foto: Juan Rico / BACKGRID/ Vida Press
Metjū Perija pirmsnāves vēlēšanās ir ne mazāk sāpīga kā viņa aiziešana
Metjū Perijs (1969-2023).
Slavenības
2023. gada 31. oktobris, 07:13

Metjū Perija pirmsnāves vēlēšanās ir ne mazāk sāpīga kā viņa aiziešana

Jauns.lv

Metjū Perijs (1969-2023) uz visiem laikiem paliks atmiņā kā Čendlers Bings no deviņdesmitajos gados populārā komēdijseriāla “Draugi” (“Friends”). Gadu pirms savas traģiskās došanās mūžībā aktieris kādā no intervijām atzinās, ka negribētu, ka viņu pēc nāves saistītu tikai ar šo lomu.

Tagad, kad pasaule sēro par Metrjū Perija traģisko aiziešanu mūžībā 54 gadu vecumā, atkal gaismā celta kāda ne pārāk sena intervija, kurā aktieris atzīstas, ka vēlētos, lai viņu atceras arī par kaut ko citu ļoti nozīmīgu, ko viņš dzīves laikā paveicis, ne tikai par spožo tēlojumu seriālā “Draugi”.

Fanu noliktie ziedi pie Metjū Perija apartamentiem Ņujorkā

gallery icon

Sirdi plosošā ziņa par Perija nāvi pasauli pāršalca aizvadītajā sestdienā, kad aktieris bez dzīvības pazīmēm atrasts džakuzi savās mājās Losandželosā.

Lai gan viņa nepārspējamā asprātība kā Čendleram seriālā “Draugi” atnesa Metjū globālu slavu, viņš cerēja, ka pasaule viņu atcerēsies arī par citiem nozīmīgiem ieguldījumiem.

foto: SPOT / BACKGRID/ Vida Press
Viena no pēdējām Metjū Perija fotogrāfijām, kas uzņemta šā gada 3. oktobrī, iznākam no biroju ēkas Losandželosā.

Vaļsirdīgā sarunā ar kanādiešu ētera personību Tom Paueru, kas notika pagājušajā gadā, Metjū sacīja: “Kad es nomiršu, es zinu, ka cilvēki runās par “Draugiem”, “Draugiem”, “Draugiem”. Es priecājos par to... Bet, kad es nomiršu, cik tālu sniedzas mani tā saucamie sasniegumi, būtu jauki, ja “Draugi” tiktu pieminēti krietni pēc tā, ko es darīju, mēģinot palīdzēt citiem cilvēkiem. Zinu, ka tas nenotiks, bet tas būtu jauki.”

Visu savu dzīvi zvaigzne cīnījās ar smagu narkotiku un alkohola atkarību. Tomēr pat šajās cīņās viņš atrada mērķi, pārvēršot savu Malibu īpašumu par rehabilitācijas vietu, kam deva nosaukumu “Perija māja”. Šī vieta kļuva par cerību oāzi daudziem atkarību māktajiem cilvēkiem.  

foto: BACKGRID/ Vida Press
Metjū Perija māja ar baseinu un džakuzi Kalifornijā, kur viņš sestdien, 28. oktobrī, atrasts miris.

Viņa apņemšanās palīdzēt citiem bija acīmredzama, kad viņš stāstīja: “Ja pie manis atnāk alkoholiķis vai narkomāns un saka: vai tu man palīdzēsi? Es vienmēr saku – ‘jā, es zinu, kā to izdarīt. Es to darīšu tavā labā, pat ja ne vienmēr spēšu to izdarīt pats savā labā.’ Tāpēc es to daru, kad vien varu. Grupās vai individuāli.”

Metjū patiesais un sirsnīgais stāsts par dzīvi ar atkarībām ir publicēts viņa biogrāfiskajā grāmatā “Draugi, mīļotie un lielā briesmīgā lieta” (“Friends, Lovers and the Big Terrible Thing”), kas veikalu plauktos nonāca 2022. gada 1. novembrī.

foto: ROBERT HANASHIRO / USA TODAY NETWORK/Sipa USA/ Vida Press
Seriāla “Draugi” aktieri “Emmy” balvu ceremonijas vakarā 2022. gadā.

Grāmatā viņš stāstīja par mokošo pieredzi, kad atkarību dēļ vairākas reizes gandrīz zaudējis dzīvību. Īpaši skaudra atklāsme bija viņa nevēlēšanās skatīties seriāla “Draugi” epizodes.

Metjū Perijam pasaulē tik plašu popularitāti iemantojušais komēdijseriāls bija sāpīga viņa paša atkarību hronoloģija: “Es katru sezonu varēju atšķirt pēc sava izskata tajā,” rakstīja aktieris. “Es lietoju 55 “Vicodin” tabletes dienā, es svēru 128 mārciņas (58 kg), es biju TV šovā “Draugi”, ko skatījās 30 miljoni cilvēku – un tāpēc es nevaru skatīties šo seriālu."

Seriāls “Draugi”

gallery icon

Lai gan Metjū vienmēr strikti norādīja, ka filmēšanas laukumā nekad nav ieradies apreibinošo vielu ietekmē, viņa mokas bija sajūtamas, kad aktieris stāstīja: “Nav godīgi, ka man bija jāpārdzīvo šī slimība, kamēr pārējiem pieciem tās nebija.”

Aktierim dodoties mūžībā, atbildīgo iestāžu darbinieki ziņojuši, ka Perija mājās nav atrastas narkotiskās vielas. Savu atkarību cīņu viņš bija uzveicis.

"Draugu" zvaigzne Metjū Perijs 2020. gada aprīlī

"Draugu" zvaigzne Metjū Perijs Losandželosā 2020. gada aprīļa beigās.

gallery icon