Pagatavo modernu galertu - bez tauku kārtiņas, vieglu un veselīgu. Liec tajā dārzeņus, liesas zivis vai gaļu, kas nu garšo.

2 idejas mūsdienīgam pavasarīgam galertam 2

Māja un dārzs
2016. gada 3. martā 19:30
Galerts – it sevišķi vidējai un vecākajai paaudzei – lielākoties saistās ar cūkas kājiņām un ausīm, ar kārtīgu tauku kārtiņu virspusē, taču daudz vienkāršāk un ātrāk var pagatavot vieglus un veselīgus galertus, kuros izmanto dārzeņus, liesas zivis un tādus gaļas gabaliņus, kas nemaz neatgādina tradicionālos, taukvielām bagātos vecmāmiņu ēdienus.

Kā palīglīdzekli šādu galertu gatavošanā var izmantot gan želatīnu, gan agaragaru (sarecināšanas līdzeklis, ko iegūst no jūras aļģēm; tajā ir vērtīgas vielas, bet nav kaloriju; agaragaru veikalos piedāvā gan pulvera, gan pārslu veidā), savukārt pierasto lauru lapu un piparu vietā var izvēlēties tīkamāko garšas niansi no plašā garšvielu un garšaugu klāsta.

Dārzeņu galerts

Pavasarī lieliski garšo ar vārītiem kartupeļiem un biezpiena mērci.

1 vidēja bļodiņa

15 minūtes + laiks sarecēšanai

Sastāvdaļas

1 burkāns

2 puravi

100 g brokoļu

50 g sakņu selerijas

1 tējk. agaragara

Gatavošana

1. Dārzeņus notīri un noskalo. Burkānu sagriez mazos gabaliņos, puravus – plānās ripiņās. Brokoļus sadali rozetēs, nomizotu seleriju – mazos gabaliņos.

2. Katlā sakarsē 250 ml sālsūdens, ieber dārzeņus un uz lēnas uguns 4 minūtes vāri. Tad nokās un šķidrumu ielej bļodiņā. Tajā ieber agaragaru un maisi, līdz tas pilnīgi izšķīst. Dārzeņus ieber traukā, kas izskalots ar aukstu ūdeni, un pārlej ar sagatavoto šķidrumu.

3. Trauku ieliec ledusskapī, lai galerts sarec.

Delikatešu galerts

Šis galerts labi sader ar dabīgā jogurta mērci un sakapātām svaigām dillēm.

1 dziļš šķīvis

20 minūtes + laiks sarecēšanai

Sastāvdaļas

1 fenhelis (aptuveni 150 g)

125 ml dārzeņu buljona

75 g atlaidinātu vārītu garneļu

1 cieti vārīta ola

1 tējk. citronu sulas

daži pilieni Tabasco mērces

1 tējk. agaragara

1 ēdk. jogurta

sakapātas svaigas dilles

Gatavošana

1. Notīrītu fenheli sagriez smalkās strēmelītēs, ieber verdošā buljonā un vāri 3–4 minūtes. Šķidrumu nokās bļodiņā, izlej caur sietiņu un samaisi ar citronu sulu un Tabasco mērci. Ieber agaragaru un maisot karsē, līdz tas izkūst.

2. Olu nolobi, sagriez šķēlītēs un kopā ar fenheļiem un garnelēm kārto dziļā šķīvī. Pārlej ar sagatavoto šķidrumu.

3. Liec ledusskapī un atstāj, līdz sarec.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock
Pievienot komentāru

Noteikti izlasi

  • “Hameleonu” Ēriks atradis mūža mīlestību 6
  • Zanes eksperiments ar rīsiem kļūst par īstu sensāciju Latvijā  32
  • Lietuvu satricina vēl viena traģēdija - suns saplosa mēnesi vecu bērnu 22