foto: Shutterstock
Kāpēc smako izlietnes un vannas noteka?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 25. aprīlis, 06:47

Kāpēc smako izlietnes un vannas noteka?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

No virtuves un vannasistabas notekām nepatīkama smaka sāk celties tad, kad caurulēs izveidojusies netīrumu kārta, kas rūgst un pūst.  

Ja tā netiek likvidēta, pēc kāda laika netīrumi aizsprosto noteku. Telpās šī nepatīkamā smaka izplatās tāpēc, ka rūgšanas un pūšanas procesā radušās gāzes ceļas augšup un pa izlietnes vai vannas caurumu ieplūst virtuvē vai vannasistabā.

Visvienkāršākais paņēmiens netīrumu kārtas likvidēšanai šķiet ķīmiskie līdzekļi, taču nereti gadās, ka tie saēd ne tikai netīrumus, bet sabojā arī pašas caurules; to parasti pamana par vēlu. Ir arī citi līdzekļi, kas, regulāri lietoti, neļauj netīrumiem sakrāties un līdz ar to kalpo gan tīrīšanas, gan profilakses nolūkā.

Izmēģini kādu no šīm metodēm!

  • Izlietnes notekā ieber 2 ēdk. sāls un ļauj vismaz pusstundu iedarboties, pēc tam kārtīgi aizskalo ar aukstu ūdeni.
  • Tā kā virtuves izlietne mēdz aizsērēt straujāk, jo tur nonāk arī dažādi tauki, regulāri ieber tajā 1–2 ēdk. sodas, atstāj, lai tā vismaz 20 minūtes iedarbojas, un tad noskalo ar karstu ūdeni.
  • Vēl viens paņēmiens – ber izlietnes notekā 4 ēdk. sodas un uzlej tai virsū aptuveni 100 ml etiķa. Tā iedarbībā soda saputosies, tu dzirdēsi šņākoņu un burbuļošanu, un šīs reakcijas rezultātā sāksies tīrīšanas process. Kad šīs skaņas pieklusīs, lej izlietnē karstu ūdeni, lai kārtīgi izskalotu notekas cauruli.
  • Lai notekā nokļūtu pēc iespējas mazāk netīrumu, nosedz izlietnes caurumu ar sietiņu.