foto: Ekrānuzņēmums
"Viņiem kauns nav tagad?" Vaikule atbildējusi uz jautājumu par padomju pieminekļu nojaukšanu Latvijā
Laima Vaikule.
Slavenības
2023. gada 21. aprīlis, 20:18

"Viņiem kauns nav tagad?" Vaikule atbildējusi uz jautājumu par padomju pieminekļu nojaukšanu Latvijā

Jauns.lv

Sagaidot festivālu "Laima Rendezvous Jūrmala' 23", Laima Vaikule ik nedēļu "YouTube" kanālā "I Gryanul Grem" atbild uz visdažādākajiem skatītāju jautājumiem. 20. aprīļa sarunā dziedātāja atbildēja uz jautājumu par viņas attieksmi pret padomju pieminekļu nojaukšanu Latvijā.

Pirmām kārtām Laima Vaikule atzīmēja to, ka daudzi jauc PSRS un Krievijas jēdzienus. Dziedātāja atgādināja, ka PSRS ietilpa 15 Republikas un aicināja nepiedēvēt Krievijai visu uz pasaules.

Viņa arī atbalstīja Latvijas varas iestāžu rīcību, kas pērn nojaukusi pieminekli Uzvaras parkā.

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon

"Nesaprotu cilvēkus, kas runā par pieminekļiem, ka grib noliekt galvu karavīra monumenta priekšā. Tad aizej uz kapsētu pie sava tēva, zemē, kurā viņš dzīvoja, un noliec savu galvu. Tas taču ir tikai piemineklis, nevis apbedījuma vieta. Man ir vieta, kur apglabāts mans tēvs. Starp citu, arī viņš karoja Sarkanajā armijā. Lūk, es iešu pie viņa, priekš kam man tas piemineklis ir vajadzīgs? Es nesaprotu. Nekādas mākslinieciskas vērtības viņam nav. Vēl jo vairāk, Latvijā uz turieni pēdējā laikā nākuši vienkārši iedzert. Un pēc svētkiem atstāja izgāztuvi. Kas labs?" par nojaukto pieminekli sacīja Vaikule. Viņa piebilda, ka nekad nav bijusi pie šī monumenta, tikai pabraukusi garām.

Vienlaikus māksliniece nenosodīja DDT un Andreju Makareviču, kuri uzstājās 9. maijā Rīgā pie pieminekļa dažādos laikos. "Līdz 2022. gadam šim piemineklim bija cita cena. Kamēr Krievija nav privatizējusi Uzvaras dienu, un visu uz pasaules, ka viss viņiem, tikai labais viņiem pieder, šobrīd vērtība ir zudusi. Visa Padomju Savienība cieta 41. gada kara laikā. Un tagad viena Krievija, tanki pa Sarkano laukumu, mēs esam uzvarējuši. Kur ir pārējie? Bez tam viņi ņēma un uzbruka Ukrainai. Uzvarētāji... viņiem nav kauns tagad?" neizpratnē ir Laima. 

Tāpat Vaikule kārtējo reizi iestājās par krievu valodu, norādot, ka tā nepieder Krievijai, bet visai pasaulei, tāpēc neredz jēgu beigt sarunāties un dziedāt krieviski.

9. maijs bildēs: ļaužu masas visas dienas garumā plūst uz Uzvaras parku, lai noliktu ziedus

Pie Uzvaras pieminekļa Rīgā, kur svētdien kā katru gadu pulcējas Krievijā svinamās "Uzvaras dienas" atzīmētāji, pēcpusdienā cilvēku kļūst arvien vairāk. ...

gallery icon