Džordža Klūnija jaunajai sievai Ēģiptē draudējusi aizturēšana
Lielbritānijas cilvēktiesību advokāte Amala Klūnija pērn septembrī Venēcijā salaulājās ar slaveno Holivudas aktieri Džordžu Klūniju.
Slavenības
2015. gada 3. janvāris, 17:35

Džordža Klūnija jaunajai sievai Ēģiptē draudējusi aizturēšana

Jauns.lv

Lielbritānijas cilvēktiesību advokāte Amala Klūnija sestdien publicētā intervijā paziņojusi, ka viņai izteikti draudi par aizturēšanu Ēģiptē pēc tam, kad viņa norādīja uz trūkumiem tieslietu sistēmā, kas vēlāk noveda pie trīs Kataras telekompānijas "Al Jazeera" žurnālistu, tostarp Latvijas un Austrālijas dubultpilsoņa Pītera (Pētera) Grestes notiesāšanas.

Klūnija, kura pērn apprecējās ar Holivudas zvaigzni Džordžu Klūniju, palīdzēja izveidot Starptautiskās advokātu asociācijas ziņojumu, kas tika publicēts 2014.gada februārī, kurā tika uzdoti jautājumi par tiesnešu un prokuroru neatkarību Ēģiptē.

"Kad devos uz ziņojuma prezentāciju, vispirms mums aizliedza to darīt Kairā," viņa stāstīja laikrakstam "Guardian".

"Viņi teica: "Vai ziņojumā ir kritizēta armija, tieslietu sistēma vai valdība?" Mēs teicām: "Jā, ir gan." Viņi teica: "Tad jūs riskējat ar aizturēšanu"," klāstīja advokāte, kas ir viena no "Al Jazeera" žurnālistu advokātiem.

Ziņojumā, kas balstīts uz 2013.gada vidū veiktu misiju, brīdināts par plašo varu, kas ministriem ir pār tiesnešiem, un norādīts uz selektīvo tiesāšanu.

Trīs "Al Jazeera" žurnālistu, kas tika aizturēti 2013.gada decembrī un apsūdzēti par nepatiesas informācijas izplatīšanu un palīdzēšanu aizliegtajai kustībai "Musulmaņu brālība", atbalstītāji uzstāj, ka apsūdzības pret viņiem ir politiski motivētas.

Viena no rekomendācijām, kas izteiktas Klūnijas ziņojumā, bija izbeigt praksi, kas ļauj Ēģiptes amatpersonām izvēlēties tiesnešus noteiktās politizētās lietās.

"Rekomendācija netika ievērota, un mēs esam redzējuši, kā tas beidzas šajā konkrētajā lietā, kas ir speciāli iecelta komisija, kuru vada tiesnesis, kas ir zināms par nežēlīgu spriedumu nolasīšanu. Un šis ne ar ko neatšķīrās," viņa stāstīja.

Ēģiptes augstākā tiesa ceturtdien deva rīkojumu atkārtoti izskatīt lietu pret "Al Jazeera English" korespondentu Gresti un "Al Jazeera English" Kairas biroja vadītāju, Ēģiptes un Kanādas dubultpilsoni Mohamedu Fadelu Fahmi, kuriem katram tika piespriests septiņu gadu cietumsods, kā arī Ēģiptes pilsoni producentu Baheru Mohamedu, kuram tika piespriesti divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem.

Nolemts, ka līdz jaunās prāvas sākumam visi trīs žurnālisti paliks apcietinājumā.

Klūnijas pārstāvētais Fahmi un Greste ir iesnieguši lūgumu deportēt viņus no Ēģiptes. Arī Mohameda sieva ir paziņojusi, ka cenšas atrast veidu, ka panākt vīra izkļūšanu no Ēģiptes.

Advokāte atzina, ka cer, ka Fahmi deportācija notiks "diezgan ātrā termiņā", bet par atkārtotu prāvu viņai esot maza ticība.

"Es neredzu, kā prokuratūra var vēlreiz ieziet cauri tiesas procesam, pat tad, ja tiesneši šoreiz tiktu izraudzīti atbilstoši. Es neredzu, kā viņi varētu izlabot pierādījumu trūkumu," viņa sacīja.

"Mums ir jāturpina un jādubulto savi pūliņi panākt viņa atbrīvošanu citos veidos. Diemžēl mums ir jāsecina, ka nevaram paļauties uz šiem Ēģiptes tiesas procesiem, lai panāktu godīgu vai ātru rezultātu," atzina Klūnija.

BNS/Foto: AFP/LETA