foto: Shutterstock
Ulmaņlaiku gudrības olu lietošanā. Sāc ar klasiku: olas + tomāti
Olas ir universāls ēdiens, un to pagatavošanas veidi - visdažādākie.
Garšīgi
2017. gada 21. marts, 08:34

Ulmaņlaiku gudrības olu lietošanā. Sāc ar klasiku: olas + tomāti

"100 Labi Padomi"

Olu lietošanas veidi ir ļoti daudzi un dažādi, bet jaunas saimnieces var sākt ar vienkāršāko – ar olām un tomātiem. Pat vienkārši novārīta ola, kas pārlieta ar kādu mērci, piemēram, majonēzes, ķilavu, pētersīļu utt., katru reizi dos citu ēdienu.

Olas nomazgā siltā ūdenī un liec vārīties karstā ūdenī. Lai olas nesaplīstu, tās jāvāra uz lēnas uguns. Ja olas vēlas mīkstas, tās vāra 3 minūtes, skaitot no brīža, kad ūdens pēc olas ielaišanas sāk vārīties. Olas, kurām baltums ir ciets, bet dzeltenums mīksts, vāra 4–5 minūtes. Cietas olas vāra 8–10 minūtes. Ja olas pārvārīsi, dzeltenums kļūs tumšs. Izvārītas olas liek uz brīdi aukstā ūdenī, lai labāk atdalītos čaumala. Ļoti svaigām olām čaumala grūti atlobās.

foto: Shutterstock
Lai olas nesaplīstu, tās jāvāra uz lēnas uguns.

Olas un tomāti želejā

Vistas buljona vietā var izmantot arī liellopa buljonu. Tomātus ieteicams izvēlēties apmēram olu lielumā, lai šķēlītes pārāk neatšķirtos. Ja mīl sāļāku garšu, tomātiem var pārkaisīt nedaudz sāls.

3 cieti novārītas olas
3 tomāti
375 ml vistas buljona
6 želatīna plāksnītes
zaļumi rotāšanai
sāls

1. Nolobītas olas sagriez glītās šķēlēs. Tāpat sagriez arī tomātus. Buljonā izšķīdini želatīnu.
2. Gredzenveidīgā formā liec vienu olu šķēlīti, tad vienu tomātu šķēlīti un turpini, līdz forma piepildīta.
3. Pārlej ar želatīna buljonu un noliec vēsumā.
4. Labi sarecējušu želeju izgāz piemērotā šķīvī un rotā ar zaļumiem.

Olas tomātu mērcē

Olas vienmēr labi sader ar tomātiem un vēl labāk – ar paštaisītu tomātu mērci.

2 olas
2 tomāti
1 sīpols
1 ābols
50 g sviesta
1,5 ēdk. skābā krējuma
mārrutki, sāls, cukurs – pēc garšas
pētersīļu lapiņas – pēc vajadzības
etiķis – pēc vēlēšanās

1. Olas novāri, nolobi, pārgriez uz pusēm un sakārto uz šķīvja.
2. Sagatavo mērci: sīpolu, ābolu, tomātus sasmalcini un ar sviesta piedevu izsautē mīkstus, tad izrīvē caur sietu un atdzesē.
3. Pieliec pēc garšas skābo krējumu, mārrutkus, sāli, cukuru un, ja vēlies, arī etiķi. Mērci pārlej olām. Pārkaisi ar pētersīļiem.