Kultūra
2020. gada 3. septembris, 12:26

Bijušajā Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkā notiks "Survival Kit" pasākumi

LETA

Bijušajā Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkā, Tērbatas ielā 75, Rīgā no 4.septembra līdz 4.oktobrim norisināsies ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit", informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāve Paula Jansone.

Pēc Jansones paustā, festivāla atklāšanas nedēļas nogalē apmeklētāji ir aicināti uz publiskajiem pasākumiem mūsdienu mākslas foruma "Baltā nakts" laikā, kā arī uz radošajām darbnīcām ģimenēm ar bērniem.

foto: Margarita Ogoļceva
Līga Spunde, Neviena svētība par ļaunu nenāks

Foruma "Baltā nakts" laikā, 5.septembrī apmeklētāji ir aicināti uz vairākiem bezmaksas pasākumiem - rituālistisku tējas dzeršanas pikniku ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu, audio pastaigu pilsētvidē, mākslinieces Sarmas Gabrēnas performanci, kā arī īpašu programmu jauniešiem un ģimenēm ar bērniem. Paralēli aktivitātēm būs iespēja aplūkot "Survival Kit 11" izstādi līdz pat plkst.2.

Jansone norādīja, ka sestdien jaunieši varēs piedalīties jauna formāta radošajā darbnīcā "Līdzdalības skola", kuras laikā kopā ar režisori Kristu Burāni dalībnieki radīs mākslas darbu - protestu. Darbnīcas laikā varēs iepazīties ar dažām mākslinieciski interesantām aktīvisma formām.

foto: Margarita Ogoļceva
Evita Goze, Fingerlocks

Pēc LLMC pārstāves paustā, "Līdzdalības skolas" radošās darbnīcas mērķis ir pievērst jauniešu uzmanību iespējām un nepieciešamībai būt aktīviem brīžos, kad tiek pieņemti sabiedrībai būtiski lēmumi. Šai darbnīcai var pieteikties ikviens interesents, vecumā no 14 līdz 25 gadiem. Savukārt svētdien, 6.septembrī, uz festivālu ir aicinātas ģimenes ar bērniem, kurām būs iespēja piedalīties urbānās ornitoloģijas darbnīcā.

Visa festivāla norises laikā apmeklētāji ir aicināti arī uz citiem publiskās programmas "Kommunalka - Community" pasākumiem, kas norisinās gan festivāla telpās, gan ārpus tām, kā raidījumu cikls "Radio Naba". Nosaukums "Kommunalka - Community" iezīmē jautājumus un problēmas, kas Latvijā pastāv, veidojot iekļaujošu sabiedrību. Kopā ar uzaicinātajiem viesiem tiks diskutēts par problēmām un meklēti risinājumus iekļaujošākas nākotnes sabiedrības veidošanā, norādīja Jansone.

foto: Margarita Ogoļceva
Katrīna Neiburga, Transformācijas. Raganas slota. Vēja slota

Vienpadsmitā "Survival Kit" kuratore ir Katja Krupeņņikova un tā tēma ir "Būt drošībā ir bīstami" jeb "Being Safe is Scary". Jansone pavēstīja, ka festivāla nosaukums "Being Safe is Scary" aizgūts no mākslinieces Banu Džennetoglu 2017.gadā speciāli izstādei "Documenta 14" radītā darba. Teksts ir aizgūts no grafiti, ko māksliniece pamanīja uz Atēnu Nacionālās tehniskās universitātes sienas, kad 2016.gada martā tika parakstīta Eiropas Savienības un Turcijas vienošanās par bēgļiem.

Jansone norādīja, ka, pārkāpjot starptautiskos likumus par bēgļu aizsardzību, vienošanās piespieda izdot Turcijai katru nelegālo Grieķijas robežšķērsotāju. Pagaidu nometnes Grieķijas salās kļuva par aizturēšanas vietām uz nenoteiktu laiku, vairojot izmisumu, trauksmi un pašnāvību skaitu. Pārņemot šo neviennozīmīgo nosaukumu, "Survival Kit 11" iesaistās plašākās diskusijās par drošību un politisko vardarbību.

foto: Margarita Ogoļceva
Sigrid Viir, Birojs, mīļās mājas

Festivālu organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC), kas ir viena no vadošajām nevalstiskajām institūcijām, kas veicina un atbalsta Latvijas laikmetīgās mākslas attīstību. Īstenojot starptautiska un nacionāla mēroga mākslas notikumus, LLMC mērķis ir izglītot un iesaistīt Latvijas sabiedrību kultūras daudzveidības, iekļaujošas sabiedrības, iecietības un kritiskas domas nozīmes izpratnē. Institūcija nodarbojas ar pētniecību, jaunu darbu producēšanu un laikmetīgās mākslas arhīva veidošanu un uzturēšanu.

foto: Margarita Ogoļceva
Muhammad Ali, Fears Fresh

Festivāla norises laikā tiks gādāts par apmeklētāju drošību, kā arī ievēroti valstī noteiktie regulējumi publisku pasākumu norisei, vīrusa Covid-19 ierobežošanai. Apmeklētāji lūgti rūpēties par savu drošību un ievērot pasākuma rīkotāja norādījumus.