foto: Shutterstock
Kas var palīdzēt, ja skārusi atviļņa slimība?
2018. gada 22. jūlijs, 07:00

Kas var palīdzēt, ja skārusi atviļņa slimība?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Tautas valodā tās sauc par grēmām vai vienkārši par gremošanas traucējumiem, un tos ir pieredzējuši lielākā daļa cilvēku. Kas var palīdzēt, ja skārusi atviļņa slimība? 

Ģimenes ārsti novērojuši, ka gastroezofageāla atviļņa slimība (GEAS) ir viena no biežākajām veselības problēmām. Tā var izraisīt klepu, aizsmakušu balsi, gremošanas traucējumus un vēdera uzpūšanos. 

GEAS rodas tad, ja barības vada sfinkters (gredzenveida slēdzējmuskulis, kas atrodas barības vada lejas daļā, kur tas savienojas ar kuņģi) kļūst pārmērīgi atbrīvots un tāpēc kuņģa saturs (ieskaitot kuņģa skābes, kas palīdz gremošanai) ieplūst atpakaļ barības vadā jeb izraisa tajā atvilni. Ja atvilnis kļūst hronisks, tas var kairināt barības vada jutīgo gļotādu.

Tradicionāli GEAS ārstēšanā ļoti bieži lieto protonu sūkņa inhibitorus, bet dažiem cilvēkiem traucē šo zāļu blakusefekti. Vēl viena iespēja ir veikt operāciju, taču arī pēc tās gandrīz divām trešdaļām pacientu jāturpina dzert zāles. Trešā iespēja – nedaudz mainīt dzīvesveidu, izmantot alternatīvas terapijas iespējas un novērst kuņģa skābes atvilni bez ķīmiskām zālēm.

1. Sekojiet līdzi tam, ko ēdat

Daži ēdieni un dzērieni stāvokli var pasliktināt, tāpēc no tiem ieteicams izvairīties. Neēdiet asus ēdienus un šokolādi, nelietojiet alkoholu, gāzētus dzērienus, kafiju ar kofeīnu, citrusaugļu sulas, govs pienu un produktus ar piparmētru garšu.

Tāpat vajadzētu censties ierobežot to produktu lietošanu, kas satur daudz tauku un kaloriju. Dodiet priekšroku diētai ar nelielu ogļhidrātu daudzumu (dienā – ne vairāk par 20 g), īpaši, ja jums ir arī liekā svara problēmas. Vislabāk mainīt ēdienkarti pieredzējuša uztura speciālista uzraudzībā, lai pārliecinātos, ka jaunā diēta būs droša un efektīva arī ilgtermiņā.

2. Izkopiet ieradumu košļāt košļājamo gumiju

Kādā nelielā pētījumā, kas veikts Amerikā, pierādīts, ka tad, ja stundu pēc maltītes košļā košļājamo gumiju, GEAS simptomi samazinās. Zinātnieki iesaka vajadzības gadījumā zelēt gumiju pat trīs stundas no vietas. 

3. Izmēģiniet akupunktūru

Ķīnā ar akupunktūru kuņģa un zarnu trakta problēmas ārstētas jau tūkstošiem gadu.

Nesen arī amerikāņu zinātnieki pavēstījuši, ka akupunktūra GEAS ārstēšanā var izrādīties ļoti efektīvs līdzeklis. Piemēram, viena no iespējām – ar adatu terapiju stimulēt kuņģa un zarnu trakta motoriku (vēdera un resnās zarnas piepildīšanos un iztukšošanos), GEAS slimniekiem tā nereti ir pasliktinājusies.

4. Palietojiet augu valsts preparātus 

Ja jūs dzīvotu Ķīnā, tas būtu pavisam vienkārši, jo tad, visticamāk, nebūtu problēmu iegādāties un pagatavot tradicionālo Ķīnas tautas medicīnas līdzekli – augu novārījumu, kura sastāvā ir svaigs ingvers, krustnagliņas, Korejas piparmētra, trīslapu ptēleja jeb naudas koks un šķipsniņa hematīta. Bet, tā kā Ķīna ir tālu, atliek šo maisījumu pēc nosaukuma jiangni hewei meklēt internetveikalos. Ir vērts mēģināt, jo kādā pētījumā atklājies, ka šīs ķīniešu zāles GEAS ārstēšanā ir tikpat iedarbīgas kā omeprazols, turklāt tās neizraisa nelabvēlīgas blaknes.

Varat izmēģināt arī citu augu preparātus, piemēram, tādus, kuru sastāvā ir lakrica, alveja, slidenā goba (Ulmus fulva), pūšļaļģe un purva malva. 

Daži padomi atviļņa samazināšanai

  • Neliecieties gulēt vismaz trīs stundas pēc maltītes. 
  • Guļot turiet piepaceltu gultas galvgali, lai nebūtu diskomforta sajūtas. 
  • Regulāri nodarbojieties ar sportu, bet izvairieties no aktivitātēm kā airēšana vai skriešana, kas simptomus var saasināt, sevišķi, ja sportojat uzreiz pēc ēšanas. 
  • Trenējiet diafragmu un iemācieties elpot ar vēderu – tas var palīdzēt novērst grēmu rašanos. 
  • Izmēģiniet šādu vienkāršu vingrojumu – novietojiet vienu plaukstu uz vēdera, bet otru uz krūtīm. Ieelpojot centieties ievilkt gaisu tā, lai vēders izplešas un plauksta, kas uz tā, paceļas, bet tā, kas nolikta uz krūtīm, paliek miera stāvoklī. Atkārtojiet to dažas minūtes katru dienu.

Tēmas