Ģimenes filmas "Circenīša Ziemassvētki" pirmizrāde

Ceturtdien, 17. novembrī, piedzīvota Aigara Graubas komēdijas "Circenīša Ziemassvētki" pirmizrāde.

gallery icon
Kino
2022. gada 7. decembris, 18:33

11 pārsteidzoši fakti par jauno pašmāju filmu "Circenīša Ziemassvētki"

Jauns.lv

Ceļu pa Latvijas kinoteātriem sākusi režisora Aigara Graubas sirsnīgā filma visai ģimenei "Circenīša Ziemassvētki". Lūk, 11 interesanti fakti, kas noderēs filmas skatītājam!

Filmas stāsta pamatā ir visiem zināmais pirmssvētku satraukums, kas izvēršas neticamā notikumu virknējumā.

Policista Ervīna Dambja ģimene sliktā noskaņojumā ierodas savā lauku mājā, kur sastop Ziemassvētku vecīti. Mazā Marta un brālītis Toms viņu iesaista savas ģimenes glābšanas plānā. Vecāki sāk gatavoties svētkiem, nemaz nenojauzdami, ka sastaptais Ziemassvētku vecītis ir no cietuma izbēgušais Bruno Circenis...

Slavenību meitas

Galvenajā bērna – Martas Dambes – lomā iejutusies dziedātājas Ances Krauzes un uzņēmēja Valda Siliņa jaunākā no trim meitām Bille Siliņa!

Atceramies, ka 2013. gadā, kad Ance, būdama māmiņas cerībās, uzstājās Raimonda Paula pasākumā, tautās aizgāja jokoties mīlošā maestro frāze, ka dziedātājas ģimene kļūst kuplāka ikreiz, kā viņiem ir kāds kopīgs projekts. Lūk, arī Ances mazā meitiņa nu ir uz slavas viļņa!

Savukārt kolorītās policistes Madaras Kambalas lomu atveido režisora Aigara Graubas 33 gadus vecā meita no pirmās laulības Marija Grauba, kura lielākoties dzīvo Vācijā.

Viņa šajā filmā arī īstenojusi sapni ar tēvu kopā iedziedāt Ziemassvētku dziesmu, un tā ir no grupas «Jumprava» 1989. gada repertuāra – «Svētvakars». Jāpiebilst, ka Marija beigusi Latvijas Mūzikas akadēmijā operdziedāšanu pie Airas Rūrānes, par viņas vokāla spējām varam pārliecināties arī filmā.

Pie stūres - Nitišs!

Ņemot vērā galvu reibinošu traukšanos ar auto pa sniegotiem ceļiem, filmā vairākās lomās kā kaskadieris piedalījies rallijkrosa autobraucējs Reinis Nitišs.

Viņš pats, neaizstājot pie stūres kādu citu, bija tikai sniega šķūrētāja lomā. Savukārt pārējās vismaz četrās lomās, bruņojies ar rallija treniņnaglām, iejutās, aizstājot kādu citu pie stūres. Liekot lietā parūkas, ūsas un policista formastērpu, viņš pat sēdās pie stūres kā Marijas Graubas atveidotā Madara.

Nevar nepieminēt, ka Nitišs nebija vienīgais profesionālis, kas palīdzēja taisīt jezgu pilsētā, – pievienojās arī moto frīstaila meistars, divkārtējais Latvijas čempions motokrosā Mārtiņš Aleksandrovičs, autosportists Mārtiņš Sesks un rallists Ralfs Sirmacis.

Grauba – pa priekšu pliko skrējienam

Kadrā, kur Egons Dombrovskis piedalās pliko skrējienā, kā pirmais tajā dodas pats filmas režisors Aigars Grauba.

Par šo klīst leģenda. Egons Dombrovskis prasījis režisoram: «Kāpēc man kaut kāds tāds sviests jāspēlē pie tevis, Grauba?» Uz ko Aigars atbildējis: «Nu ko tu gribi? Gribi, lai es arī skrienu?!». Egons līdz pēdējam brīdim neticējis, ka Grauba skries. Un asistentei bijis diezgan interesanti vadīt konstruktīvu sarunu ar kailu režisoru, kurš bijis tikai ietinies šallē.

Kārkliņu – uz dziesmu šovu!

Kolīdz Liepājas aktieris Kaspars Kārkliņš kā Armands tika novākts seriālā «Nemīlētie», viņš vilka mugurā Ziemassvētku vecīša drēbes, lai filmētos šajā darbā.

Un šis noteikti jāzina – britu grupas «Chumbawamb» dziesmu «Tubthumping» filmas sākumā, kurā kā solists cietumnieku grupā «Prison Band» pie mikrofona stājas Kārkliņa atveidotais varonis Bruno Circenis, dzied pats aktieris! Jā, grupā redzams arī Aigars Grāvers, Ieva Kerēvica un citi mūziķi, bet atklājums ir Kārkliņa balss! Ceram viņu ieraudzīt kādā no nākamajiem dziesmu šoviem! Starp citu, Kasparam Kārkliņam kā Bruno nācās skriet pa aizsalušu Juglas ezeru, un tas noticis tikai divus mēnešus pēc aktiera piedzīvotās kājas saišu traumas un operācijas. Viņš intensīvi strādāja ar fizioterapeitu, lai pēc iespējas ātrāk atlabtu šim skrējienam.

Talkā nāk dubliere

Aktrise Samira Adgezalova, kas atveido Elfu, filmēšanas laikā bija māmiņas cerībās. Pēc pirmās filmēšanas dienas viņa mājās salauza kājas pirkstu, kā dēļ nācās pārvietoties ar ģipsi un pieņemt darbā «ķermeņa» dublieri.

Ar dzelzceļu joki mazi

Vietā, kurā vilciens sabrauc Elfas somu, bija uzzināti divi aptuvenie laiki, kad kravas vilcieni varētu braukt. Tāda informācija kā kravas vilcienu saraksti ir slepena, lai neteiktu, ka pat valsts noslēpums. Bija divi vilcieni. Vienam iespēja, ka brauks, bija 70 %, otram – tikai viens. Beigās atbrauca abi, un abi arī tika nofilmēti. Jāpiebilst, ka filmētāju rosība pie sliedēm tika saskaņota visaugstākajā līmenī.

Kal ragavas vasarā!

Lauku mājas interjeri jeb iekšskati tika filmēti vasarā +30 grādu karstumā paviljonā.

Kadri no filmas "Circenīša Ziemassvētki" un tās uzņemšanas

Kadri no filmas "Circenīša Ziemassvētki" un tās uzņemšanas.

gallery icon

Ainā, kad Jānis Vimba (filmā – Ervīns Dambis) ienāk ar Kasparu Kārkliņu (Bruno Circeni) no āra sniega vētras, kur tikko ielūzis āliņģī, kostīmu mākslinieces lēja spaiņiem aukstu ūdeni virsū Vimbam ar visām drēbēm. Viņš šajā situācijā bija vislaimīgākais, ko nevar teikt par biezā vecīša kārtā iepakoto Kārkliņu.

Pārliecinošais čupa-čups

Fokusa griezējam jeb kameras pirmajam asistentam pāris dienu pēc tam, kad Bruno bija iebāzis čupa-čupu aiz vaiga, pa īstam uzpampa zobs. Izskatījies identiski, kā sākumā mēģināja iztaisīties Kārkliņš, no kā filmēšanas grupa sapratusi, ka nav nošāvusi greizi.

Pasaku cietums

Oranžie cietumnieku tērpi tika speciāli šūti, un filmas komanda radoši piegāja pie cietumnieku vārdiem. Dins Ziepe, Žaks Žopē, Juris Jauda, Tims Lauķis utt. 

Mācies kalendāru!

Kad tika paziņots, ka filmēšanas vajadzībām tiks slēgts Vanšu tilts no 28.02. līdz 01.03., daudzi bija sašutumā, kā Aigars Grauba atļaujas uz trim dienām slēgt vienu no galvenajiem Rīgas tiltiem. Trīs dienas tika domātas: 29.02., 30.02. un 31.02.

Tas ir pa īstam!

Lai arī teju visu mūsdienās var dabūt gatavu datorā, šis ir pa īstam! Filmēšanas vajadzībām mašīna nudien tika uzrauta kokā un darbība norisinājās tieši tur.