TV
2023. gada 1. marts, 06:17

Pa vēsturiskā seriāla "Sisī" pēdām Latvijā un Lietuvā. FOTO un VIDEO

Gundega Vainovska

Ja ir krustu šķērsu apceļota Latvija un nedaudz iepazīta arī kaimiņzeme Lietuva, Austrijas seriāls "Sisī" sagādā patīkamu atkalredzēšanos teju katrā jaunā epizodē. Skatoties to, pamazām kļūsti kā detektīvs un katru jaunu epizodi gaidi kā mazu izaicinājumu – vai arī šo vietu spēsi atpazīt. Abās līdz šim TV ēterā demonstrētajās "Sisī" sezonās ekrānos redzam ne tikai Rundāles pili, Cesvaines pili un Vecrīgas ielas. Ir vēl daudz jo daudz citu labi zināmu vietu, kur filmēts vēsturiskais seriāls.

Apbrīnojams ir filmas veidotāju darbs, kā, iesākot ainu Rīgā un pabeidzot Viļņā, kopumā veidojas tik vienots, harmonisks un acij baudāms darbs. Tā, piemēram, kariete ar Sisī mēro ceļu pa Pils ielu Vecrīgā (filmā atainota Vīne) uz Doma laukuma pusi, taču nonāk laukumā Viļņā pie Nacionālās filharmonijas, kuras galvenā fasāde atspoguļo ķeizaru pili Hofburgā. Savukārt, ieejot šajā «Hofburgas pilī», tu iznāc ārā Rundāles pils dārzā.

Pa seriāla "Sisī" pēdām Latvijā un Lietuvā

gallery icon

Seriālā Rundāles pils par atbilstošu izvēlēta vismaz trim atšķirīgām vietām. Kāpnes un pirmā stāva gaitenis ataino ķeizara vasaras rezidenci Išlas pili Austrijā, kur seriāla pirmajā sērijā imperators Francis Jozefs I svin savu dzimšanas dienu un ieskatās daiļajā hercogienē Elizabetē jeb Sisī.

Rundāles pils franču dārzs iemieso Hofburgas pils dārzu Vīnē. Bet klasiskais skats no dārza tālākā gala uz pili filmā pasniegts kā Napoleona lauku rezidence Malmezona. Lai piedod diženais franču karavadonis, taču majestātiskā Rundāle krietni pārspēj ārēji pieticīgo Malmezonu.

Savukārt Rundāles pils Baltā zāle atainota kā balles telpa Išlas pilī Austrijā, kur jaunais ķeizars izsaka bildinājumu Sisī. Bet turpat līdzās esošā Zelta zāle filmā pārtop svinīgā pieņemamajā telpā Hofburgas pilī Vīnē, kur dzīvo ķeizaru pāris.

«Teleportēšanās» brīnumi, kad aina sākas Latvijā un noslēdzas Lietuvā, turpinās viscaur seriālam. Kad pirmās sezonas noslēgumā Sisī apmeklē savu galma dāmu pirms viņai izpildītā nāvessoda, Austrijas imperatore dodas gar Jāņa baznīcu Rīgā, taču Jāņasētā nenonāk. Viņa iznāk Traķu pils pagalmā Lietuvā.

Otrās sezonas sākumā, kad Sisī ir apņēmusies rūpēties par mirušās galma dāmas meitu, viņa apmeklē klostera skolu, kur no attāluma var atpazīt mūsu Pēterbaznīcas aizmugures fasādi, bet tās priekšējā daļa ir filmēta pie Svētās Annas baznīcas Viļņā.

Ieskats seriāla "Sisī" otrās sezonas pirmajā sērijā

Ieskats seriāla "Sisī" otrās sezonas pirmajā sērijā.

gallery icon

Mūsu Operas nams redzams gan kā Vīnes opera, gan kā Budas pils Budapeštā, Ungārijā. Kad imperatoru pāris no operas kafejnīcas zāles iziet uz balkona, viņi neredz mūsu Mildu, bet gan salūtu virs Budas pils līdzās esošā otra spārna.

Un šie gleznainie skati ar Cesvaines pili no putna lidojuma un Alpu kalniem fonā. Vai bijušo Ķemeru sanatoriju, kas reālajā dzīvē ir koku ieskauta, bet filmā majestātiski stāv kraujas malā jūras krastā.

Ak, šī maģiskā kino pasaule!

Vecrīgā filmē vēsturisko drāmu "Sisī"

Latvijā kopš šī gada maija tiek filmēts līdz šim lielākais starptautiskais kino projekts - vēsturiskā daudzsēriju mākslas filma “Sisī”, kas ...

gallery icon