foto: Ekrānuzņēmums no Postimees.ee
Vai tiešām pavasaris? Miegains lācis manīts pastaigā pa Tallinas šoseju
Parasti pirmie lāču tēviņi sāk mosties laikā ap Sieviešu dienu, 8. martu.
Mūsu mīluļi
2024. gada 28. februāris, 11:22

Vai tiešām pavasaris? Miegains lācis manīts pastaigā pa Tallinas šoseju

Jauns.lv/Postimees

Netālu no Tallinas-Tartu šosejas fotokamerās fiksēts no ziemas miega pamodies lācis.

Ēriks Abners, kurš video fiksējis miegaino lāci, portālam “Postimees” stāsta, ka dzīvnieku pamanījis pie Tallinas-Tartu šosejas, netālu no Jalametsa ciema Igaunijā.

“Par laimi, turpat netālu atradās grants ceļš, kur varēju apstāties un dažas minūtes mierīgi vērot iespaidīgo dzīvnieku. Video filmēju no apmēram 600 metru attāluma. Likās, ka dzīvnieks ir ļoti apmulsis un mierīgs, taču vienā brīdī tas sāka skriet meža virzienā. Viņu izbaidīja mašīnas- cilvēki sāka pulcēties ceļa malās, lai vērotu lāča pastaigu,“ stāsta Abners. 

Kā pastāstīja Igaunijas Mednieku biedrības pārstāve Andra Hamburga, nomodā lāči jau manīti arī citviet Igaunijā. Arī Pērnavā pirms dažām dienām kameras fiksējušas pamodušos ķepaini. "Parasti pirmie lāču tēviņi sāk mosties laikā ap Sieviešu dienu, 8. martu," stāsta Andra.

Pēc Hamburgas domām, lāču mošanās ir ļoti atkarīga no laikapstākļiem. Pēc viņas teiktā, ir pilnīgi normāli, ka pēc siltā laika iestāšanās, tie ir kļuvuši aktīvi.

“Pretēji izplatītajiem uzskatiem, lācis nevis guļ, bet gan ziemo. Atšķirība ir tāda, ka viņa vielmaiņa tik ļoti nepalēninās, un siltākā laikā iztraucēts lācis vajadzības gadījumā var pārvietoties un atrast sev jaunu atpūtas vietu.

Novembra otrajā pusē lācis iekārto savu ziemas migu, kas parasti izvēlēta aizvējā vai blīvā egļu mežā. Viņš izrok augsnē bedri, kuras apakšā sanes koku zarus, lapas, zāli vai sūnas. Hibernācija jeb ziemošana lāčiem ilgst līdz martam-aprīlim, mātītes ar mazuļiem migu pamet nedaudz vēlāk.

Ja cilvēks savvaļā pamana lāci, tam nevajag tuvoties, mēģināt to panākt vai aiztikt dzīvnieku vai tā mazuļus. Vajag iespējami ātri, bet neskrienot, dodies prom no tikšanās vietas. Ja lācis cilvēka klātbūtni nav pamanījis un dodas citā virzienā, jāuzvedas klusu, kamēr lācis aiziet, lai nepievērstu sev lāča uzmanību.

Ja lācis cilvēku ir pamanījis un izrāda interesi, jāatkāpjas, negriežot lācim muguru un netrokšņojot.