foto: Shutterstock
Vērtīgie sparģeļi! Kas tajos tik labs un kā izaudzēt pašam?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 21. aprīlis, 06:34

Vērtīgie sparģeļi! Kas tajos tik labs un kā izaudzēt pašam?

"100 Labi Padomi"

Pirmkārt, sparģeļi ir garšīgi, otrkārt, tie ir veselīgi, treškārt, veikalā pirkt iznāk gana dārgi, sevišķi, ja ģimenē ir vairāk ēdāju.

Veselīgi un diētiski

Sparģeļi ir ideāls pavasara veselīgais dārzenis. Ja neskaita mērcītes un sviestu, ar ko tos mēdz aizdarīt, pašos sparģeļos tikpat kā nav kaloriju, jo tie pamatā sastāv no ūdens – 95 procenti! Simt gramos vārītu sparģeļu ir tikai 13 kaloriju. Toties sparģeļos ir gana daudz kālija, fosfora, kalcija, A, B1, B2 un C vitamīna un citas bioloģiski aktīvas vielas.

Ja vēlies audzēt sparģeļus, būs jāapbruņojas ar pacietību, jo daudzmaz normālu ražu var gaidīt, sākot no trešā, pat ceturtā gada. Zaļos gardumus var audzēt gan no sēklām, gan stādiem, bet, pirms izšķiries par labu sēklām, atceries, ka tad gaidīšanas laiks līdz ražai būs vēl ilgāks. Vispār sparģeļi prasa domāšanu un rīkošanos ilgtermiņā, jo, labi kopti, tie vienā un tajā pašā vietā aug 12–15 gadu; tas jāņem vērā dārza plānošanā. Šiem dārzeņiem patīk irdena, viegla augsne, kas netraucē dzinumiem stiepties augšup taisniem un glītiem. Ja laiks ir vēss, sparģeļi nejūtas labi un īsti negrib augt.

Īsais kurss sparģeļu dobes iekopšanā

1. Izroc piemērotu grāvīti sparģeļu stādīšanai. Ar lāpstu iezīmē grāvīša jeb dobes aprises. Grāvīša vēlamais platums 20–30 cm, dziļums aptuveni 40 cm, lai pietiktu vietas arī kompostam.

2. Iepildi kompostu. Kad grāvīša malas ar lāpstu ir pietiekami noblietētas, iepildi kompostu vai labi sadalījušos organisko mēslojumu aptuveni 10 cm biezā slānī un pārber ar izrakto augsni 5 cm biezā kārtā. Ja neizmanto ne kompostu, ne mēslojumu (var arī tā), augsni grāvīša dibenā ar dakšu vienkārši uzirdini.

3. Ieliec sparģeļa stādu. Stādam nekādā ziņā nevajadzētu tieši saskarties ar organisko mēslojumu, jo tad tas apdegs. Stādus liec vismaz 20 cm attālumā citu no cita un raugies, lai saknes brīvi plestos uz visām pusēm. Virsū uzber augsnes kārtiņu, lai pilnībā pārklātu stādiņu.

4. Mēslo un laisti. Samēslo ar kādu no bioloģiskajiem vai ķīmiskajiem (ja pret tiem nav iebildumu) dārzeņu mēslojumiem un aplaisti. Laisti regulāri, jo jaunos stādiņus nedrīkst iekaltēt, bet nedrīkst arī pārlaistīt.

Pagaidām lai sparģeļu grāvītis tā arī paliek pa pusei aizbērts. Kad sparģeļi paaugas, tad atkal uzber plānu augsnes kārtiņu – tā, lai rudenī grāvītis ir pilnībā aizbērts.

5. Rudenī nogriez lakstus. Kātiņus griez tikai vēlā rudenī, kad tie ir pilnībā nobrūnējuši. Pirms griešanas no kātiem atrušini augsni aptuveni 10 cm dziļumā un ar asām šķērēm nogriez.

6. Pavasarī uzber pietiekami augstu dobi. Nākamajā pavasarī ar lāpstu no abām pusēm uzmet sparģeļu dobei 20 cm augstu valni – ar aprēķinu, lai no paša auga līdz dobes virskārtai būtu 30 cm bieza augsnes kārta un sparģeļi varētu izaugt pietiekami gari. Valni viegli noblietē.