foto: Juris Rozenbergs/ no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
"Es gribu būt suns." Roberta Fūrmaņa komentāri liek uzdot jautājumu - vai šādi netiek pārkāpta ārsta ētika?
Roberts Fūrmanis.
Runā speciālists
2022. gada 24. oktobris, 22:37

"Es gribu būt suns." Roberta Fūrmaņa komentāri liek uzdot jautājumu - vai šādi netiek pārkāpta ārsta ētika?

Jauns.lv

Pēc 10. oktobrī pārraidītā Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens. Operācija: ne mans dzimums" sociālajos tīklos izcēlās komentāru vētra. Lielāko daļu no komentāriem izteica sabiedrībā nepazīstamas personas, tomēr savu viedokli paust publiski izvēlējās arī pāris atpazīstamas personas, tostarp ārsts anesteziologs, reanimatologs Roberts Fūrmanis. Tieši viņa teiktais izsaucis diskusijas, vai šādi netiek pārkāpta ārsta ētika?

Par ko tika runāts raidījumā "Aizliegtais paņēmiens. Operācija: ne mans dzimums"?

Raidījumā tika aplūkota dzimuma disforija pusaudžiem. Partijas "Progresīvie" pārstāve, parlamentā jaunievēlētā ķīmiķe Jana Simanovska raidījumā skaidroja partijas "Progresīvie" piedāvājumu, proti, tas ietver izmaiņas nosacījumos, pie kuriem
tiek veiktas juridiskas un atgriezeniskas izmaiņas personas
dokumentos, lai dzimums, kas ierakstīts pasē, atbilstu cilvēka
identitātei – pēc tam, kad saņemts psihiatra atzinums, kas
konstatē dzimuma disforiju.

"Vēlamies piedāvāt dzimuma maiņas regulējumu, kas ļautu vieglāk mainīt dzimumu, balstoties uz psihiatra atzinumu. Tas svarīgi īpaši pusaudžiem un bērniem, jo viņi nevar mainīt dzimumu bioloģiski, bet jau šobrīd ir vajadzība saukties citādāk," pauda Simanovska.

Raidījumā ar savu pieredzi dalījās bioloģiskā meitene, kas sevi identificē kā puisi. Tāpat savu stāstu izstāstīja māte, kuras dēls 18 gados paziņojis, ka izjūt sevi kā meiteni. Publiski atklājās arī Maja - jauniete, kas nejūtas ne kā viņa, ne viņš.

Komentāri birst kā no pārpilnības raga!

Gan atklātie stāsti, gan Simanovskas teiktais sociālajos tīklos - it sevišķi mikroblogošanas vietnē "Twitter" - sacēla īstu komentāru vētru, lielākoties atklājot gana naidīgu pozīciju.

"Es vēlos būt suns. Lūdzu normatīvo regulējumu šai iegribai. Kāpēc gan Jana Simanovska negribētu kļūt par vardi?" - šādu viedokli pauž arī ārsts anesteziologs, reanimatologs Roberts Fūrmanis.

Viņa teiktais pārsteidzis ne vienu vien, tostarp Maju. "Tā ir vienkārši ņirgāšanās par cilvēkiem. Tas ir degradējoši - pateikt, ka tu esi kā suns. Viņš domā par tevi nevis kā par cilvēku, bet kā par kaut ko zemāku," "Aizliegtais paņēmiens" norāda jauniete.

Pats Fūrmanis LTV raidījumam norāda, ka tas neesot bijis vērsts pret šādiem cilvēkiem, bet gan tieši pret partiju. "Tas ir sarkasms pret partiju "Progresīvie". Mana cieņa pret viņiem ir līdzvērtīga nullei. Tas nekādā veidā nav saistīts ar šādu cilvēku - bērnu, jauniešu, pieaugušo - veselības problēmām, kuriem tiešām ir nepieciešama palīdzība. [..] Personīgi atvainojos šiem cilvēkiem, kuriem ir problēmas, bet es nekādā veidā neplānoju atvainoties partijai."

Taujāts, kāpēc izvēlējies salīdzināt ar suni, Fūrmanis atbild: "Nu tad ir jautājums, kāpēc es nevaru iegūt sev juridiski suņa pasi? Velns parāvis! Jānis kļūst par Janīnu... Var nodarboties ar marasmu, bet kaut kādā veidā tas ir jāaptur."

Vai tas nav pretrunā ar ārsta ētiku?

"Daktera Fūrmaņa publiskie izteikumi un komunikācija par šo jautājumu rada iespaidu, ka dakteris slikti pārzina problēmu, par kuru izsakās, bet pats komunikācijas veids ir agresīvs un, pieņemu, arī aizvainojošs – īpaši cilvēkiem ar nebināru identitāti. Runa nav arī tikai par šo jūsu minēto ierakstu – pamanīju, ka dakteris par šo jautājumu platformā ir izteicies vairākkārt," pauž bioētikas un medicīnas ētikas speciālists Ivars Neiders.

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas kodeksā ir teikts: "Ārsta uzvedībai jābūt nevainojamai, lai tas izpelnītos cieņu, kādai jābūt sabiedrībā pret visiem šīs profesijas pārstāvjiem". Pasaules Medicīnas asociācijas Medicīnas ētikas kodeksa 35. pants norāda uz ārsta būtisko lomu jautājumos, kas saistīti ar veselību, veselības izglītību un veselības pratību, un iesaka ārstiem būt īpaši piesardzīgiem, apspriežot medicīniskus jautājumus publiskā vidē – tai skaitā sociālajos tīklos, un pārliecināties, vai viņu izteikumi ir zinātniski pamatoti un nepārprotami.

Arī Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Artūrs Šilovs pauda: "Cilvēku salīdzinājumi ar dzīvniekiem vai kādā citā veidā… Ja kādai sabiedrības daļai šis ir licies aizvainojoši – varam lietot arī šādu vārdu – tas no ārstu puses, mūsuprāt, nav pieņemami. Tajā ziņā, ka ārstiem tomēr tā profesija uzliek būt neitrāliem. It īpaši, kas skar cilvēku dzimumu, cilvēku orientāciju. To arī nosaka medicīnas ētika un arī mūsdienu Ženēvas [deklarācija] – mūsdienu Hipokrāta zvēresta alternatīva."

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisijas priekšsēdētājs Pēteris Apinis no komentāriem gan atteicies.

Naidīgi komentāri par pusaudžiem. Ko saka Valsts policija?

Jautāta, vai kopumā "Twitter" lasāmajos komentāros ir saskatāmas naida runas pazīmes, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes Metodiskās vadības un kontroles nodaļas priekšniece Inese Ratfeldere norāda: "Vispār liekas, jā, tāpēc arī resoriskā pārbaude ir uzsākta, bet, lai uzsāktu kriminālprocesu un sauktu pie atbildības kādu personu, tad mums vajag mazliet vairāk, nekā vienkārši redzēt komentāru."

Par kuriem komentāriem konkrēti ir runa, policija neprecizē.

Tikmēr Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas juridiskā padomniecei Kristīne Pakārkle atzīst, ka komentāros ir redzama naida runa: "Vispār ļoti skumji. Domāju, ka arī klasificējama kā naida runa. Tas, ka viņi arī ļoti savairojušies – šie izteicieni. Pēc konkrētām tēmām ļoti, ļoti cilvēki aktivizējas. Varbūt mākslīgi konti? Tiešām nezinu. Bet aiz daudziem komentāriem stāv dusmīgs cilvēks, neapmierināts ar dzīvi. Jāvērtē ļoti, ļoti negatīvi."

Komentējot Fūrmaņa rīcību, viņa norāda, ka vardarbība šeit nav, bet iespējams naids un diskriminācija gan.  "Naids? Varētu būt naids. Vardarbība gluži laikam šeit nebūs, bet diskriminācija – to tiešam varētu šeit saskatīt. Bet tādiem komentāriem ir tādas ļoti tālejošas sekas, it īpaši, ja to saka cilvēks, kuram pašam ir autoritāte, kurš ir atpazīstams sabiedrībā."

Fūrmanis: es savus ārsta pienākumus esmu pildījis, pildu un turpināšu pildīt ar visaugstāko atbildības apziņu

Pēc "Aizliegtā paņēmiena" sižeta, kurā aplūkoti izskanējušie komentāri, tostarp Fūrmaņa teiktais, ārsts mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis, ka savus ārsta pienākumus ir pildījis, pilda un turpinās pildīt ar visaugstāko atbildības apziņu.

"Paužot savu viedokli, es nekad neesmu nostājies pret kādas mazākaizsargātas sabiedrības daļu vai pret personām ar īpašām vajadzībām. Savu viedokli esmu paudis tikai un vienīgi pret politiskām partijām," vēlreiz paskaidro Fūrmanis.