foto: no privātā arhīva
Aktieris Pauls Butkēvičs 83. dzimšanas dienā bauda dzīvi
Pauls Butkēvičs 83. dzimšanas dienā savās mājās Daudzevas "Rudzīšos".
Slavenības
2023. gada 28. augusts, 06:57

Aktieris Pauls Butkēvičs 83. dzimšanas dienā bauda dzīvi

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

“Šīs ir mūsu laimes mirkļu bildes! Tētis atkal var piecelties kājās, runāt, ir dzīvespriecīgs, galants un atkal raksta dzeju. Viņa gars un dzīves spēks ir apbrīnojams!” par savu tēti – leģendāro aktieri Paulu Butkēviču – teic pasaulē cienījama zinātņu doktore zobu implantoloģijā Alēna Butkēviča.

Pauls Butkēvičs 8. augustā nosvinēja savu 83. dzimšanas dienu.

foto: no privātā arhīva
Pauls Butkēvičs 83. dzimšanas dienā savās mājās Daudzevas "Rudzīšos".

Taču šis gads aktierim nav bijis no tiem vieglākajiem – veselības problēmu dēļ viņš vairākas reizes nonāca slimnīcā, pabijis pat reanimācijā. “Tētis praktiski ir piesaistīts pie gultas. Šogad trīs reizes braucu pie viņa uz Latviju, jo viņš bija ievietots slimnīcā reanimācijā. Domājām, ka nāksies no tēva atvadīties, bet kopējiem spēkiem izdevās viņu atgriezt dzīvē, un tagad nosvinējām viņa dzimšanas dienu,” žurnālam "Kas Jauns" saka Alēna Butkēviča, kuras ikdiena paiet Ņujorkā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Tētis ir mans stiprais balsts,” – tā zinātņu doktore Alēna Butkēviča, kuru nesen ASV populārā radiokompānija PBN intervēja kā Gada izcilāko ārsti Amerikā. Te Alēna ar tēti pirms desmit gadiem.

Aktiera meita teic, ka Pauls Butkēvičs par spīti veselības problēmām (viņam ir mugurkaula kompresijas lūzums, kā dēļ jācieš milzu sāpes un nav iespējams pārvietoties, kā arī ir liela sirds nespēja un citas kompleksas problēmas) ir dzīvesprieka pilns. “Bet viņa dzīves sapnis ir, lai Latvijas Kultūras ministrija viņu beidzot oficiāli atzītu par aktieri. Visa Latvijas sabiedrība Paulu Butkēviču pazīst kā aktieri, taču viņa aktiera darbs nav ticis uzskaitīts pat pensijas aprēķināšanā.

Domāju, tieši šī sāpe, ka viņš nav iekļauts aktieru sarakstā, zināmā mērā viņu dzen kapā.

Pauls pats to nekad publiski nepateiks, bet mēs ikdienā par to runājam, es zinu, ka viņam šī netaisnība kremt. Televīzijā rāda filmas ar viņa dalību, cilvēki jūsmo par viņa tēlojumu, bet tas ir arī viss, Pauls Butkēvičs oficiāli nekur neskaitās kā aktieris. Tā ir viņa lielākā iekšējā sāpe, ka viņš ir aizmirsts. Cilvēki jūsmo par viņa dziedātajām dziesmām, bet Kultūras ministrijai viņš neeksistē. Tāpēc es arī par to tagad runāju,” nopūšas Alēna, atklājot vēl kādu, viņasprāt, netaisnību: “Es nu jau pāris gadu vairāk nodarbojos ar zinātni, izgudroju jaunus medicīniskos preparātus, esmu iesaistījusies vairākos ar veselību saistītos projektos, tāpēc finanšu pašlaik man nav tik daudz, kā bija tad, kad aktīvi strādāju tikai zobārstniecībā. Protams, es palīdzu tētim, kā vien varu, bet, kad vēlējāmies viņam nokārtot sociālo aprūpi, daktere to atteica, sakot, ka viņam tā nepienākoties, jo “meita ir bagāta”! Manuprāt, tā ir kliedzoša netaisnība, ka pacientus vērtē nevis pēc veselības problēmām, bet pēc radinieku naudas maka biezuma.”

Paula Butkēviča dzīve

gallery icon

Tajā pašā laikā Alēna ir lepna par savu tēti. “Viņš ir manas dzīves stiprais balsts. Viņa optimisms ir neizmērojams. Viņš ir tas, kas liek man saņemties grūtos brīžos. Man šķiet, ka, zinot viņa milzīgo dzīves mīlestību, viņa vēlmi dzīvot, viņš pat varētu no kapa izkāpt! Kad viņš pilnībā bija uz gultas, sazvanījāmies vai katru dienu, un tētis teica: “Viss kārtībā! Man tikai jāsakārto pāris veselības problēmu.” Toreiz viņš nokļuva reanimācijā, nebija ēdis piecas dienas, mēs jau praktiski no tēta atvadījāmies. Ar pirmo iespējamo reisu no Ņujorkas lidoju uz Latviju, lai vēl paspētu tikt pie tēta... Man šķita, ka tā būs pēdējā reize, redzot viņu dzīvu. Bet, kad ierados reanimācijā, tētis noņēma no sejas masku, paņēma manu roku un teica: “Redzi, es vēl elpoju!”,” atklāj leģendārā aktiera meita.

Nu Alēna atkal ir Latvijā, lai, kā pati saka, “svinētu tēta dzīvi”. “Tagad esam no kaimiņiem aizņēmušies ratiņus, kuros tētis var iziet laukā no mājas, lai nebūtu visu laiku jāpavada gultā. Viņš priecājas par katru ziedu, viņš mīl dzīvi, viņš mīl Latviju. Viņa gars un dzīves spēks ir apbrīnojams un nesalauzts. Domāju, ka tas mantots no latviešu strēlniekiem, jo viņa tēvs 18 gadu vecumā aizdevās cīnīties pret bermontiešiem,” stāsta Alēna. Viņa atvedusi tētim pašas izgudrotās zāles – ziedi "FINALLY cream" un dzērienu "Detox/Regenerative".

“Tētis uzskata, ka tieši šie medikamenti viņu glābj un visvairāk palīdz. Krēmu es viņam vedu litriem. Tas ir mans izgudrojums, tas ir pret sāpēm un noņem tūsku, un ir lielisks līdzeklis pēc traumām, sastiepumiem. Krēmā ir revolucionāra augu valsts formula, kas palīdz dabiski likvidēt sāpes, mazināt iekaisumu un atjauno mobilitāti,” skaidro zinātņu doktore Alēna Butkēviča, piebilstot, ka šos medikamentus viņa grib tagad reģistrēt Latvijā.

Paula Butkēviča 75 gadu jubilejas svinības

Dziedošā aktiera Paula Butkēviča 75. gadu jubilejas svinības Daudzevas saieta namā 2015. gada 7. augustā.

gallery icon