foto: Shutterstock
Kaķim vai sunim blusas! Kā no tām ātri tikt vaļā?
Mūsu mīluļi
2024. gada 17. februāris, 05:31

Kaķim vai sunim blusas! Kā no tām ātri tikt vaļā?

Jauns.lv

Tā jau nav – ja dzīvnieks nepamet mājokli, tas ir pasargāts no blusām. Arī mājas suņi un kaķi ir pakļauti blusu invāzijai.

No kurienes uzrodas blusas?

Mājoklī blusu atnes cilvēks ar apaviem vai apģērbu, un pietiek ar vienu, lai parazīti ātri ieņemtu visu teritoriju. Telpās blusas iemitinās un dēļ olas un vairojas mīkstajās mēbelēs, atkritumos, grīdas un skapju spraugās. Saprast, ka kaķis vai suns inficējies ar blusām, ir viegli – dzīvnieks met spalvu, un ķemmēšanas laikā var ieraudzīt kukaiņus, uz ādas parādās koduma pēdas, sarkani plankumi un sakasītas vietas, jo dzīvnieki ļoti kasās, mēģinot parazītus izkost. Ja kaķim vai sunim parādījušas blusas, rīkojies uzreiz – dezinficē mājoklis, bet pēc tam pievērsies profilaksei, piemēram, blusu sezonā pie ieejas durvīm noklāj pretblusu līdzeklī samitrinātu drānu.

Kā tās dabūt ārā no kažoka?

Ir daudz dažādu pretblusu līdzekļu – krēmi, šampūni, speciālas kaklasiksnas un pilieni, kas blusas iznīcina. Ķīmiskajos pretblusu līdzekļos nelielā koncentrācijā iekļauti insekticīdi un repelenti. Atkarībā no koncentrācijas un noteiktām vielām daži ir paredzēti visiem dzīvniekiem, daži tikai maziem vai tikai pieaugušiem. Katram līdzeklim ir savi lietošanas noteikumi, piemēram, pretblusu šampūnu izmanto pirmreizējai parazītu iznīcināšanai.

Tā sastāvā ir insekticīds vai ēteriskā eļļa un ārstnieciskie augi. Lai šampūns būtu efektīvs, dzīvnieka kažoks rūpīgi jāizmazgā, tāpēc šo līdzekli iesaka mazu šķirņu suņiem, kurus vieglāk mazgāt. To darot, jābūt uzmanīgiem – putas nedrīkst nokļūt uz dzīvnieka gļotādas (acīs, mutē, purnā). Savukārt kaķiem neder universālais šampūns ar piretrīnu, kas tiem ir inde. Insekticīdu koncentrācija pilienos ir lielāka nekā šampūnā, turklāt pilieni ir vienkāršāk lietojami; to aromāts atbaida parazītus. Preparāts jāiepilina dzīvnieka skaustā vai jāierīvē ādā. Pilienus lieto gan ārstēšanai, gan profilaksei. Viens no lētākajiem un nekaitīgākajiem līdzekļiem ir pulveris, tāpēc to iesaka kucēnu kažokam.

Mīnuss – ilgāks terapijas laiks, līdz pat divām nedēļām. Tabletes, protams, jālieto iekšķīgi – nokļūstot dzīvnieka barības traktā, vielas iesūcas suņa vai kaķa asinīs. Ja iekož blusa, tā no asinīm tiek pie insekticīda devas un aiziet bojā.

Diemžēl ar kaklasiksnu (tā izplata parazītiem netīkamu aromātu) no blusām nevar atbrīvoties pilnībā; tā jālieto kopā ar citām šo parazītu iznīcināšanas metodēm vai profilaksei. Neder kucēniem, kas jaunāki par diviem mēnešiem. Kad dzīvnieka kažoks ir apstrādāts ar kādu līdzekli, dienas trīs četras var uzlikt siksniņu vai lietot pilienus profilaksei.

Un no mājas?

Blusu apkarošanai ir vairāki posmi. Vispirms ar putekļu sūcēju rūpīgi jāizsūc visas mēbeles, pēc tam karstā ūdenī izmazgā mājdzīvnieka paklāju un rotaļlietas. Ar insekticīdu līdzekli – pretblusu šampūnu, etiķi, sāls vai sodas šķīdumu – izmazgā grīdu un apstrādā sienas vismaz pusmetra augstumā no grīdas. Pēc pāris nedēļām atkāro profilaksei. Efektīvi ir aerosoli, piemēram, neostomozāns, kas iedarbojas uz parazītiem.

Atceries – ja gribi tik vaļā no blusām, ir jāatrod perēklis. Lietojot aerosolu, jāievēro drošība, piemēram, jāuzliek respirators, jo insekticīds var izraisīt saindēšanos. Apstrādājot telpas, cilvēki un mājdzīvnieki tajās nedrīkst atrasties, un pēc tam telpa kārtīgi jāizvēdina.

Ko darīt, lai neatnestu mājās blusu?

Pastaigājoties pieskati, lai suns nedraudzētos ar klaiņojošiem dzīvniekiem. Nelaid suņus un kaķus augstā zālē un dubļainās vietās. Regulāri tīri dzīvokli ar putekļu sūcēju un mitru slotu, kā arī mazgā mājdzīvnieka lietas. Lieto profilaktiskos līdzekļus – šampūnu un kaklasiksnu.

Uzmanību! Parazīti pārnēsā arī bīstamas patoloģijas: tularēmiju, salmonelozi, brucelozi un blusu tīfu. Turklāt, ja dzīvniekam ir blusas, pastāv varbūtība, ka tam ir arī cērmes, tāpēc kopā ar blusu zālēm suņiem un kaķiem dod arī zāles pret zarnās mītošajiem parazītiem.