foto: Shutterstock
Pilnīgi viss, kas tev jāzina par savām aknām! No biežākajām slimībām līdz produktiem, kas tām palīdz
Dzīvības loterija
2024. gada 25. februāris, 07:25

Pilnīgi viss, kas tev jāzina par savām aknām! No biežākajām slimībām līdz produktiem, kas tām palīdz

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Aknas ne tikai ir lielākas par cilvēka smadzenēm, tās ir lielākais iekšējais orgāns, kas sver gandrīz pusotru kilogramu. Aknās nemitīgi atrodas ap 13 % asiņu. Un aknas ir vienīgais orgāns, kas var pilnībā ataugt pat tad, ja ir zaudējušas 75 % no savas sākotnējās masas.

Kas attiecas uz aknu bioloģisko funkciju, šis orgāns ir iesaistīts gandrīz visā. Aknas ir ķermeņa galvenā attīrīšanas un filtrēšanas sistēma, kas pastāvīgi pārstrādā uzturvielas, kuras ir uzsūkušās caur zarnām, un attīra tās no toksīniem, baktērijām un kaitīgām vielām, pēc tam pārvēršot nekaitīgos atkritumproduktos.

Aknas attīra asinis un regulē olbaltumvielu, tauku un cukura līdzsvaru asinsritē. Tās samazina medikamentu atstātās nevēlamās sekas. Aknas arī piedalās tauku, ogļhidrātu un olbaltumvielu vielmaiņā un ražo žulti, kas uzsūc vitamīnus, izvada atkritumvielas un sašķeļ tālāk taukus, pārvēršot tos taukskābēs. Liekā žults tiek glabāta žultspūslī, lai to vajadzības gadījumā varētu izmantot. Kad nervu sistēma liek, aknas ļauj ieplūst žultij tievajā zarnā, kur to izmanto, lai tālāk sašķeltu un uzsūktu taukus.

Aknas palīdz regulēt asins recēšanu un aminoskābju ražošanu, un tās liek olbaltumvielām pārnest taukus pa visu ķermeni.

Aknās tiek glabāti taukos šķīstošie vitamīni, arī minerālvielas (it sevišķi dzelzs un varš), un, kad sistēmai kaut kas no tā visa ir nepieciešams, aknas to izdala.

Aknu šūnas un centrālās nervu sistēmas nervu šūnas ražo glutationu, ārkārtīgi svarīgu antioksidantu, kas iznīcina brīvos radikāļus, pārveido toksīnus un atbalsta veselīgu imūnsistēmas darbību. Aknas pārstrādā lieko glikozi glikogēnā (tā ir galvenā forma, kādā ogļhidrāti tiek glabāti) un pārvērš to atkal glikozē, kad nepieciešama enerģija. Šis orgāns arī pārveido amonjaku urīnvielā, ko var virzīt pa urīnceļiem. Un, protams, aknas izvada no asinsrites alkoholu.

Aknu spējas pazīt patogēnus, kas iekļūst ķermenī pa zarnām, un fakts, ka tajās ir vairāk fagocītu šūnu nekā jebkurā citā orgānā (fagocīti satver un iznīcina kaitīgās substances), ierindo aknas mūsu ķermeņa imūnsistēmas atbildes reakciju pirmajās līnijās. Šis orgāns turklāt ražo ap 90 % imūno olbaltumvielu, kas cirkulē pa visu ķermeni.

Nākamā lapa: Vai aknām vajadzīga tīrīšana?