Edinburgas hercogienes Sofijas vienas dienas vizīte Ukrainā

gallery icon
Slavenības
2024. gada 4. maijs, 06:02

Hercogiene Sofija kļuvusi par pirmo britu karaļnama pārstāvi, kura devusies vizītē uz Ukrainu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Edinburgas hercogiene Sofija kļuvusi par pirmo britu karaliskās ģimenes pārstāvi, kura apmeklējusi Ukrainu kopš Krievijas iebrukuma 2022. gadā.

Šonedēļ Edinburgas hercogiene Sofija Lielbritānijas Ārlietu ministrijas vārdā devās vienas dienas vizītē uz Ukrainu, lai “apliecinātu solidaritāti sievietēm, vīriešiem un bērniem, kurus skāris karš”. Hercogiene Sofija izrādīja cieņu tiem, kas Krievijas okupācijas laikā bija zaudējuši dzīvību Bučas pilsētā. Viņai bija arī tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Britu karaliskā ģimene, kas allaž cenšas saglabāt politisku neitralitāti, neierasti atklāti paudusi atbalstu Ukrainai, karalim Čārlzam februārī atzīmējot iebrukuma otro gadadienu un runājot par “neaprakstāmu agresiju” un “neizprovocētu uzbrukumu”. Valsts vizītēs Francijā un Vācijā karalis vērsis sabiedrības uzmanību uz to, cik svarīgi ir atbalstīt Ukrainu. Arī viņa nelaiķe māte karaliene Elizabete II dzīves pēdējā gadā pauda savas simpātijas, kad pozēja pie liela trauka, kas pildīts ar ziediem Ukrainas karoga krāsās.

Taču līdz šim neviens no britu karaliskās ģimenes pārstāvjiem nebija ieradies Ukrainā tur aizvien notiekošā kara laikā. Edinburgas hercogiene Sofija, kura ir precējusies ar karaļa jaunāko brāli princi Edvardu, ar šo pārsteiguma vizīti kļuvusi par pirmo britu karaliskās ģimenes pārstāvi, kura klātienē apmeklējusi kara plosīto Ukrainu.

foto: Anatolii Stepanov-AFP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com/ Vida Press
Edinburgas hercogienes Sofijas apmeklējusi Irpiņā sagrauto tiltu.

Vizītes laikā Sofija runāja ar seksuālo vardarbību un spīdzināšanu pārdzīvojušajiem, bet vakara pieņemšanā Apvienotās Karalistes vēstnieka Ukrainā Martina Harisa rezidencē stāstīja par savu pieredzi, tiekoties ar izdzīvojušajiem citās konfliktu skartās valstīs. “Sievietes un meitenes maksā visaugstāko cenu cilvēcisko izmaksu ziņā,” viņa sacīja, piebilstot: “Izvarošana tiek izmantota, lai pazemotu, degradētu un iznīcinātu.” Sofija arī sarunājās ar bērniem, kuri pēc piespiedu šķiršanas no ģimenēm bija atgriezušies Ukrainā un apmeklēja tiltu, kas tika uzspridzināts, lai apturētu Krievijas karavīru virzību uz Kijivu.

Tiekoties ar prezidentu Volodimiru Zelenski un pirmo lēdiju Olenu Zelensku, hercogiene Sofija nodeva viņiem privātu vēstījumu no karaļa Čārlza un pārrunāja atbalsta sniegšanas iespējas seksuālo vardarbību pārdzīvojušajiem.

foto: Anatolii Stepanov-AFP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com/ Vida Press
Edinburgas hercogienes Sofijas un Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska.

Šī negaidītā vizīte ir simbolisks vēstījums par britu karaļnama atbalstu Ukrainai. Drīz pēc kara sākuma 2022. gadā Čārlzs, toreiz vēl kā Velsas princis, apmeklēja Ukrainas bēgļus, kas bija šķērsojuši robežu un ieradušies Rumānijā. Savukārt princis Viljams bija apmeklējis Lielbritānijas karaspēku Polijā netālu no Ukrainas robežas. Britu karaliskā ģimene bijusi iesaistīta arī dezinformācijas karā, kad Britu vēstniecības Krievijā pārstāvjiem nācās atspēkot izplatītās baumas par karaļa Čārlza nāvi.

Edinburgas hercogienes Sofijias vizīte Ukrainā tikai papildina to vietu sarakstu, kuras parasti neapmeklē karaliskās ģimenes pārstāvji. Pērn viņa bija pirmā karaļnama pārstāve, kura devās vizītē uz Bagdādi Irākā, kuras laikā runāja par vardarbību pret sievietēm un apmeklēja pasākumus, kuros iestājas par labākas izglītības iespējām meitenēm. Sofija ir apmeklējusi arī Kosovu, Sjerraleoni, Dienvidsudānu un Kongo Republikas Demokrātisko Republiku.