Bezvadu austiņas - svarīgi fakti, kas jāņem vērā, izvēloties austiņas
2021. gada 26. maijs, 13:26

Bezvadu austiņas - svarīgi fakti, kas jāņem vērā, izvēloties austiņas

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Austiņas ir nelieli skaļruņi jeb elektroakustiski pārveidotāji, kas darbojas pārveidojot elektrisko signālu skaņā. Tās dod mums iespēju klausīties jebko, netraucējot citiem, bet bezvadu austiņas ļauj baudīt gan izcilu skaņas kvalitāti, gan pilnīgu kustības brīvību.

Pirmās bezvadu austiņas tika izgudrotas pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados un spēja uztvert tikai standarta radio signālus. Savukārt mūsdienu bezvadu austiņu “revolūcijas” pamatā ir Bluetooth savienojuma standarta izveide, ar ko aprīkoti arī teju visi mūsdienu mobilie telefoni

Blutetooth ļauj ērti savienot bezvadu austiņas ar mobilo telefonu un citām ierīcēm, nodrošinot lietotājiem mūzikas un citu audio signālu klausīšanos bez traucējošiem vadiem, kas aizķeras, sapinas un neļauj ierīces ievietot jebkurā kabatā vai somā. Pieaugot bezvadu austiņu popularitātei, arī jaunākie mobilie telefoni vairs netiek aprīkoti ar austiņu pieslēguma vietu. 

Kas jāņem vērā, lai, izvēloties austiņas, neapjuktu plašajā piedāvājumu klāstā?

Mūsdienās bezvadu austiņu tehniskie parametri – pretestība un jutīgums, ja skaņas avots atrodas tuvu, vairs būtiski neatšķiras no ar vadu savienojamu austiņu skaņas kvalitātes. Izvēloties austiņas, vispirms jāizvēlas savām vajadzībām piemērots savienojuma tips un jāatrod izmantošanas mērķiem piemērotākais un ērtākais austiņu stiprinājuma veids:

●    ausī ievietojamas;
●    aiz auss stiprināmas;
●    pāri ausij uzliekamas austiņas ar galvas stīpu

Elkor interneta veikals piedāvā vairāk nekā 270 dažādu veidu bezvadu austiņas plašā cenu amplitūdā. Pieejamas gan neitrālas, gan krāsainas austiņas, kas ļauj tās pieskaņot apģērbam un padara austiņas par īpašu stila aksesuāru. Tomēr, ja vēlamies nemanāmas, ausī ievietojamas bezvadu austiņas, tad svarīgi apsvērt, kādām vajadzībām tās tiks lietotas. 

Earbuds tipa austiņas, kas ir pilnībā bez vadiem, nodrošina pilnīgu kustību neierobežotību un diskrētumu, tomēr jāņem vērā, ka austiņas nekādā veidā nav sastiprinātas un, lai arī ir ūdensizturīgas, var nebūt ērtas, piemēram, skriešanas vai citu augstas intensitātes dinamisku aktivitāšu laikā. Ir speciālas bezvadu earbuds, kas domātas sporta aktivitātēm, un šāda tipa austiņas patiešām ir ērtas sportojot, piemēram, AFTERSHOKZ piedāvā austiņas, ar Bone conduction sistēmu, kad skaņas avots netiek likts ausī.

Lai nemitīgi neuztrauktos par austiņu nozaudēšanu, sportošanai ērtākas būs uz auss uzliekamas vai savstarpēji ar vadu savienotas austiņas, jo stiprinājums vai stīpa ne tikai noturēs austiņas ausīs, bet arī, tāpat kā savienojošais vads, neļaus tām nokrist un pazust gadījumā, ja austiņas no auss izkritušas. Stīpa vai savienojošais vads būs ērtākais risinājums arī, ja austiņas jāizmanto periodiski, brīdī, kad tās netiek izmantotas, ļaujot tās ērti uzglabāt uz kakla. 

Darbības laiks

Daudziem svarīgākais faktors, izvēloties bezvadu austiņas, ir to lietošanas ilgums no uzlādes līdz uzlādei un uzlādes ātrums. Lielākoties bezvadu austiņas, tāpat kā mobilie telefoni, aprīkotas ar litija jonu baterijām. 

Austiņu vidējais darbības laiks atšķiras atbilstoši tipam – pāri ausij liekamās austiņas darbosies pat vairāk nekā diennakti, ar vadu savienotas ausī ievietojamas – 10 līdz 15 stundas, bet earbuds tipa austiņu vidējais klausīšanās laiks ir 5 līdz 8 stundas. Tomēr earbuds austiņu priekšrocība ir futlāris, kas kalpo arī kā papildus uzlādes baterija, ļaujot uzlādēt austiņas, kamēr tās uzglabājas, tādējādi pat trīskāršojot austiņu klausīšanās ilgumu. 

Svarīgi ņemt vērā, ka bezvadu austiņu baterijas, kā jebkuras uzlādējamās baterijas, noveco. Baterijas iekšienē laika gaitā veidojas kristāliski slāņi, kas samazina tās kapacitāti, līdz ar to dažu gadu laikā austiņas, kas iepriekš nodrošināja 5 stundu mūzikas klausīšanos, skanēs vairs tikai stundu vai divas. 

Diemžēl, lai nodrošinātu kompakto izmēru, lielākā daļa bezvadu austiņu bateriju nav maināmas, kas nozīmē, ka līdz ar baterijas novecošanos, nelietojama kļūst arī ierīce. Utilizējot bezvadu austiņas, jāņem vērā, ka tās nedrīkst izmest kopējos sadzīves atkritumos, jo to sastāvā ir iepriekšminētais litijs, kā arī daļu austiņu komponenšu ir iespējams pārstrādāt un izmantot atkārtoti. 

Kā uzlabot austiņu kalpošanas laiku?

Lai neradītu videi kaitīgus atkritumus un nodrošinātu pēc iespējas ilgāku baterijas dzīvi, ir vērts piekopt “veselīgas” baterijas ieradumus, piemēram: glabāt elektroierīces, tajā skaitā bezvadu austiņas, istabas temperatūrā, pēc iespējas samazinot to izmantošanu ļoti karstā vai aukstā laikā; izslēgt austiņas, kad tās netiek lietotas; neatstāt austiņas pieslēgtas uzlādes ierīcei, kad tā pabeigta; ilgstoši neizmantojot austiņas, sekot ražotāja norādītajiem ieteikumiem uzglabāšanai. 

Piekopjot šādus lietošanas paradumus, ilgi kalpos ne tikai austiņas, bet arī mobilie telefoni un citas bezvadu ierīces.

Raksts tapis sadarbībā ar elkor.lv.

Tēmas