"Man ir diezgan švaki" - pensionārs Gunārs pēc insulta un infarkta rindā uz rehabilitāciju gaida jau 11 gadus
Dzīvības loterija
2018. gada 23. oktobris, 21:55

"Man ir diezgan švaki" - pensionārs Gunārs pēc insulta un infarkta rindā uz rehabilitāciju gaida jau 11 gadus

Jauns.lv

Absurdā situācijā nonācis sirmgalvis Gunārs, kurš pirms vienpadsmit gadiem pārcieta insultu un pēc tam arī infarktu. Visu šo gadu laikā viņš nav varējis tikt uz rehabilitāciju, jo - rinda.

Kā otrās grupas invalīds Gunāra kungs pieteicās sociālās rehabilitācijas saņemšanai. Rindā vīrieti uzņēma, bet tā viņš joprojām pakalpojumu gaida. Jau kopš 2007.gada gaida, vēsta LTV raidījums "4.studija".

Gunāram ir 82 gadi, viņš dzīvo viens. Rehabilitācija pēc tik smagām veselības problēmām viņam būtu īpaši nepieciešama. Pensionārs atzīst - ir švaki. Viņš pārcietis gan insultu, gan infarktu. Vīrieša ķermeņa kreisā puse ir funkcionējoša, taču ar labo ir problēmas. Tās spēju uzlabošanai arī bija un ir vajadzīga rehabilitācija. Rindā kungs iestājies savlaicīgi. Viņam ticis arī kārtas numurs: 11751. cilvēks. "Un līdz šim es šo pakalpojumu neesmu saņēmis," saka Gunārs. 

Sociālās integrācijas valsts aģentūras pārstāve Jana Briede LTV raidījumam skaidro: "Mums ir ļoti žēl par šo kungu, kuram netika paziņots par likuma grozījumiem, kas stājās spēkā 2009.gadā". Izrādās, kamēr Gunāra kungs cerēja uz savu kārtu rindā, ticis grozīts sociālās palīdzības likums, kurā tika noteikts, ka rehabilitācijas pakalpojumi primāri tiek darbspējīgām personām ar funkcionāliem traucējumiem. Sirmgalvis kā pensionārs automātiski svītrots no rindas. Tāds pats liktenis piemeklējis vēl apmēram 5000 cilvēku. Taču Gunāra kungam par to nav ticis paziņots. 

Gunārs pazudis birokrātijā, ministrija lūdz atvainot

Par to, ka uz pakalpojumu vairs nevajadzētu cerēt, Gunāra kungam vajadzēja uzzināt Sociālajā dienestā. Tas tur nez kāpēc nenotika. Savukārt Labklājības ministrijā zina teikt, ka pēc likuma pieņemšanas jau pirms daudziem gadiem visiem rindā gaidošajiem izsūtītas vēstules ar jauno informāciju. Pensionārs Gunārs tādu nav saņēmis. Ministrijas pārstāvis par to lūdz atvainot. Ministrija Gunāru sūta pie viņa ģimenes ārsta, ar kuru kopā izrunāt rehabilitācijas iespējas. Vairāk par situāciju skaties LTV "4.studija" sižetā:

Tēmas