foto: AP/Scanpix
Kara dēļ Ukrainā varētu uzliesmot vairākas ļoti bīstamas slimības
Ievainoti cilvēki slimnīcas koridorā Mariupolē, Ukrainā.
2022. gada 16. marts, 11:11

Kara dēļ Ukrainā varētu uzliesmot vairākas ļoti bīstamas slimības

Jauns.lv

Krievijas izvērstās kara darbības dēļ, Ukrainā var pieaugt saslimšana ne tikai ar Covid-19, bet arī tādām bīstamām slimībām, kā poliomielīts, masalas, holera, brīdina Pasaules veselības aizsardzības amatpersonas. 

Telekanālam CNN organizācijas Ārsti bez robežām ārkārtas programmu vadītāja Keita Vaita atklāj, ka Ukrainā pret šīm slimībām ir zems vakcinācijas līmenis, un tas vieš uztraukumu. 
Ukrainas ārsti uztraucas, ka ar vakcīnu novēršamo infekcijas slimību pieaugums būs vēl vienas traģiskas Krievijas iebrukuma sekas. 

“Ukrainas iedzīvotāji pret atsevišķām, ar vakcīnām novēršamām slimībām, nav vakcinēti tādā mērā, lai rastos pūļa imunitāte, kā tas ir ASV un lielākajā daļā Eiropas. Papildus šim faktoram, arī veselības aprūpe šobrīd nav pieejama tādā mērā, kāda tā bija pirms kara. Visi šie riska faktori krājas viens virs otra, tāpēc ir paaugstināts risks slimību izplatībai,” uzsvēra Vaita. 

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca, kā rezultātā cietuši 17 cilvēki, trešdien paziņoja policija un Doņeckas ...

gallery icon

Piemēram, holera parasti izplatās vietās, kur nav pietiekama ūdens attīrīšana un atbilstošas sanitārās normas, savukārt poliomielīta un masalu risks palielinās, jo arvien vairāk cilvēku pulcējas vienuviet un medikamentu pieejamība ir tāda, kāda ir. 
Turklāt Ukrainā šo slimību uzliesmojumi novēroti jau iepriekš. “Pērn Ukraina jau piedzīvoja poliomielīta uzliesmojumu, bet 2011. gadā holēras uzliesmojumu Mariupolē,” apstiprina Vaita.
Pieaugošās bažas par infekcijas slimību uzliesmojumu rodas arī tāpēc, ka vairākas slimnīcas un veselības aprūpes iestādes Ukrainā vairs nedarbojas vai ir iznīcinātas, vai aplenktas. 

Pasaules Veselības organizācija, Apvienoto Nāciju Organizācijas Iedzīvotāju fonds un UNICEF svētdien, 13. martā, izplatīja kopīgu paziņojumu, norādot, ka kopš kara sākuma Ukrainā reģistrēts vismaz 31 uzbrukums veselības aprūpei.
24 no šiem incidentiem tika bojātas, vai iznīcinātas veselības aprūpes iestādes, bet piecos gadījumos bojātas vai iznīcinātas ātrās palīdzības automašīnas. Savā paziņojumā grupas aicināja "nekavējoties pārtraukt visus uzbrukumus veselības aprūpei Ukrainā!”.