Trakā pasaule
2023. gada 12. decembris, 12:20

VIDEO: vai ar slēpēm var ietriekties lācī?

Jauns.lv

Šķiet neticami, taču ASV Kalifornijas štata kalnu slēpošanas kūrortā “Heavenly Mountain” atpūtnieks gandrīz ietriecies lācī, kad tas pēkšņi izdomāja šķērsot slēpošanas trasi.

Sociālajos tīklos plašu ievērību izpelnījies video, kuru svētdien ierakstījis kāds slēpotājs Taho kūrortā uz ziemeļaustrumiem no Kalifornijas galvaspilsētas Sakramento pie pašas robežas ar Nevadu.

“Gandrīz uztriecos lācim, slēpot lejup pa “Heavenly” trasi. Nemaz neapzinājos, ka tas ir lācis, līdz tas nokļuva pārāk tuvu,” atzina video autors Tao Fens. Acīmredzot, tas bija pusaugu lācis, kurš mēģināja nokļūt pie mammas trases otrajā pusē. “TikTok” publicētā video komentāros autors paskaidro, kādēļ viņš nemēģināja nobremzēt vai apstāties. “Godīgi sakot, es baidījos, ka tas man uzbruks, ja es apstāšos pārāk tuvu. Viss, ko spēju padomāt, ir ātri tikt projām, esmu gatavs derēt, ka lācis domāja to pašu, un mēs abi nenovērtējām viens otra ātrumu.”

Autors pauda lielu atvieglojumu, ka visiem izdevās izvairīties no sadursmes, un vēl vairāk priecājās par to, ka lācēns nokļuva līdz mammai.

Kalifornijā dzīvo apmēram no 30 līdz 40 tūkstošiem melno lāču, liecina štata Zivju un savvaļas dzīvnieku departamenta dati. Par spīti lielajam skaitam, vardarbīgas sadursmes ar cilvēku ir ārkārtīgi retas. ASV Nacionālo parku dienests norāda, ka lāču uzbrukumi cilvēkam ASV ir reti, un vairumā gadījumu lāči mēģina aizsargāt savus mazuļus, ēdienu vai dzīvestelpu.
 

Kā rīkoties, ja sastapts lācis?

Sakramento laikraksts “The Sacramento Bee” publicē ASV Nacionālo parku dienesta ieteikumus.

Parādīt, ka esat cilvēks: mierīgi runāt un lēnām kustināt rokas, lai lācis saprastu, ka esat cilvēks, un viņu neapdraudat.

Saglabāt mieru: parasti lāči negrib uzbrukt, bet vēlas, lai viņus liek mierā. Runāt ar lāci lēnām un zemā balsī.

Nekliegt: kliegšana var izraisīt uzbrukumu.

Savākt mazus bērnus: neļaut maziem bērniem skriet prom no lāča, jo tas var bērnus uzskatīt par nelielu medījumu.

Pārvietoties grupās: grupa rada lielāku troksni un smaku. Lāči cenšas turēties pa gabalu no grupām.

Radīt iespaidu par lieliem apmēriem: pārvietoties uz augstāku vietu un iztaisnoties. Neveikt nekādas asas kustības.

Nenomest somu: tā var neļaut lācim piekļūt pārtikai un var kalpot par aizsardzības līdzekli.

Iet prom lēni: pārvietoties sāniski, lai lācim izskatītos mazāk draudoši. Šādi var arī labāk paturēt lāci redzeslokā.

Neskriet: gluži kā suņi, arī lācis dzīsies pakaļ.

Nerāpties kokā: to lieliski pieprot arī lāči.

Lāči ir sastopami arī Latvijā, tiesa, tie ir brūnie lāči (Ursus arctos), nevis Ziemeļamerikai raksturīgie grizlilāči (Ursus arctos horribilis) vai melnie lāči (Ursus americanus), taču drošības pamatnoteikumi ir līdzīgi.