foto: Shutterstock
Ziemassvētku laimes dzēriens - karstvīns. Kāpēc daži sūdzas, ka no tā sāp galva?
Labs karstvīns tiek gatavots no kvalitatīva vīna, nav pārsaldināts, un - to nevajag dzert tukšā dūšā. Zinātnieki atklājuši, ka karstvīnam pievienotās garšvielas liek izdalīties laimes hormoniem.
2015. gada 21. decembris, 05:02

Ziemassvētku laimes dzēriens - karstvīns. Kāpēc daži sūdzas, ka no tā sāp galva?

Karlīna Timofejeva

Neviena maltīte nav iedomājama bez dzērieniem, un šajā ziņā latviešiem arī ir jaunievedums. Senatnē pietika ar medus kvasu, alu, bērzu sulām un paniņām, vēlāk uzradās kafija, tēja un stiprie dzērieni, bet tagad tradicionāls Ziemassvētku dzēriens ir karstvīns – parasti gatavots no karsēta (ap 70 grādiem) sarkanvīna ar dažādām garšvielām, rozīnēm un citiem augļiem, arī riekstiem.

Tos, kam šī jaunā mode šķiet sveša, varam nomierināt – tas ir Eiropā dzimis produkts. Proti, pirmie sajaukt vīnu ar garšvielām sākuši seno romiešu leģionāri, ar kuru dāsnu roku tad arī vīnkopība un daudzas vīna receptes izplatījās pa Eiropu.

Viduslaikos vācieši un vēlāk arī angļi sāka vircoto vīnu sildīt un popularizēt to tieši kā Ziemassvētku dzērienu. Ļoti iecienīts svētkos karstvīns ir kļuvis Skandināvijā, turklāt bezalkoholiskā forma – ar augļu sulu, sevišķi, upeņu sulu – arī tiek bieži lietota. No šejienes, šķiet, arī latvieši ir iedvesmojušies un radījuši savu karstvīna recepti – upeņu sula ar Rīgas Melno balzamu.

Daļa cilvēku karstvīnu nepanes, sūdzoties par ātru noreibšanu vai nelabuma rašanos. Laba karstvīna pagatavošanā svarīgi ievērot dažus nosacījumus: izmantot tikai kvalitatīvu vīnu – kas arī nesildīts smaržo un garšo labi; nepārsaldināt karsto dzērienu ar cukuru vai medu un noteikti nedzert to tukšā dūšā.

Protams, mūsu platuma grādos karstvīns ziemā sasilda un ir laba profilakse pret saaukstēšanos, taču – ne tikai tas. Zinātnieki atklājuši, ka karstvīnam pievienotās garšvielas – lielākoties tās pašas, kas piparkūku sastāvā – liek izdalīties laimes hormoniem.

Vienalga, vai laimīga svētku sajūta rodas no tradicionālajiem rituāliem vai svētku galda bioķīmiskajiem procesiem, Ziemassvētku laiks ir īpaši omulīgs, kad ikviens ir noilgojies pēc mājām un ģimenes, pat ja viņš jau atrodas mājās.

Lūk, 5 karstvīna receptes iedvesmai

1. Klasiskais karstvīns

Pussaldais sarkanvīns    150 ml
Vīnogu sula    50 ml
Grenadīna sīrups    15 ml
Citrona daiviņa  
Apelsīna daiviņa  
Kanēļa standziņa   

2. Karstais portvīns

Portvīns    100 ml
Upeņu sula    100 ml
Kanēļa standziņa  
Krustnagliņas  
Apelsīna daiviņa   

3. Īpaši sildošais karstvīns

Tumšais rums    25 ml
Pussaldais sarkanvīns    150 ml
Citronu sula    25 ml
Kanēļa standziņa  
Muskatrieksti   

4. Karstais baltvīns

Riesling vīnogu šķirnes vīns/Pussaldais baltvīns    150 ml
balto vīnogu sula    50 ml
medus    15 ml
kanēļa standziņa  
krustnagliņas  
apelsīna daiviņa   

5. Karstais ābolu sidrs

Dabīgais ābolu pussaldais sidrs    150 ml
ābolu sula    50 ml
kanēļa standziņa  
ābola daiviņa