foto: Mirrorpix / Vida Press
Princeses Diānas cīņa ar bulīmiju izstāstīta jaunā grāmatā bērniem
Princese Diāna.
Slavenības
2023. gada 10. augusts, 15:55

Princeses Diānas cīņa ar bulīmiju izstāstīta jaunā grāmatā bērniem

Jauns.lv

Šā gada 7. septembrī Lielbritānijā paredzēts izdot jaunu grāmatu bērniem, kurā mazajiem lasītājiem viņiem saprotamā valodā tiks stāstīts par tautā mīlēto princesi Diānu un viņas cīņu ar bulīmiju.

Jaunā grāmata bērniem iznāks sērijā “Little People, Big Dreams” (“Mazie cilvēki, lielie sapņi”). Grāmatas autore ir Marija Izabella Sančesa Vergara. Stāstā apgalvots, ka princesei ēšanas traucējumi radās, kad viņa uzzināja, ka vīrs karalis Čārlzs (tolaik Velsas princis Čārlzs) ir iemīlējies citā sievietē.

Izdevums “The Telegraph” vēsta, ka biogrāfiskajā grāmatā atrodams apraksts par ēšanas traucējumiem, no kuriem Diāna cieta, sakot: “Vienmēr, kad viņa jutās vientuļa, viņa meklēja mierinājumu, ēdot visas kūkas, ko varēja atrast karaliskajās virtuvēs.”

foto: Ekrānuzņēmums

Turpinājumā bulīmija ir aprakstīta sīkāk, norādot: “Bet šī saldā komforta sajūta nesaglabājās ilgi. Kad tā bija zudusi, viņa mēģināja atbrīvoties no visa ēdiena, ko bija ēdusi, izraisot sev nelabumu.”

Princese Diāna. Foto retrospekcija

Princese Diāna. Foto retrospekcija.

gallery icon

Vienā no grāmatas lappusēm arī teikts: “Lai gan šķita, ka viņas dzīve ir kā ņemta no pasaku grāmatas lappusēm, viņa drīz vien saprata, ka prinča sirds pieder kādai citam … Laika gaitā šīs skumjas pārauga ēšanas traucējumos, ko sauc par bulīmiju.”

“Viņai bija vajadzīgs laiks, lai uzsāktu meklēt palīdzību, iemācītos sevi mīlēt un pārstātu sāpināt savu ķermeni. Bet, tiklīdz viņa to izdarīja, viņa jutās labāk nekā jebkad agrāk,” teikts grāmatā.

Cilvēkus tik ļoti mīlošā princese Diāna

Diāna vienmēr gribēja būt princese cilvēku sirdīs, kāda arī bija.

gallery icon

Grāmatas autore norāda, ka princese “bija viena no pirmajām slavenībām, kura runāja par savu cīņu ar bulīmiju, palīdzot arī citiem stāties tai pretī”.

Princese Diāna pirmo reizi atklāti pastāstīja par saviem ēšanas traucējumiem 1995. gadā sniegtajā bēdīgi slavenajā “Panorama” intervijā Martinam Bašīram.

Tajā pašā intervijā princese atzinās, ka gadiem ilgi pēc šķiršanās no Čārlza viņa nodarījusi sev paškaitējumu.

Princese Diāna ar dēliem

Princese Diāna ar dēliem princi Viljamu un princi Hariju.

gallery icon

Žurnālistam, kas, kā atklājās, viņu bija pierunājis uz interviju negodīgiem līdzekļiem, Diāna sacīja: “Es pārnācu mājās, un bija ļoti grūti saprast, kā sevi mierināt, jo mierināju daudzus citus, tāpēc bija tik ierasti skriet pie ledusskapja.”

Diāna norādīja, ka ēšanas traucējumi bijuši viņas laulības problēmu “simptoms” – un piebilda, ka “saukusi pēc palīdzības”, bet nav saņēmusi nepieciešamo atbalstu, un tā vietā nosaukta par “nestabilu”.

Princese Diāna kāzu dienā

Princese Diāna un Velsas princis Čārlzs apprecējās 1981. gada 29. jūlijā.

gallery icon

Labdarības organizācijas “Beat” ārlietu vadītājs Toms Kvinns laikrakstam norādījis: “Mēs iesakām rakstniekiem izvairīties no detalizētas informācijas par ēšanas traucējumu gaitu, kalorijām vai svaru, jo tas var pasliktināt simptomus kādam, kurš ir slims, vai veicināt ēšanas traucējumu rašanos, ja kāds jūtas neaizsargāts.”