Aktrises Daneviča un Dzelme naktī stikla būrī pārsalušas. FOTO
Pagājušo nakti Dailes teātra aktrises Dārta Daneviča un Elīna Dzelme pavadījušas stikla būrī un nosalušas.
Slavenības
2014. gada 15. aprīlis, 11:22

Aktrises Daneviča un Dzelme naktī stikla būrī pārsalušas. FOTO

Jauns.lv

Kalnciema kvartālā no 14. aprīļa pulksten 22 līdz 15. aprīļa pulksten 22 vērojama aktrišu Elīnas Dzelmes un Dārtas Danevičas performance „Dzīvo damies”, kur viņas 24 stundas pavada caurredzamā stikla konstrukcijā pilsētvides apstākļos.

Sarunā ar Kasjauns.lv ap sešiem no rīta Dailes teātra aktrises Elīna Dzelme un Dārta Daneviča atklāj, ka nakti pavadot stikla būrī nav vis nogurušas, bet ir nosalušas. Lai arī viņas nodrošinājušās ar siltām vilnas zeķēm un speciāliem kombinezoniem, naktī bijis auksti. Viņas zina stāstīt, ka gaisa temperatūra bijusi ap nulli. Iemigt abām skatuves kolēģēm izdevies vien uz stundu. Elīna Dzelme stāsta, ka, pavadot nakti pilsētvides apstākļos, sajutusies īpatnēji. Pustrijos naktī aktrises apciemojis multimākslinieks Kaspars Bindemanis, režisors Regnārs Vaivars, kā arī kolēģi no teātra, kuri arī bija sagatavojuši savu performanci, ko demonstrēja aktrisēm. Četros no rīta abas priecājušās par putnu treļļiem.

Agrā rīta stundā aktrises apciemoja arī teātra mārketinga direktore Indra Rubene, kas bija līdzi atnesusi cienastu. Kasjauns.lv šorīt novēroja, ka ļaudis steidza savās ikdienas gaitās un tikai retais atskatījās uz Kalnciema kvartālā novietoto stikla būri. No tuvējās kafejnīcas aktrisēm tika atnestas brokastis un silta tēja.

Pie skatuves māksliniecēm piestāja kāda māmiņa ar puisēnu, atklājot aktrisēm, ka ar lielu interesi seko līdzi, kā viņām dzīvojas tik neierastos apstākļos. Noskaidrojusi, ka ar aktrisēm viss kārtībā, māmiņa ar dēlu devās uz bērnudārzu. Dārta lielākoties runāja pa tālruni, bet Elīna centās iemigt.

Sarunā ar Kasjauns.lv aktrises atzina, ka pēc stikla būrī pavadītās nakts nenožēlo dalību performancē.

Performance "Dzīvo damies" ir radošo meklējumu projekta pirmais cikls, kura ietvaros abas aktrises pavada 24 stundas slēgtā, pilnīgi caurredzamā stikla konstrukcijā pilsētvides apstākļos. Performance „Dzīvo damies” ir 100% improvizācija, izdzīvošana un radoša cīņa sarežģītos apstākļos un definētos noteikumos. Tas ir eksperiments, kas norisināsies starp divām māksliniecēm un skatītāju, kura iznākums nav paredzams un ir absolūti neprognozējams, bet tas nenoliedzami ietekmēs fināla performanci, kas būs skatāma mēnesi pēc šī cikla.

Radošo meklējumu cikla noslēgums un kulminācija - tēmas un problēmas risinājums un mākslinieciskais sprādziens - notiks maija vidū Dizaina Fabrikā, kur radošā komanda būs pilnā sastāvā: aktrises Elīna Dzelme un Dārta Daneviča, gaismu mākslinieks Igors Kapustins, performanču un video projekciju mākslinieks Artis Dzērve, čellists Valters Pūce un fotogrāfs Nils Vilnis.

Kasjauns.lv/Foto: Santa Sergejeva