foto: CAMERA PRESS/David Dyson / Vida Press
Ar naudu jāprot rīkoties! Slavenības, kas mantojumā atstāja tikai parādus
Maikls Džeksons.
Slavenības
2022. gada 15. decembris, 06:52

Ar naudu jāprot rīkoties! Slavenības, kas mantojumā atstāja tikai parādus

Žurnāls "Kas Jauns"

Neatkarīgi no nopelnītā daudzuma ar naudu ir jāprot rīkoties. Astoņas slavenības, kuras ar savu darbu ir pelnījušas miljonus, bet aiz sevis ir atstājušas tikai nelaimju mantojumu.

Bagāts pēc nāves

Popmūzikas karalis Maikls Džeksons ir iegājis vēsturē kā viens no visu laiku izcilākajiem mūziķiem.

Maikls Džeksons un viņa maskas

gallery icon

Profesionālajā dzīvē guvis tik neticamus panākumus, ka varēja atļauties dzīvot grezni. Un tomēr – jo vairāk pelni, jo lielāki izdevumi. Kad Maikls Džeksons 50 gadu vecumā (2009) nomira, lielo tēriņu un nodokļu parādu dēļ viņš jau bija bankrotējis. Tiesa, pēc nāves bija vērojams izpildītāja mūzikas pārdošanas pieaugums, taču ienākumi no tā vairs nepienācās viņam.

Parādus atmaksā meita

Aktrise Džūdija Gārlenda ir pazīstama kā Dorotija no mūzikla "Oza zemes burvis" (1939).

foto: Mirrorpix / Vida Press
Džūdija Gārlenda.

Ekrānos un sabiedrībā viņas talants, skaistums un vokāls tika apbrīnots, bet aizkulisēs pēc pašas menedžeru nespējas pārvaldīt ienākumus Džūdija bija kļuvusi par naudas piesavināšanās upuri. Jāatzīmē, ka finansiālās nedienas pastiprināja arī narkotiku atkarība. 47 gadu vecumā nomirstot no narkotiku pārdozēšanas, Gārlenda savu Bel-Air māju jau bija pārdevusi (par simbolisku summu) un uzkrājusi 4 miljonu parādu. Sekas nācās risināt pašas meitai aktrisei Laizai Minelli, kas ar ģimenes drauga dziedātāja Frenka Sinatras palīdzību parādus nomaksāja.

Knapi ticis zem zemes

Aktierim Mikijam Rūnijam bija teju 90 gadu ilga karjera un vārds vairāk nekā 300 filmu titros.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Mikijs Rūnijs.

Tomēr, neraugoties uz fantastisko karjeru, filmas "Brokastis pie "Tifanija"" aktieris nespēja naudu noturēt kabatā. Karjeras laikā dēvēts par Holivudas vilciena avāriju, viņš cīnījās ar alkohola un recepšu medikamentu atkarībām, un astoņas laulības vēl vairāk izputināja viņa finanses. Kad aktieris 2014. gadā nomira, pāri bija palikuši medicīnas rēķini un nenomaksāti nodokļi, un Rūnija ģimene bija spiesta lūgt sabiedrības palīdzību, lai organizētu publiskas bēres.

No villas līdz mammas ligzdiņai

Pagājušā gadsimta 80. gadi bija aktiera Korija Haima karjeras augstākais punkts.

foto: Laura Cavanaugh/Sipa USA/ Vida Press
Korijs Haims.

Sācis kā aktieris pusaudzis, viņš filmējās tādos kases grāvējos kā "Silver Bullet" (1985), "The Lost Boys" (1987), "Lucas" (1986), bet līdz ar slavu nāk arī ciešanas – narkotiku atkarība, pneimonija un slikta finanšu pārraudzība. Lielākās nepatikšanas sākās, kad viņu tiesā iesūdzēja apdrošinātāji par narkotiku atkarības slēpšanu. Zaudējis 375 000 ASV dolāru, 1997. gadā viņš iesniedza bankrota pieteikumu. Neilgi pirms nāves Haims bija atgriezies mājās pie mātes un 38 gadu vecumā nomira no pneimonijas. Nāves dienā viņam pie dvēseles nebija ne graša, un ģimenei nācās lūgt palīdzību faniem bēru izdevumu segšanai.

Salauzta jau bērnībā

Bilijas Holidejas vārds komentārus neprasa. Viņa bija viena no visu laiku labākajām džeza vokālistēm, un, lai arī sabiedrībā atzīta un pazīstama, privātajā dzīvē bija piedzīvojusi daudz sāpju.

Uzaugusi nepilnā ģimenē, nabadzības un prostitūcijas vidē, un bijusi seksuālas vardarbības upuris. Bagātību tā arī neizbaudījusi, viņa mierinājumu rada un skumjas slīcināja alkoholā un narkotikās.

foto: Universal History Archive/UIG/Shutterstock/ Vida Press
Billija Holideja.

Pēc tam kad Bilija 1947. gadā tika arestēta par narkotiku glabāšanu, sieviete zaudēja kabarē izpildītājas licenci (viņai tika liegts uzstāties vietās, kur tirgo alkoholu), un ienākumi samazinājās ļoti strauji. Nomirstot no narkotiku lietošanas komplikācijām – aknu un sirds slimībām –, Holidejai pie dvēseles bija palikuši tikai nieka 750 dolāri.

Glābiet mani!

Gerija Kolmena aktiera karjera sākās jau bērnībā – situāciju komēdijā "Diff’rent Strokes" (1987) –, un viņš skaitījās viens no NBC labāk apmaksātajām komēdiju zvaigznēm (par katru sēriju saņēma ap 100 000 dolāru).

foto: Shutterstock/ Vida Press
Gerijs Kolmens.

Panākumi ekrānā radīja nepatikšanas dzīvē – 1993. gadā viņš iesūdzēja tiesā vecākus, advokātus un aģentus par nepareizu īpašumu pārvaldīšanu. Uzvarot un iegūstot 1,3 miljonus, viņa dzīve vieglāka nekļuva, un izdevumi pastāvīgo veselības problēmu dēļ piespieda 1999. gadā pieteikt bankrotu. 2000. gados viņš pat organizēja tiešsaistes izsoli "Glābiet mani", kur tirgojās ar savām mantām un autogrāfiem. Tas nelīdzēja, un, 42 gadu vecumā (2010) atvadoties no dzīves, mantojumā bija palicis 70 000 ASV dolāru parāds.

Loma kā lāsts

Šausmu klasika "Drakula" (1931) ungāru/amerikāņu aktieri Bēlu Lugosi padarīja par superzvaigzni.

foto: ddp/Capital Pictures/Capi / Vida Press
Bela Lugosi filmā "Dracula".

Tomēr grāfa Drakulas loma izrādījās kā lāsts – spilgtā tēla dēļ viņš nebija iedomājams citās filmās. Papildus alkohola un narkotiku atkarība, izsmalcināts dzīvesveids un piecu laulību šķiršana spieda Lugosi piedalīties mazbudžeta filmās, un tomēr nepietika arī ar to. Nāves dienā viņam bija vien 1900 ASV dolāru bankā un 1000 kā nekustamais īpašums.

Ceļš aprāvās

Endijs Gibs, būdams rokgrupas "The Bee Gees" dalībnieku jaunākais brālis, bija ceļā uz slavu (jo īpaši ar hitu" I Just Wanna Be Your Everything").

Tomēr aizraušanās ar kokaīnu pasliktināja kā viņa personīgo, tā finansiālo stāvokli. Dienā tērējot 100 ASV dolāru narkotikām, viņš nomira 30 gadu vecumā (1988), un viņa parādi kreditoriem un menedžeriem bija mērāmi miljonos.

foto: Geoffrey Swaine/Shutterstock/ Vida Press
Endija Giba kapavieta.