foto: National Museums Scotland
Zinātnieki atklājuši 240 miljonus gadus vecu, pūķim līdzīgu rāpuli
Mūsu mīluļi
2024. gada 25. februāris, 06:44

Zinātnieki atklājuši 240 miljonus gadus vecu, pūķim līdzīgu rāpuli

DW/Scanpix

Rāpuļa, ko sauc par "Dinocephalosaurus orientalis", fosilijas sākotnēji tika identificētas 2003. gadā. Kopš tā laika ir atklāti pilnīgāki paraugi, kas ļāvuši zinātniekiem pilnībā vizuāli identificēt radījumu.

240 miljonus gadus vecs jūras rāpulis ar garu kaklu, kas atgādina ķīniešu pūķi, ir vizuāli pilnībā atainots pirmo reizi, liecina jauns pētījums, ko piektdien publicēja Edinburgas Karaliskā biedrība "Earth and Environmental Science Transactions".

Tā fosilijas tika atklātas Guidžou provincē Ķīnas dienvidos. Sākotnēji rāpulis tika identificēts 2003. gadā, taču kopš tā laika tika atklāti papildu, pilnīgāki paraugi, kas ļāva starptautiskai zinātnieku komandai pilnībā vizualizēt radījumu.

Tam bijis ārkārtīgi garš kakls ar 32 atsevišķiem kakla skriemeļiem, un pleznas ekstremitātes, kā arī labi saglabājušās zivis vēdera rajonā liecina, ka tā bija ļoti labi pielāgojusies okeāniskam dzīvesveidam, sacīja pētnieki.

Kāpēc šis atklājums ir svarīgs?

Pēc Skotijas Nacionālā muzeja dabaszinātņu glabātāja Nika Freizera teiktā: "Atklājums ļauj pirmo reizi pilnībā redzēt šo ievērojamo jūras rāpuli ar garkaklu. Tas ir vēl viens piemērs dīvainajai un brīnišķīgajai pasaules pasaulei. Triass, kas joprojām mulsina paleontologus.

"Mēs esam pārliecināti, ka tas rosinās iztēli visā pasaulē, pateicoties tā pārsteidzošajam izskatam, kas atgādina garo un čūskai līdzīgo mītisko ķīniešu pūķi," ziņu aģentūrai "DPA" sacīja Freizers.

Neraugoties uz virspusējām līdzībām, šis rāpulis nebija cieši saistīts ar slavenajiem pleziozauriem ar garu kaklu, kas attīstījās apmēram 40 miljonus gadu vēlāk un, domājams, bija Lohnesas briesmoņa iedvesmas avots.

240 miljonus gadus vecais jūras rāpulis ar garo kaklu pirmo reizi pēc jaunāko pētījumu veikšanas ir attēlots pilnībā.

Pētnieki no Skotijas, Vācijas, Amerikas un Ķīnas pavadīja 10 gadus, studējot Dinocephalosaurus orientalis Mugurkaulnieku paleontoloģijas un paleoantropoloģijas institūtā Pekinā, kas ir daļa no Ķīnas Zinātņu akadēmijas.

"Tas bija starptautisks darbs. Darbā kopā ar kolēģiem no Amerikas Savienotajām Valstīm, Apvienotās Karalistes un Eiropas, mēs izmantojām jaunatklātus paraugus, kas tika izvietoti Ķīnas Zinātņu akadēmijā, lai balstītos uz mūsu esošajām zināšanām par šo dzīvnieku," teica institūta profesors Li Čuns.

"Starp visiem neparastajiem atradumiem, ko esam veikuši Guidžou provinces triasā, Dinocephalosaurus, iespējams, izceļas kā visievērojamākais," viņš piebilda.