foto: LETA
Laukā ellīga tveice jeb - kas jādara, ja jūties pavisam pārkarsis
Esi vesels
2018. gada 18. jūlijs, 11:35

Laukā ellīga tveice jeb - kas jādara, ja jūties pavisam pārkarsis

Jauns.lv

Karstuma dūrienu var dabūt ne tikai guļot saulē, bet arī strādājot dārzā vai spēlējot bumbu, jo pārkaršanu paātrina pastiprināta fiziskā slodze, kā arī sirds un asinsvadu slimības. Konsultē ģimenes ārste Iveta Feldmane.

Pārkarst var arī, aizmiegot ēnā bez pietiekamas gaisa cirkulācijas – mašīnā, teltī, siltumnīcā u. c. Par pārkaršanu liecina vispārējs vājums, slikta dūša, galvassāpes, paātrināta sirdsdarbība un elpošana.

Kā sev palīdzēt?

Žigli ēnā! Ja sajūti kaut vieglu vājumu vai reiboni, apsēdies vai vēl labāk – atlaidies guļus vēsumā un novieto kājas mazliet augstāk par galvu. Atbrīvojies no šaura un spiedīga apģērba. Ja ir slikti, samitrini vēsā ūdenī dvieli un liec kompreses uz vietām, kur ir lielās artērijas – padusēm, ap skaustu, cirkšņiem un uz pieres. Tas palīdzēs normalizēt ķermeņa temperatūru. Dzer daudz šķidruma, vislabāk minerālūdeni, kas organismā palīdz ātrāk atjaunot svīšanas laikā zaudētās minerālvielas. Ja nav, dzer ūdeni, kurā uz litru iemaisi tējkaroti sāls.

Svarīgi!

Ja tev blakām kāds zaudējis samaņu, apguldi viņu un noteikti izsauc ārstu, arī tad, ja viņš atgūstas, jo tas var radīt nopietnus veselības traucējumus.

Profilaksei

Karstā laikā valkā vieglu kokvilnas vai linu apģērbu, kas nekavē sviedru izdalīšanos, dzer pēc iespējas vairāk šķidruma, laiku pa laikam apslakies ar vēsu ūdeni, samitrini vismaz seju, kaklu un plaukstas. Pieskati mazus bērnus, vecāka gadagājuma cilvēkus, pamodini tos, kas tveicē aizsnaudušies saulītē vai teltī.