Dzīvoklī auksti! Kādu eļļas radiatoru pirkt?
2011. gada 7. maijs, 21:10

Dzīvoklī auksti! Kādu eļļas radiatoru pirkt?

Jauns.lv

Apkure jau atslēgta, taču pavasaris kā negrib, tā negrib pa īstam sākties. Meklējām sildītājus! Viena no drošākajām sildierīcēm ir eļļas radiators: tas piesilda telpu lēnāk nekā ventilatora tipa sildītāji, taču vienmērīgi un ilgi saglabā siltumu.

Ar eļļu pildītie sildītāji darbojas līdzīgi centrālapkures radiatoriem – to sildvirsmas temperatūra nepārsniedz 80–85°C. Veikala „cenuklubs.lv”  nodaļas vadītājs Aigars Darmakovičs  par eļļas radiatora mīnusu nosauc tā  „ēdelīgumu”, tāpēc tas piemērots kā papildu siltuma avots nelielām telpām.

Cik jaudīgu ierīci vajag?

Lai precīzi noteiktu nepieciešamo jaudu, jāņem vērā, piemēram, telpas izvietojums ēkā (istaba pie āra sienas var būt vēsāka par citām), logu un durvju skaits (jo vairāk iespēju gaisam cirkulēt, jo lielāka varbūtība, ka būs vēsi) un griestu augstums. Plašas telpas ar augstiem griestiem radiators piesildīs lēnāk. Radiatora jaudu nosaka pēc vienkāršas formulas – 1000 W uz 10 kvadrātmetriem apkurināmās platības. Ja griesti augsti un telpas plašas, iespējams, ka jāizvēlas jaudīgāks sildītājs, nekā būsi izrēķinājusi pēc formulas.

•    Eļļas radiatoru siltumatdeve atkarīga arī no virsmas lieluma, proti, sekciju skaita. Tas var svārstīties no 5 līdz vismaz 11 sekcijām, savukārt to jauda var būt no 500–2500 W. Cenas svārstās no 22 līdz 50 latiem.

•    Labi, ja radiators ir ar regulējamiem jaudas režīmiem. Lai taupītu naudu, var izvēlēties radiatoru ar iebūvētu ventilatoru, kas ļauj ātrāk piesildīt telpu.

•    Lai arī eļļas radiatoru uzskata par vienu no drošākajām sildierīcēm, noteikti jāievēro instrukcijā norādītie attālumi no elektrosildītāja līdz apkārtējiem priekšmetiem; sildītāju nevajadzētu ilgstoši atstāt bez uzraudzības.

•    Ja sildītājam trūkst kādas detaļas, bojāts strāvas pievads vai radušies kāda cita ķibele, lietot nedrīkst – tas jāsalabo!

Ņem vērā!

Ja, darbinot sildītāju, negribi pārmaksāt par elektrību, gādā, lai tavs mājoklis ir pareizi siltināts un ir izbūvēta efektīva ventilācijas sistēma – tikai tā iespējams izmantot sildierīces augstāko energoefektivitāti.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock