foto: Shutterstock
Kādas problēmas daudzstāvu mājas kaimiņiem var radīt virtuvē uzstādīta veļasmašīna?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 4. decembris, 15:51

Kādas problēmas daudzstāvu mājas kaimiņiem var radīt virtuvē uzstādīta veļasmašīna?

Jauns.lv

Iedomājieties, tiklīdz augšējā stāva kaimiņš ieslēdz veļasmašīnu, tā jums izlietnē krājas viņa netīrie notekūdeņi. Kā šādā situācijā rīkoties, pēta LTV raidījums "4. studija". 

"Tiklīdz kaimiņš sāk mazgāt veļu, man pilna izlietne ar notekūdeņiem" stāsta kādas daudzdzīvokļu ēkas Rīgā iedzīvotāja Astrīda Vecvagare. Līdzīgas problēmas ir arī citiem ēkas iedzīvotājiem.

Ēkas apsaimniekotājs septembrī un oktobrī ir veicis iekšējās kanalizācijas sistēmas un stāvvadu tīrīšanu, taču problēma nav atrisināta. 

Kur ir problēma? Vannas istabā stāvvada diametrs ir 100 milimetri, bet virtuvē 50 milimetri. Ja veļasmašīna tiek pieslēgta virtuvē, tad šīs telpas kanalizācijas sistēma ar šo ūdens daudzumu vienkārši netiek galā. Likums gan neaizliedz veļasmašīnu pieslēgt virtuvē. 

Kaimiņš, kurš veļasmašīnu pieslēdzis virtuves stāvvadam, nenoliedz, ka citi kaimiņi pie viņa vērsušies ar sūdzībām, taču uzskata, ka pie šīs situācijas viņš nav vainojams. 

Astrīdas kundze ar šo problēmu cīnās jau vairāk nekā 20 gadus, rakstot gan būvvaldei, gan nama apsaimniekotājam, bet bez rezultātiem. 

Apsaimniekotājs „SIA Rīgas pārvaldnieks” atzīst, ka inženierkomunikāciju fiziskais novietojums ēkā vairāk kārt pārsniedzis vidējos ekspluatācijas termiņus. 

"Cauruļvadi ir nolietoti, aizauguši ar nosēdumiem no iekšpuses, kā arī korodējušies. Aukstā, karstā ūdens un kanalizācijas stāvvadu nomaiņas remontdarbus esam iekļāvuši mājas remontdarbu plānā, paredzot to nomaiņu 2024. gadā," sola SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" pārstāvis Krists Leiškalns.