Sveicienus viņai nodeva pamatīgs radu pulciņš – divas meitas (diemžēl, Alīdas dēls jau ir viņsaulē), pulciņš mazbērnu, kurus, kā saka meita Laura, pat nav iespējams saskaitīt. Nu viņu pulkam pievienojies arī jaunākais sveicējs – mazmazbērniņš. Tāpat sveicienus un dāvanu jubilārei nodeva Smiltenes novada pašvaldība.

Vēl pirms gada Alīdas kundze dzīvoja pie meitas Smiltenē, bet meitai, kura ir invalīde, mātes aprūpe kļuva par grūtu, un viņai mītni atrada dzimtās Raunas pansijā, kuru dibinājusi vietējā luterāņu draudze, Jauns.lv pastāstīja Smiltenes sociālā dienesta vadītāja Inta Siliņa. Viņa teica, ka Alīdas kundze joprojām var lepoties ar lielisku atmiņu un stāstnieces talantu. Viņa labprāt dalās atmiņās par savu dzīves gājumu. Tāpat viņa ir čakla rokdarbniece – ada zeķes un cimdus.

foto: Raunas pansija
Raunas pansijas iemītniece Alīda Palsiņa šajās dienās nosvinējusi savu 107. dzimšanas dienu.

Pirms pāris gadiem, kad Latvijas Republika svinēja simtgadi, Alīdas kundze piedalījās pirmajā Latvijas simtgadnieku saietā Rundāles pilī un saņēma neskaitāmus suminājumus, viņas dzīvesgājumu arī pierakstīja atmiņu grāmatā, lai paliktu vēstures liecība nākamajām paaudzēm. Pirms diviem gadiem sirmgalve intervijā “Smiltenes Novada Domes Vēstīm” par sevi jaunākajai “māsai” – Latvijas valstij novēlēja:

“Lai Latvija zeltu un plauktu! Lai nebūtu karu un būtu miers uz zemes. Lai bērniem būtu laba dzīve, lai mazmeita atgrieztos Latvijā un šeit viņai būtu darbs!”

Staļina laikā Alīdu Palsiņu kā “tautas ienaidnieci” un “budzeni” no Raunas izsūtīja uz Sibīriju, kur viņa arī iepazinās ar savu vīru, ar kuru kopīgi uzaudzināja trīs bērnus. 1956. gada Alīdas kundze beidzot varēja atgriezties tēvzemē un sāka strādāt Raunas slimnīcā par sanitāri, pēc tam pārcēlās uz Smilteni un uzsāka darbu stikla šķiedras rūpnīcā (tagad – Valmieras stikla šķiedras rūpnīca), kur nostrādāja līdz saviem pensijas gadiem.