Praktiski padomi. Ko mūsdienās tīra ar smiltīm - mājā, dārzā un virtuvē?
Smiltis der nekrāsotas koka grīdas un flīžu seguma tīrīšanai. Tikai jārēķinās, ka perfektam rezultātam pēcāk, iespējams, vajadzēs lietot putekļu sūcēju lieko smilšu savākšanai.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 22. augusts, 15:00

Praktiski padomi. Ko mūsdienās tīra ar smiltīm - mājā, dārzā un virtuvē?

Jauns.lv

Senāk smiltis bija viens no pamattīrīšanas līdzekļiem, un savas pozīcijas tās saglabā vēl joprojām. Šo bezmaksas abrazīvo lietu nevajadzētu piemirst, kad jāberž priekšmeti bez īpaši saudzējama pārklājuma. Turklāt smiltis neizraisa alerģisku reakciju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No vēstures

* Nav saglabājies daudz ziņu par to, kā mājas uzkopa senāk. Pirmie pieraksti pieejami tikai no 18. gadsimta ar roku rakstītajiem padomiem mājas kopējām. Mērija Džonsone 1753. gadā Anglijā, Jorkā, sarakstīja padomus savām kalpotājām, kuros minēts, ka vara, alvas un metāla izstrādājumi jāberž ar smilšu un sārma maisījumu un piebilsts arī, ka kalpotajām jābūt čaklām. Taču smiltis viņa aizliedza lietot, kopjot koka virsmas.

* Senos laikos no smiltīm gatavoja beržamos ķieģeļus: to sastāvā bija sārms, piemēram, ziepes vai pelni un smiltis vai tikai smiltis. Speciāli smilšu ķieģeļi tika gatavoti konkrētiem mērķiem, piemēram, nažu spodrināšanai, grīdas beršanai un tamlīdzīgi.

* Vācijas mājsaimniecēm virtuvē smiltīm bija paredzēts tikpat cienījams trauciņš kā sodai un sālim, dažviet – gatavots no porcelāna, kas apgleznots ar rozēm.

Uzmanīgi!

* Tīrīšanai neder rupja grants smilts, arī jūrmalas smilts, īpaši tā, kas iegūta pie atklātās jūras.

* Jārēķinās, ka, tīrot ar smiltīm, virsma tiek ne tikai notīrīta, bet arī noskrubēta, tāpēc smiltis nelieto cēlmetālu spodrināšanai, virtuves priekšmetu tīrīšanai, kam ir mūsdienīgs pārklājums.

Dažas receptes

* Ziepju un smilšu maisījums. Sarīvē veļas ziepes un 1:1 sajauc ar smalkām smiltīm. Pārlej nedaudz silta ūdens un biezo masu maisa, lai ziepes izšķīst.

* Smilšu un sārma maisījums. Pāris saujas upes smilšu sajauc ar sauju smalku pelnu. Ber traukā un aplej ar glāzi ūdens. Samaisa un pārliecinās, vai masa ieguvusi biezas pastas konsistenci (varbūt jāpielej vēl ūdens).

Virtuvē

* Katla piedeguma noņemšanai uzber sāli un uzlej nedaudz ūdens. Patur kādu stundu un izberž ar smiltīm.

* Ja gatavo ēdienu uz malkas plīts, katlu apakšas berž ar smalkām sausām smiltīm un skalo ar siltu ūdeni. Tāpat var noberzt arī pilsētas katlu apakšas.

* Apķepušus metāla virtuves priekšmetus tīra ar ziepju un smilšu maisījumu.

Mājā

* Pirms mazgāt palodzi, tai pārber sausas smalkas smiltis un mazgā kā parasts.

* Kaķa labi noslēptos vēmekļus reizēm var pamanīt tikai tad, kad tie nožuvuši un sāk apputēt: netīro vietu apber ar slapjām smiltīm, ļauj pastāvēt un ar mitru drānu saslauka smiltis reizē ar netīrumiem.

* Smiltis der nekrāsotas koka grīdas un flīžu seguma tīrīšanai. Tikai jārēķinās, ka perfektam rezultātam pēcāk, iespējams, vajadzēs lietot putekļu sūcēju lieko smilšu savākšanai.

Dārzā

* Traipus no dārza terases dēļiem izņem, uzberot sausas upes smiltis un beržot ar sīku zaru slotu.

* Taukainus traipus no terases seguma izņem ar smilšu un sārma maisījumu.

* Akmens vai betona flīžu tīrīšanai virsmai uzber smalkas smiltis un ar slapju slotu noberž. Noskalo ar ūdens strūklu. Jāņem vērā, ka smiltis nepatiks zālienam.

* Grila restes pēc lietošanas noberž ar ziepju un smilšu maisījumu.

* Lai aši izmazgātu spaini, tajā ielej nedaudz ūdens, ieber sauju smilšu un skalina, kamēr tīrs.

* Pēc piknika taukainajiem traukiem pārber sausas smiltis un nomazgā ar karstu ūdeni.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock