foto: Shutterstock
Kādu spuldzi izvēlēties, un kam pievērst uzmanību uz tās iepakojuma?
2017. gada 21. septembris, 08:35

Kādu spuldzi izvēlēties, un kam pievērst uzmanību uz tās iepakojuma?

Karlīna Timofejeva

Uz spuldžu iepakojuma ir daudz dažādu piktogrammu un apzīmējumu. Kāda ir to nozīme un kam pievērst uzmanību, lai nopirktu savām vajadzībām atbilstošāko spuldzi? "Elektrum" Energoefektivitātes centra speciālisti skaidro.

Pirmais kritērijs spuldzes izvēlē – gaismas plūsma

Galvenie spuldžu izvēles kritēriji ir energoefektivitātes klase un gaismas plūsma – tas, cik spoži spīd spuldze. Energoefektīvs apgaismojums atmaksājas, jo kvēlspuldžu un halogēnspuldžu nomaiņa uz ekonomiskajām vai gaismas diožu (LED) spuldzēm ļauj samazināt enerģijas patēriņu no 50 līdz pat 90 %.

Energoefektivitāte

Pirms spuldžu iegādes ir svarīgi iepazīties ar energoefektivitātes marķējumu, kurā ar dažādas krāsas un garuma bultām ir norādītas 7 energoefektivitātes klases. Visaugstākā ir A+++ energoefektivitātes klase, savukārt viszemākā – G. Marķējuma augšējā daļā ar melnu bultu ir norādīta konkrētās spuldzes energoefektivitātes klase.

Ar energoefektīvām spuldzēm vēlams aprīkot vispirms tās telpas, kurās mākslīgo apgaismojumu paredzēts izmantot visilgāk, tādējādi spuldžu nomaiņa šajās telpās ātri atmaksāsies. Vēl viens efektīvs veids, kā maksāt mazāk, ir gaismas regulatoru uzstādīšana. Jums ne vienmēr nepieciešama spilgta gaisma. Gaismas regulatori ļaus samazināt apgaismojumu un ietaupīt enerģiju.

Kādu izvēlēties – ekonomisko vai LED spuldzi?

Lai izvēlētos piemērotāko spuldzes veidu, salīdzināsim abu veidu plusus un mīnusus.
 
Ekonomiskās spuldzes
+ 75–80 % enerģijas patēriņa samazinājums;
+ 6–15 reizes ilgāks darbības laiks;
+ salīdzinoši zemas spuldzes iegādes izmaksas;
+ ievērojams izmaksu samazinājums spuldzes darbības laikā;
– ilgs spuldzes iesilšanas laiks;
– satur dzīvsudrabu.

LED spuldzes
+ 85–90 % enerģijas patēriņa samazinājums;
+ 25 reizes ilgāks darbības laiks;
+ ievērojams izmaksu samazinājums;
+ samazinājums spuldzes darbības laikā;
– augstākas spuldzes iegādes izmaksas;
– atšķirīga gaismas krāsa.

Spuldžu izvēle un nomaiņa

Lai spuldžu izvēle ikdienā būtu vieglāka, esam izstrādājuši īpašu interaktīvu rīku – Spuldžu izvēles palīgu, ko atradīsiet jaunajā Elektrum mobilajā lietotnē. Atcerieties, ka izdegušās spuldzes nedrīkst izmest sadzīves atkritumos, tās ir jānodod spuldžu savākšanas vietās. To var izdarīt arī Elektrum Energoefektivitātes centra telpās – Jomas ielā 4, Jūrmalā.

Aicinām noskatīties arī video, kā izvēlēties piemērotākās spuldzes mājoklim.