foto: Image supplied by Capital Pictures
Ekonomisti atklājuši, cik patiesībā bagāti bija Makalisteri filmā "Viens pats mājās"
Kadrs no filmas "Viens pats mājās".
TV
2023. gada 23. decembris, 22:40

Ekonomisti atklājuši, cik patiesībā bagāti bija Makalisteri filmā "Viens pats mājās"

Jauns.lv

Lielais noslēpums par to, cik tad patiesībā pelnīja Kevina vecāki filmā "Viens pats mājās", nu ir atklāts. Makalisteri patiešām nebija trūcīga ģimene.

Vai kādreiz esat aizdomājušies, cik bagāta patiesībā bija Makalisteru ģimene Ziemassvētku klasiskā "Viens pats mājās"? Lai uzzinātu atbildi, laikraksts The New York Times vērsās pie ekonomistiem un cilvēkiem, kas bija saistīti ar šo filmu. 

Kopš filmas "Viens pats mājās" pirmizrādes 1990. gadā ik Ziemassvētkus uz ekrāniem visā pasaulē notiek cīņa starp astoņgadīgo Kevinu Makalisteru un diviem laupītājiem, kas pazīstami kā slapjie bandīti.

Un katru gadu neskaitāmi daudz skatītājiem Makalisteru grandiozā māja un dzīvesveids liek aizdomāties, cik bagāta bija šī ģimene.

Filmas sākumā viens no laupītājiem Harijs (Džo Peši) stāsta savam kolēģim slapjajam bandītam Marvam (Daniels Sterns), ka Makalisteru māja ir viņu galvenais mērķis bagātnieku rajonā.

Māja ir labākais pavediens, kas liecina par to, cik daudz naudas Makalisteriem piederēja.

Māja patiešām ir reāla arī šodien. Tā atrodas Linkolna avēnijā 671 Čikāgas priekšpilsētā Vinnetkā, kas saskaņā ar Realtor datiem ir viens no dārgākajiem rajoniem Amerikas Savienotajās Valstīs gan tad, gan mūsdienās. Pēc Čikāgas Federālo rezervju bankas ekonomistu datiem, 1990. gadā māja bija pieejama tikai 1% Čikāgas mājsaimniecību ar lielākajiem ienākumiem, un tāda pati situācija vērojama arī šodien.

Filmā redzams, ka mājā ir pietiekami daudz vietas, lai Kevinam un viņa četriem brāļiem un māsām būtu katram sava istaba, un lai tajā var izmitināt arī lielo radu saimi.

Pamatojoties uz pieņēmumu, ka Makalisteri mājokļa iegādei tērēja ne vairāk kā 30 % no saviem ienākumiem, ekonomisti noteica, ka mājoklis būtu bijis pieejams mājsaimniecībai, kuras ienākumi 1990. gadā bija 305 000 ASV dolāru jeb aptuveni 665 000 ASV dolāru 2022. gadā (aptuveni 603 tūkstoši eiro).

2022. gada vidū līdzīga māja maksātu aptuveni 2,4 miljonus ASV dolāru. Šādu māju mūsdienās varētu iegādāties mājsaimniecība, kuru ienākumi ir 730 000 ASV dolāru apmērā.

Ar ko nodarbojās Kevina vecāki?

Filmā "Viens pats mājās" tā arī netiek paskaidrots, ko vecāki dara.

Internetā, kur šis jautājums regulāri parādās, daži cilvēki ir izteikuši pieņēmumu, ka Keita Makalistere ir modes dizainere, jo mājā ir vairāki manekeni, kas vēlāk parādās vienā no Kevina mēģinājumiem apmānīt laupītājus, liekot domāt, ka viņš patiesībā nav mājās viens.

Tods Strasers, kurš sarakstīja filmas "Viens pats mājās" romānus, kādā intervijā teica, ka filmas veidotāji viņu cieši neuzraudzīja. Viņš teica, ka vadlīnijas būtībā bija šādas: "Te ir scenārijs, dari, ko gribi."

Tāpēc grāmatā viņš Kevina mammu padarīja par modes dizaineri manekenu dēļ, bet Kevina tēvu - par uzņēmēju, viņš teica.