foto: Shutterstock
Dusmas atstāj graujošu ietekmi uz veselību, atklāj pētījums
Esi vesels
2024. gada 3. maijs, 06:37

Dusmas atstāj graujošu ietekmi uz veselību, atklāj pētījums

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Saskaņā ar pētījumu, kas trešdien, 1. maijā, publicēts žurnālā "Journal of the American Heart Association", dusmu sajūta negatīvi ietekmē asinsvadu veselību, vēsta CNN.

Pētījumā, kurā pētnieki sadalīja 280 dalībniekus un lika viņiem astoņas minūtes atcerēties dusmu, skumju, trauksmes vai neitralitātes sajūtas, vairākas reizes pirms un pēc uzdevuma veikšanas tika veikti dalībnieku asinsvadu veselības mērījumi.

“Agrāk ir bijuši daži pētījumi, kas saistīja dusmu, trauksmes un skumju sajūtas ar sirds slimību risku nākotnē,” sacīja pētījuma vadošais autors Dr. Daiči Šimbo, Kolumbijas Universitātes kardioloģijas nodaļas profesors Ņujorkā.

Skumju un trauksmes sajūtas neuzrādīja būtiskas izmaiņas šajos rādītājos, salīdzinot ar neitrālu stāvokli, bet dusmas gan. “Izskatās, ka dusmu nelabvēlīgā ietekme uz veselību un slimībām var būt saistīta ar to nelabvēlīgo ietekmi uz asinsvadu veselību,” sacīja pētījuma vadošais autors. 

Lai gan jaunais pētījums nav pirmais, kurā konstatēta saikne starp emocijām un ietekmi uz sirds un asinsvadu sistēmu, tas tomēr izgaismo, kā šī saikne darbojas, apstiprināja Dr. Džo Ebindžers, kardioloģijas asociētais Losandželosā.

“Šis ir viens no pirmajiem labi veiktajiem randomizētajiem un placebo kontrolētajiem pētījumiem, kas patiešām parādīja, ka mūsu asinsvados notiek izmaiņas, kas akūti reaģē uz emocijām, kuras mēs izjūtam,” teica Ebindžers.

Pētnieki šajā pētījumā novēroja trīs galvenos veidus, kā dusmas ietekmēja asinsvadu veselību. „Pirmkārt, dusmas apgrūtināja asinsvadu paplašināšanos, reaģējot uz išēmiju jeb ierobežojumu. Dusmas ietekmēja arī šūnu bojājumu marķierus un to spēju atjaunoties,” teica Šimbo.

Pēc astoņu minūšu ilga uzdevuma, kura mērķis bija izraisīt dusmas, ietekme uz asinsvadiem bija vērojama līdz pat 40 minūtēm, viņš teica.

Vēl viens jautājums, kas pētījumā netika pētīts, bet kas būtu jāuzdod tālāk, ir: ko ar to darīt? 

"Dusmas ir cilvēciskas emocijas, un jūs nevarat un nevajadzētu izvairīties no to izjušanas,” sacīja Ebindžers. Vislabākā pieeja ir iemācīties apstrādāt dusmu sajūtas, neļaujot tām uzliesmot. Pajautājiet sev: “Kas varētu traucēt jūsu enerģijai vai domām? No kā jūs sevi aizsargājat? Kas jums ir vajadzīgs, kas netiek apmierināts?” – aicina Debora Ešveja, licencēta klīniskā garīgās veselības konsultante no Ņūbernas, Ziemeļkarolīnā.