foto: ekrānuzņēmums no video
Tiešraidē iespējams vērot Bērnu slimnīcas vanagus
Pašlaik var vērot, kā vanagi iekārto ligzdu.
Mūsu mīluļi
2024. gada 11. marts, 04:44

Tiešraidē iespējams vērot Bērnu slimnīcas vanagus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Dabas fonds nodrošinājis iespēju tiešraidē sekot norisēm vistu vanagu ligzdā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas parkā.

Dabas fonda nodrošinātās tiešraides no putnu ligzdām jau 13 gadus daudzi ar lielu aizrautību vēro gan Latvijā, gan no ārzemēm. Šopavasar pirmo reizi būs iespēja sekot līdzi tam, kā Bērnu slimnīcas teritorijā, pavisam īsā gājienā no Vienības gatves, savu ikdienu vada vistu vanagi. Patlaban putni vēl gatavojas ligzdošanai, taču paredzams, ka pavisam drīz varēs redzēt ģimenes pieaugumu.

Sekmīgi ligzdotāji

Slimnīcas parkā mītošie vanagi Dabas fonda redzeslokā ir kopš 2015. gada. Ornitologi Aigars Kalvāns un Imants Jakovļevs fiksējuši, ka pēdējo deviņu gadu laikā ligzdošana vienmēr bijusi sekmīga. Piemēram, 2022. gadā sagaidīti četri vanadziņi, pērn gredzenoti trīs jaunuļi.

Slimnīcas darbinieku vidū ir plašs un aktīvs ornitoloģijas entuziastu pulks, turklāt interese ne vienam vien radusies, novērojot putnu daudzveidību slimnīcas parkā. Viena no aktīvākajām ir bērnu reimatoloģijas virsārste Zane Dāvidsone, kura kopā ar kolēģiem kopš 2021. gada piedalījusies vanagu gredzenošanā. Viņa arī novērojusi, ka nereti vanagu vērošana kopā ar pacientiem palīdz novērst bērnu domas no nepatīkamā.

Dabā kā jau dabā

Vistu vanagu gredzenošanu kopš 2019. gada slimnīcas parkā veicis Rīgas vistu vanagu pārzinātājs Imants Jakovļevs. “Vistu vanagu mamma, kura arī izmērā ir lielāka, ģimenē ir galvenā un reizēm tēvu ligzdā pat nepieņem. Protams, tiešraides izgaismo arī šķietami skarbākus brīžus, jo reizēm mazuļi neizdzīvo. Tāpēc, vērojot vistu vanaga ģimeni tiešraidē, ieteiktu paturēt prātā, ka dabā nav modernas medicīnas, nav apdrošināšanas. Tāpēc vislabāk to uztvert kā seriālu un pārāk putniem nepieķerties,” iesaka ornitologs.

Vistu vanagi Rīgā ir diezgan bieži sastopami, tomēr kopumā to populācija Latvijā samazinās. “Lai arī esam pieraduši domāt, ka plēsīgie putni “dara pāri mazākiem putniem”, tos apēdot, tieši plēsīgo putnu populācija ir kā indikators ekosistēmas līdzsvaram,” uzsver Dāvidsone.

Kur var vērot

22. februārī kameras pievienotas divām slimnīcas teritorijā esošajām vanaga ligzdām, un jau pirmo dienu novērojumi ļāva secināt, kura šogad tiks izmantota ligzdošanai, bet kura putniem kalpos par pusdienu galdu.

Tiešraidi iespējams vērot Dabas fonda "YouTube" kanālā, fonda mājaslapas sadaļā "Tiešraide", arī slimnīcas mājaslapā. Kameras uzstādītas un tiek uzturētas, pateicoties Dabas fondam un SIA "Riekstukalns" ziedojumam. Kameras uzstādīja Jānis Rudzītis, Ģirts Strazdiņš un Arnis Zacmanis.