foto: Shutterstock
Uzzini, kā samazināt veļas mazgāšanas elektrības patēriņu un paildzināt apģērba mūžu
Noderīgi ikdienā
2019. gada 21. janvāris, 07:37

Uzzini, kā samazināt veļas mazgāšanas elektrības patēriņu un paildzināt apģērba mūžu

Jauns.lv

Noteikti esi nokļuvis situācijā, kad nezini, kādu veļas mazgāšanas programmu izvēlēties, vai tieši pretēji – vienmēr izmanto tikai vienu programmu, jo nezini, kāda ir atšķirība starp dažādajām programmām.

Patiesībā katrā mazgāšanas programmā ir savas īpatnības – viena patērē mazāk elektroenerģijas, otra ir paredzēta smalkiem audumiem, bet cita lielizmēra veļas mazgāšanai. Tādēļ aicinām iepazīties ar ieteikumiem, kā izvēlēties piemērotāko programmu un samazināt veļas mazgāšanas elektroenerģijas patēriņu.

Izpēti apģērba etiķeti

Visbiežākais cēlonis, kāpēc apģērbi zaudē krāsu, formu un kvalitāti, ir nevis veļas mazgājamā mašīna, bet nepareizs un audumam nepiemērots mazgāšanas un žāvēšanas veids.

Tāpēc pirms jebkura izstrādājuma mazgāšanas ieteicams rūpīgi iepazīties ar konkrētā izstrādājuma kopšanas norādījumiem, ko ražotājs norādījis etiķetē. Apģērbu mazgājot piemērotā temperatūrā, tas ilgāk saglabās savu krāsu un kvalitāti un auduma šķiedras nezaudēs formu.

Biežāk sastopamie mazgāšanas norādījumi:

Mazgāšanas programmas

Visas mazgāšanas programmas var iedalīt trīs kategorijās – pēc auduma veida, ekonomiskās programmas un īpašās programmas. 

Tāpat arī katrā no mazgāšanas programmām ir pieejama temperatūras izvēles funkcija – klasiski 30, 40, 60, 90 °C. Šobrīd veļas mašīnu ražotāji piedāvā arī “aukstās” mazgāšanas programmas – 15 vai 20 °C. Izvēloties mazgāšanas temperatūru, būtiski atcerēties, ka veļas mazgājamā mašīna lielāko elektroenerģijas daudzumu patērē tieši ūdens uzsildīšanai. Tādēļ, izvēloties 30 °C temperatūru 60 °C vietā, var ietaupīt līdz pat 45 % elektroenerģijas.

foto: Shutterstock

Mazgāšanas programmas pēc auduma veida

Izplatītākās mazgāšanas programmas pēc auduma veida, kas pieejamas jau no pirmās automātiskās veļas mazgājamās mašīnas parādīšanās Latvijā, ir kokvilnas un sintētikas programma.

Kokvilnas programmu ieteicams izvēlēties kokvilnas un lina dvieļu, apakšveļas un gultasveļas mazgāšanai. Tieši šo izstrādājumu mazgāšanā nevajadzētu ekonomēt elektrību, bet gan izvēlēties 60 °C temperatūru, lai atbrīvotos no baktērijām.

Kokvilnas programmā, atšķirībā no citām, arī ir iespējams izvēlēties lielāko centrifūgas apgriezienu skaitu, lai rūpīgi izspiestu šķidrumu no raupjā kokvilnas auduma.

Sintētikas programma savukārt ir piemērota poliestera, poliamīda u. tml. audumu mazgāšanai. Šajā programmā veļas mašīnas tvertnes kustības būs atšķirīgas no kokvilnas režīma, nedaudz saudzīgāk mazgājot veļu, kā arī maksimālais centrifūgas apgriezienu skaits būs zemāks.

Jauktu audumu režīms ir piemērots ikdienas veļas mazgāšanai, jo tajā var likt kopā gan kokvilnas, gan citu audumu apģērbus, kuriem nav nepieciešama saudzīga mazgāšanas programma. Šis režīms arī lielākoties ir īsāks un ar mazāku elektroenerģijas patēriņu nekā kokvilnas un sintētikas režīms.

Vēl izplatītas mazgāšanas programmas ir vilnas un smalku audumu programma, kurās veļas mašīna izmanto vēl saudzīgākas, pat šūpojošas kustības un samazinātu centrifūgas apgriezienu skaits, lai parūpētos par auduma ilgmūžīgumu.

Tāpat arī lielākoties viena no šīm programmām, atkarībā no ražotāja, atbilst mazgāšanai ar rokām. Smalku audumu programmā ieteicams mazgāt viskozes audumu, aizkarus un citus smalkus audumus.

foto: Shutterstock

Ekonomiskās mazgāšanas programmas

Vēl ir pieejamas arī ekonomiskās mazgāšanas programmas, no kurām izplatītākā ir eKokvilna jeb ekonomiskā kokvilnas programma. Arī šī programma ir piemērota kokvilnas un lina dvieļu, apakšveļas un gultasveļas mazgāšanai, bet to paveic ar gandrīz divas reizes mazāku elektroenerģijas patēriņu. Vienīgais mīnuss ir aptuveni divas reizes ilgāks mazgāšanas laiks. 

Tāpat arī pie ekonomiskajām programmām pieskaita īsās programmas, kas aizņem vien, piemēram, 15, 20 vai 30 minūtes.

Tajās elektroenerģijas patēriņš ir vismazākais, bet arī maksimālais veļas svars, ko drīkst ievietot, ir vismazākais.

Jāatzīst, ka šajās programmās veļa tiek tikai atsvaidzināta, nevis mazgāta, tādēļ tās ir piemērotas nedaudz valkātam viegli netīram apģērbam.

foto: Shutterstock

Īpašās mazgāšanas programmas

Mūsdienīgu veļas mašīnu piedāvājumā ir arī specializētas mazgāšanas programmas, kas piemērotas konkrētam apģērbu tipam. Viena no tām ir bērnu apģērbu programma, kas papildus izskalo veļu, lai pasargātu bērnu jutīgo ādu no mazgāšanas līdzekļa.

Tāpat arī džinsu programma, kas palīdz džinsu apģērbam ilgāk saglabāt sākotnējo krāsu. Ja kāds no ģimenes locekļiem nēsā dūnu jaku, ir pieejamas arī ierīces ar speciālu režīmu, kas paredzēts dūnu jaku un segu mazgāšanai, saglabājot dūnu apjomu, tādējādi jaku nebūs nepieciešams tīrīt ķīmiskajā tīrītavā.

Veļas mašīnu ražotāji piedāvā arī papildu izvēles opciju – mazgāt puspilnu veļas mašīnas tvertni, ja nav tik daudz netīrās veļas, kas ļauj samazināt elektroenerģijas patēriņu. Citi ražotāji piedāvā opciju – ātrā mazgāšana, ko var piemērot kokvilnas un sintētikas programmai, samazinot mazgāšanai nepieciešamo laiku un attiecīgi arī enerģijas patēriņu.

Parūpējies par veļas mašīnu

Lai neradītu bojājumus veļas mazgājamajai mašīnai, ņem vērā, ka katrā mazgāšanas programmā maksimālais mazgājamās veļas svars ir atšķirīgs. Kokvilnas programmā vienmēr ir paredzēts ievietot nominālo veļas mašīnas ietilpību, kas norādīta uz ierīces, piemēram, 10 kg.

Savukārt pārējās programmās maksimālais veļas daudzums, ko drīkst ievietot, ir mazāks un katrai – atšķirīgs, piemēram, ja veļas mašīnas ietilpība ir 10 kg, tad jauktas veļas režīmā drīkst ievietot 6 kg veļas, bet smalku audumu programmā un  īsajā programmā 2,5 kg. Šis svars parasti ir norādīts ierīces lietošanas instrukcijā. 

Tāpat, ja ievietosi pārlieku daudz veļas, tā nespēs rūpīgi izskaloties un uz apģērba var palikt balti pelēcīgi veļas mazgājamā līdzekļa nosēdumi. Tāda pati situācija var rasties, ja pievienosi pārāk daudz veļas mazgājamā līdzekļa. Tas nenāk par labu ne veļai, jo mazgājamais līdzeklis sakrāsies apģērba šķiedrās, ne veļas mazgājamajai mašīnai, jo mazgāšanas tilpnē veidosies nosēdumi.

foto: Shutterstock

Vai ir nepieciešams veļas mīkstinātājs?

Veļas mīkstinātāji tiek uzskatīti par vienu no kaitīgākajiem ikdienā lietotājiem sadzīves ķīmijas līdzekļiem, kas sekmē alerģiju, elpceļu slimību un citu veselības problēmu attīstību. Veļas mīkstinātājs tikai šķietami padara apģērbu mīkstāku, patiesībā tas plānā kārtiņā pārklāj apģērbu, ūdenim neļaujot izkļūt cauri.

Tādēļ, mazgājot sporta apģērbu vai dvieļus, īpaši nav ieteicams pievienot veļas mīkstinātāju. Turklāt veļas mīkstinātājam pievienotās sintētiskas smaržvielas savu aromātu drēbēs saglabā nedēļām ilgi, piesārņojot gaisu un kairinot elpceļus. Ja veļu nepieciešams mīkstināt, to var panākt arī videi draudzīgā veidā, piemēram, pievienojot 100 ml etiķa veļas skalošanai paredzētajā nodalījumā.

foto: Shutterstock

Ņem vērā!

●    Apģērbu pirms mazgāšanas ieteicams sašķirot pēc krāsas – tumša, krāsaina, balta – un auduma veida – smalkus apģērbus nav ieteicams mazgāt kopā ar raupjiem apģērbiem un apģērbiem, kuriem ir rāvējslēdzēji vai citas metāliskas detaļas.

●    Ja pamani traipu uz apģērbu, to ieteicams pēc iespējas ātrāk izskalot, kaut vai tikai ar aukstu ūdeni, lai novērstu tā palikšanu apģērbā. Traipu tīrīšanai ļoti piemērotas ir standarta veļas ziepes, ar kurām pirms apģērba mazgāšanas veļas mašīnā iztīra traipu – ekonomiski un efektīvi.

●    Nelieto pārāk daudz mazgāšanas līdzekļa, ievēro dozēšanas norādījumus, kas redzami uz līdzekļa iepakojuma. Pretējā gadījumā mazgāšanas līdzeklis var pilnīgi neizskaloties no apģērba, tā valkāšanas laikā kairinot ādu.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Elektrum