foto: Brian Gratwicke
FOTO: Starptautiskajā dzīvnieku aizsardzības dienā aplūko pēdējos savas sugas pārstāvjus
Koku varde Tafijs nomira 2016. gadā.
Mūsu mīluļi
2023. gada 4. oktobris, 15:07

FOTO: Starptautiskajā dzīvnieku aizsardzības dienā aplūko pēdējos savas sugas pārstāvjus

Jauns.lv

No baloža Martas līdz koku vardītei Tafijam- tie ir tikai daži no nelaimīgiem izmiršanas gadījumiem, kas notiek jau kopš 1914. gada.

"Ir ļoti svarīgi, lai pasaule zinātu, ka Tafijs bija ideāls džentlmenis. Pievilcīga, izskatīga varde. Un mīlēta."

Abinieku biologa Marka Mandikas veltījums Tafijam - pēdējai Rabu koku vardītei, kas nomira 2016. gadā, - izsaka dziļas skumjas, kas rodas, rūpējoties par pēdējo dzīvnieku no savas sugas.

foto: Brian Gratwicke
Koku varde Tafijs nomira 2016. gadā.

Saskaņā ar Pasaules Dabas fonda (WWF) datiem katru gadu izmirst līdz 10 000 sugu, jo cilvēka darbība turpina veicināt to, ko zinātnieki ir apstiprinājuši kā sesto masveida izmiršanu.

Marta, pēdējais zināmais ceļojošais baložu sugas dzīvnieks, nomira Amerikas Sinsinati zoodārzā 1914. gadā. Pēc zoodārza datiem, viņas nāve bija pirmā dokumentētā sugas izmiršana cilvēka rokās.

foto: Donald E. Hurlbert
Balodis Marta.

"Kad mēs sapratām, ka pasažieru baložu sugai ir nopietnas problēmas, bija jau par vēlu," teikts paziņojumā. Pēc tam, kad 1900. gadā Ohaio tika nomedīts pēdējais zināmais savvaļas baložu sugas īpatnis, zoodārzā pastāvēja tikai viens nebrīvē turēts baložu bars.

Pavairošanas mēģinājumi bija neveiksmīgi, un 1910. gadā dzīva palikusi bija tikai Marta. "Tika piedāvāta atlīdzība 1 000 ASV dolāru apmērā (aptuveni 900 eiro jeb 27 000 eiro mūsdienu naudā) ikvienam, kas Martai varētu piedāvāt kompanjonu, taču neviens netika atrasts," teikts ziņojumā.

Tasmānijas tīģeris jeb tilacīns neapšaubāmi ir viena no ikoniskākajām sugām, kas izmirusi divdesmitajā gadsimtā.

foto: AFP/Scanpix
2021. gada 7. septembrī no Austrālijas Nacionālā filmu un skaņu arhīva (NFSA) saņemtajā demonstrācijā ir redzams pēdējais zināmais izdzīvojušais Tasmānijas tīģeris, kas uzfilmēts 1933. gadā.

Bendžamins, kas tika pasludināts par pēdējo no savas dzimtas, tika noķerts savvaļā un turēts Hobartas zoodārzā, kur pēc dažiem gadiem, 1936. gadā, nomira.

Pēdējais zināmais milzu Galapagu bruņurupuču Chelonoidis nigra abingdoni pasugas pārstāvis, vientuļais Džordžs savus pēdējos dzīves gadus nodzīvoja Čārlza Darvina pētniecības centrā Galapagu salās.

foto: Dolores Ochoa/AP
Vientuļais Džordžs, pēdējais milzu sauszemes bruņurupucis no sugas Geochelone abigdoni, redzams Galapagu Nacionālajā parkā Santa Krūza salā 2009. gadā.

Tiek uzskatīts, ka viņš bija aptuveni 100 gadus vecs un varēja nodzīvot līdz 200 gadiem, taču 2012. gadā Galapagu nacionālā parka uzraugs viņu atrada nedzīvu.

Džordžs bija vienīgais izdzīvojušais Klusā okeāna salās vaļu mednieku un roņu mednieku uzbrukumu viļņos, kuri šo pasugu nogalināja pārtikas un naftas ieguvei.