Kurā cikla dienā prasīt algas pielikumu un kad gleznot? Jeb kā plānot dzīvi pēc menstruālā kalendāra
Ja ciešat no izteikta PMS sindroma, neplānojiet šajā laikā nopietnus darbus un atbildīgas tikšanās un sapulces.
Esi vesels
2016. gada 20. janvāris, 06:45

Kurā cikla dienā prasīt algas pielikumu un kad gleznot? Jeb kā plānot dzīvi pēc menstruālā kalendāra

Jauns.lv

Šis ir tas gadījums, kad no dzīves piespēlētā citrona droši var gatavot limonādi, proti, ja jau sievietēm ir menstruālais cikls un hormonālās svārstības, tad to var izmantot savā labā, pareizi plānojot dienas un mēneša darbus un izklaides.

Wellness (labsajūtas) eksperte Mariona Glika, kas specializējas jomā, kas spēta, kā sievietes hormonālās svārstības ietekmē mūsu labsajūtu un dzīves ritmu, izdevumam “Daily Mail” stāsta, kādās izmaiņas dažādos cikla posmos notiek sievietes organismā, kā mainās emocijas, un kā šīs izpausmes vislabāk izmantot, organizējot savu ikdienu.

Mūsu organisms ritms mūs iespaido vairāk nekā šķiet, apgalvo Mariona. Vienā dienā ir vairāk radošas enerģijas, citā dienā lielākas spējas koncentrēties. Dažas dienas mēnesī katrai sievietei ir paaugstināta seksualitāte. Regulēt pašsajūtu palīdz arī noteikti produkti, kas ietekmē hormonālo līmeni. Nedaudz, bet tomēr.

Cikla 1. līdz 5. diena - laiks “papīra darbiem”

Vidēji menstruālais cikls ir 28 dienas ilgs, bet citām sievietēm tas var būt gan 35, gan 24 dienas garš.

No 1. līdz 5. menstruālā perioda dienai hormons estrogēns ir ļoti zems, tāpēc emocionālās sievietes ir līdzsvarotas un mierīgas. Estrogēns ir sieviešu hormons, kas ietekmē emocionalitāti un psihisko līdzsvaru. Jo zemāks ir tā līmenis, jo līdzsvarotāks noskaņojums. Vienlaikus tas var radīt arī noguruma sajūtu, tāpēc uzņemties ļoti enerģiju pieprasošas aktivitātes nevajadzētu.

Plānojiet mierīgus darbs, kas neprasa ļoti lielus emocionālos vai izturības resursus. Ja iespējams, neplānojiet nopietnas tikšanās un nakts ballītes. Izvēlieties kaut ko palasīt vai sakārtot “papīru darbus”. Labsajūtas eksperte saka, ka šis ir atjaunošanās un sevis saudzēšanas laiks.

Fizisko izjūtu ziņā daudzas sievietes var juties tā, it kā būtu nelielas saaukstēšanās pazīmes. Kopā ar menstruālajām asinīm ir zaudēts arī dzelzs un cinks, kas ietekmē pašsajūtu. Pareiza ēšana un sabalansēts uzturs pašsajūtu var uzlabot. Iekļauj savā ēdienkartē jūras veltes, brūnos rīsus, putna gaļu, sarkano gaļu, aknas, dārzeņus, salātus. Savukārt kūkas, miltu izstrādājumi, pasta liks justies vēl miegaināk.

Cikla 6. - 13. diena – laiks radošumam

Pirmās piecas – smagākās, perioda dienas, ir pagājušas. Estrogēnu līmenis atkal kāpj. Šo periodu sauc arī par “folukulāro frāzi”, jo olnīcas sāk nobriedināt olšūnu, ko varētu šajā ciklā apaugļot.

Lai nobriešana notiktu veiksmīgi, nepieciešami estrogēni, kas, savukārt, ietekmē arī smadzeņu darbību. Estrogēni uzlabo atmiņu, saasina sievietes emocionālo uztveri, proti, mēs – sievietes, šajā perioda posmā labāk spējam uztvert un saprast citus cilvēkus. Šajā laikā uzlabojas arī sejas ādas stāvoklis, stiprinās kauli. Pieaug radošās domāšanas potenciāls. Laiks eksperimentēt arī virtuvē! Uzsākt vai sākt domāt par radošiem projektiem un tikties ar cilvēkiem. Organisms joprojām turpina atjaunoties pēc mēnešreizēm, tam ir nepieciešami proteīni, kas stiprina imunitāti un palīdz šūnām atjaunoties. Iekļauj ēdienkartē vairāk olas, vistas gaļu, valriekstus un pekanriekstus.

Papildus sievietes organismā esošajiem estrogēniem ēdienkartē var iekļaut arī fitorestrogēnus, kas atrodami, piemēram, cigoriņu salātos, artišokā, ķiršos, arī naktssveču eļļā. Tas ļaus justies laimīgākai, arī uzlabos auglību un pašsajūtu.

Cikla 14. - 16. diena – meklē vīrieti

Cikla vidus ir īstais laiks, kad organisms ir gatavs ieņemt bērniņu, tāpēc sieviete šajā laikā ir seksuāla, mirdzošām acīm, savā vissievišķīgākajā dvēseles stāvoklī. Nobriedusī olšūna tā vien gaida, kad tiks apaugļota. Vīrieši to pamana!

Estrogēnu līmenis ir ir augsts, bet drīz tas samazināties. Aug arī testosteronu līmenis, kas ietekmē seksualitāti. Testosterons ir vīrišķais hormons, kas atbild par seksa gribēšanu, arī muskuļu masas augšanu, libido.

Neatkarīgi no tā, vai sieviete apzināti plāno bērniņu vai nē, organisms ir gatavs apaugļoties un libido kāpj uz augšu. Vienkārši sakot – sieviete vēlas seksu! Mainās sievietes aromāts, tas kļūst vilinošāks, kustības līganākas vai maigākas, skatiens piesaista vīriešus. Kad estrogēni un testosterons ir sasniedzis maksimumu, sieviete ir kā medībās izgājusi kaķene.

Piemērots laiks randiņiem, ballītēm un .... algas pielikuma prasīšanai, ja tavs šefs ir vīrietis. Visdrīzāk arī viņš neapzināti nespēs tev pretoties.

Vienlaikus piedomā pie savas uzvedības. Hormonu vētras var izspēlēt nejaukus jociņus – tava uzvedība var kļūt pat pārāk izaicinoša.

Šajā periodā neiesaka ēst ananāsus, kas var ietekmēt hormonālo līmeni. Izvēlies zaļos dārzeņus, spinātu biezzupas, salātus. Samazini izdzertās kafijas daudzumu un cukura uzņemšanu.

Cikla 17. - 28. diena – dzīvo mierīgi

Aug hormons progesterons, sākas tā saucamā luerālā fāze, kas sagatavo dzemdes gļotādu apaugļotās olšūnas uzņemšanai.

Sievietes pašsajūta šajā laikā ir mierīga, nosvērta un mazliet pat miegaina. Krītas estrogēnu līmenis, organisms gatavojas olšūnas uzņemšanai dzemdē un mazuļa “ audzēšanai” , tāpēc enerģijas līmenis samazinās.

Labs laiks, lai rīkotu mīlīgas bērnu ballītes, draudzīgu pasēdēšanu ar draudzenēm, radu apciemojumus.

Var sākt izjust PMS jeb pirms-menstruālo sindromu, ko izsauc estrogēnu un progesterona straujās svārstības. Ja tavs organisms funkcionē pareizi, tad estrogēns līmenis pašlaik samazinās, bet aug progesterona hormona koncentrācija asinīs.

Diemžēl mūsdienu pasaulē ēdiens, ko ikdienā uzņemam, var izjaukt dabisko ciklu. Proti, mēs ēdam pārtiku, kas “dod” papildus fitoestrogēnus. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc sievietes biežāk izjūt PMS nekā mūsu vecmāmiņu laikos.

Ja mokies ar smagu PMS sindromu, mazāk ēd treknus ēdienu, izslēdz no ēdienkartes piena produktus, saldumus, ēd vairāk produktus, kas satur šķiedrvielas – tvaicētus zaļos dārzeņus, burkānus, saldos kartupeļus, siltas dārzeņu zupas, uzturvielām bagātus ēdienus. Pārāk augsts estrogēnu līmenis var būt par iemeslu šķidruma aizturei organismā, tāpēc var parādīties tūska, sāpīgas un jūtīgas krūtis, vēdera pūšanās, nogurums, viegla aizkaitināmība, galvassāpes un pat raudulība.

Pret vēdera pūšanos palīdzēs probiotiķi, kas noregulēs zarnu trakta darbību.

Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock