Avrila Lavinja atklājusi, ka slimo ar Laima slimību
Dziedātāja Avrila Lavinja ar vīru, grupas „Nickelback” līderi Čadu Krēgeru.
Slavenības
2015. gada 9. aprīlis, 05:43

Avrila Lavinja atklājusi, ka slimo ar Laima slimību

Kasjauns.lv

Kanādiešu rokgrupas „Nickelback” līderis Čads Krēgērs (40) jūtas atvieglots, ka vairs nav jāklusē un tas jāslēpj. Mūziķa sieva, kanādiešu dziedātāja Avrila Lavinja (30) publiski atzinusies, kāda veselības problēma viņu nomoka un aizvadīto piecu mēnešu laikā likusi ievērot gultas režīmu. Avrilai konstatēta Laima slimība.

Pirms vairākiem mēnešiem Avrila saviem faniem atzina, ka viņai ir problēmas ar veselību, taču sīkāk neko paskaidrot nevēlējās, vien lūdza turēt par viņu īkšķus. Tikai nesen dziedātāja publiski pastāstījusi, ar kādu kaiti šobrīd cīnās.

Intervijā ar austrāliešu radiostacijas „KIIS FM” dīdžejiem Avrilas vīrs grupas Nickelback” solists Čards Krēgers norādījis, ka jūtas „ļoti pateicīgs”, ka sieva visbeidzot atklājusi sabiedrībai savu veselības stāvokli. „Es jūtos labi, ka sieva par to atzinusies un man vairs nav jāturpina to slēpt... kad visi vaicā ‘kas noticis ar tavu sievu, kas noticis ar tavu sievu’ un man jāatbild – ‘ak, ar viņu viss būs labi’. Es tagad jūtos daudz labāk, kad varu par to runāt [atklāti].”

Lai gan Avrila atklājusi iemeslu, kāpēc tik ilgi nav redzēta izejam sabiedrībā un kāpēc vīrs pasākumus apmeklē viens, viņa paudusi Čadam lūgumu par slimību intervijās tomēr nerunāt. „Sieva man vaicāja: ‘Vai vari izdarīt man pakalpojumu? Kad sniedz visas savas intervijas, vai tu varētu par to nerunāt’,” atceras Čads. Sarunā rokeris norādījis, ka viņa sievai kļūst labāk un veselības stāvoklis uzlabojas.

Aizvadītajā nedēļā slavenību žurnālam „People” Avrila atzinās, ka pametusi sabiedrisko dzīvi, jo šobrīd cīnās ar smagu bakteriālu infekciju, ko var iegūt no ērču, blusu un moskītu kodumiem. „Man bija sajūta, ka nespēju paelpot, nespēju runāt un nespēju pakustēties,” Avrila atceras slimības baisākos mirkļus. „Man bija sajūta, ka mirstu.”

„Mani pārņēma neaprakstāms vājums un nogurums. Vienu vakaru es turnejas autobusā centos iztīrīt zobus un nespēju pat nostāvēt kājās,” stāsta dziedātāja. „Bija laiks, kad nepietika spēka, lai ieietu dušā veselu nedēļu, jo ar grūtībām varēju vispār piecelties kājās. Bija sajūta, ka no manis būtu izsūkta visa dzīvība.”

Kukaiņu koduma inkubācijas periods līdz pirmajiem redzamajiem simptomiem parasti ir divas nedēļas, lai gan speciālisti teic, ka periods var būt vairākus mēnešus vai pat gadus ilgs, tāpēc ir praktiski neiespējami noteikt, kad noticis kodums. Avrila bija devusies pasaules koncertturnejā un ceļoja no Āzijas un Dienvidameriku, kad manīja pirmos simptomus. Dziedātāja domā, ka viņa iespējams sakosta aizvadītā gada pavasarī. Avrila atceras kādu nakti aprīlī, kad pamodusies sviedru klāta un ar vieglu drudzi. Viņa domājusi, ka tā ir gripa vai pārgurums turnejas dēļ jeb organisma dehidrācija. Taču, kad simptomi kļuva spēcīgāki, daži draugi, kas bija pazīstami ar Laima slimību, izteica minējumus, ka Avrila, iespējams, saslimusi ar to. Ārsti gan sākotnēji bijuši skeptiski noskaņoti un nav pat vēlējušies pārbaudīt dziedātājas aizdomas.

Avrila pēdējo reizi sabiedrībā manīta aizvadītā gada septembrī. Viņa vēlējās Lasvegasā ar draugiem atzīmēt savu 30. dzimšanas dienu, taču tā arī nespēja sakopot spēkus ballītei. Kopš oktobra Avrila dzīvo savās mājās Ontario (Kanādā), kur atveseļojas. Pie meitas pārcēlusies arī viņas mamma, lai Čada prombūtnes laikā varētu rūpēties par Avrilas labklājību.

Laima slimības simptomi

Laima slimībai ir trīs stadijas: pirmā stadija, kad iekož ērce, un mēneša laikā pēc kodiena uz ādas parādās sarkans nesāpīgs plankums. Pēc laika tas pazūd. Otrā ir tā saucamā izplatīšanās stadija, kad borēlijas sāk pastaigu pa organismu, izraisot dažādas iekšējo orgānu klīniskās izpausmes. Trešā ir vēlīnā jeb hroniskā stadija, kad borēliju rosīšanās rezultātā jau sākušies orgānu bojājumi. Kādā medicīniskā aprakstā teikts, ka Laima slimība ir radniecīga sifilisam – ar līdzīgām izpausmēm, sekām un ārstēšanu.

•    Pirmās stadijas sarkanie plankumi mēdz būt dažādi – no centa izmēra līdz plaukstas lielumam. Taču 10% slimnieku plankumu vispār nav. Pirmajā nedēļā vai vēlāk (pat mēnesi pēc ērces piesūkšanās) var pasliktināties pašsajūta un rasties mānīgs gripas iespaids: sagurums, galvassāpes, mazliet paaugstināta temperatūra, sāpes locītavās, nepamatota nervozitāte. Ar analīzēm Laima slimību pirmajā stadijā (mēnesi un pat ilgāk) nav iespējams noteikt – diagnoze tiek balstīta uz klīniskām pazīmēm.   Diemžēl pilnīgu izārstēšanos garantē tikai tad, ja slimība atklāta sākuma stadijā. Tātad – pats svarīgākais ir pamanīt sarkano plankumu un tūdaļ doties pie ģimenes ārsta vai infektologa (palīdzēs arī dermatologs).  Laima slimību ārstē ar spēcīgu un ilgstošu antibiotiku kursu, 90% gadījumu rezultāti ir pozitīvi. Arī vēlākajās stadijās jādzer antibiotikas, tikai to efektivitāte vairs nav tik augsta.

•    Otrajā stadijā baktērijas jau nokļuvušas asinīs un limfātiskajā sistēmā un savairojušās. Borēliju izraisītie iekaisumi var izpausties kā meningīts, sejas nerva iekaisums, meningoradikulīts, artrīts, ādas iekaisums, sirdsdarbības traucējumi, endomiokardīts, neiroborelioze, oftamoborelioze u.c.

•    Kā var noprast no slimnieku pieredzes, lai izārstētos no trešās jeb hroniskās stadijas, kad jau bojāti iekšējie orgāni, cilvēkam jābūt ļoti zinošam, apņēmīgam, pacietīgam un arī diezgan situētam... Hroniskās kaites izpaužas ar atkārtotiem saasinājumiem un miera periodiem, un katra saasinājuma laikā ārsti liek atkārtot antibiotiku kursu. Visneglītākā ielaistas Laimas slimības seja – sāpīgi vai nejutīgi sarkanzili plankumi uz ādas, kas atgādina apsaldējumus (visbiežāk – uz rokām un kājām).

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press