foto: AP/Scanpix
Leģendārā "Krusttēva" režisors Frānsiss Fords Kopola atgriezīsies Kannu kinofestivālā ar filmu "Megalopolis"
Frānsiss Fords Kopola
Kino
2024. gada 11. aprīlis, 15:22

Leģendārā "Krusttēva" režisors Frānsiss Fords Kopola atgriezīsies Kannu kinofestivālā ar filmu "Megalopolis"

Izklaides nodaļa

Jauns.lv/LETA

Leģendārais amerikāņu režisors Frānsiss Fords Kopola atgriezīsies Kannu kinofestivālā ar savu ilgi gaidīto filmu "Megalopolis", ceturtdien paziņojuši festivāla rīkotāji. Kopola pats finansēja "Megalopolis", kas tiek raksturota kā romiešu politiskā drāma mūsdienu Ņujorkā.

Kopola ir divreiz ieguvis Zelta palmas zaru. Pirmo reizi par 1974.gadā tapušo filmu "The Conversation" ("Saruna") un otro reizi par pretrunīgi vērtēto darbu "Apocalypse Now" ("Mūsdienu apokalipse"), kas festivāla pirmizrādes laikā 1979.gadā vēl nebija pabeigta.

Kopola pats finansēja "Megalopolis", kas tiek raksturota kā romiešu politiskā drāma mūsdienu Ņujorkā. Filmā galvenās lomas atveido Ādams Draivers, Forests Vaitekers un virkne citu zvaigžņu.

85 gadus vecais Kopola tiek uzskatīts par vienu no Holivudas visinovatīvākajiem un ietekmīgākajiem kinorežisoriem. Savas ilgās karjeras laikā viņš saņēmis piecas Amerikas Kinoakadēmijas balvas — 1970. gadā kopā ar Edmundu Nortu par labāko oriģinālscenāriju filmai "Patton" ("Patons"), 1972. gadā kopā ar Mario Pjuzo saņēma Kinoakadēmijas balvu kā labākie adaptētā scenārija autori filmai "The Godfather" ("Krusttēvs"), kura saņēma balvu arī kā gada labākā filma. Savukārt 1974. gadā viņš saņēma Kinoakadēmijas balvu kā labākais režisors un labākais adaptētā scenārija autors (kopā ar Mario Pjuzo) par filmu "The Godfather Part II" ("Krusttēvs 2"), kura arīdzan saņēma balvu kā gada labākā filma.

Kannu kinofestivāls, kas tiek uzskatīts par prestižāko kino nozarē, norisināsies no 14. līdz 25.maijam.

Par galveno balvu - Zelta palmas zaru - ar citām kinolentēm sacentīsies arī Emmas Stounas un grieķu režisora Jorga Lantima jaunais kopējais projekts "Kinds of Kindness". Stouna martā saņēma "Oskaru" labākās aktrises kategorijā par tēlojuma Lantima filmā "Poor Things"("Nabaga radības").

Paredzams, ka lielu uzmanību festivālā piesaistīs Irānā dzimušā režisora Ali Abbasi biogrāfiskā filma "The Apprentice" par Donalda Trampa jaunību. Festivālā atgriezīsies arī kanādiešu šausmu filmu meistars Deivids Kronenberg ar savu līdz šim personiskāko filmu "The Shrouds". Taču vislielākā uzmanība, visticamāk, tiks pievērstas Kopolas filmai "Megalopolis", kas iezīmē pasaulslavenās filmas "Krusttēvs" režisora atgriešanos Kannu kinofestivālā 85 gadu vecumā.

Šogad Kannu kinofestivāla žūriju vadīs aizvadītās vasaras kases grāvēja kinofilmas "Barbie" ("Bārbija") režisore Greta Gērviga.

40 gadus vecā Gērviga būs pirmā amerikāņu kinematogrāfiste sieviete šajā amatā, kā arī jaunākā žūrijas vadītāja kopš 1966.gada, kad šajā amatā bija tobrīd 31 gadu vecā Sofija Lorēna. Gērviga arī būs pirmā sieviete šajā amatā kopš 2018.gada, kad žūriju vadīja Keita Blanšeta.

Starp intriģējošākajiem darbiem, kurus vērtēs žūrija, ir muzikāla komēdija "Emilia Perez" par meksikāņu karteļa bosu, kuram tiek veikta dzimuma maiņas operācija.

Jau bija zināms, ka festivālā pasaules pirmizrādi piedzīvos filma "Furiosa: A Mad Max Saga", kas ir jaunākā postapokaliptiskās franšīzes daļa. Tā tiks izrādīta ārpus konkursa. Tāpat arī Kevina Kostnera jaunā filma "Horizon, An American Saga".

Amerikāņu rezisors Džordžs Lūkas, kurš radījis "Zvaigžņu karus" un "Indianu Džonsu", noslēguma ceremonijā saņems goda Zelta palmas zaru.

Ārpus konkursa tiks izrādīta arī filma par sieviešu tiesībām Ķīnā - "She Has No Name".

Īpašos seansos tiks demonstrētas divas ļoti aktuālas filmas - "La Belle de Gaza" par transseksuāliem palestīniešiem, kas pārceļas uz Izraēlu, un "The Invasion" par karu Ukrainā.