Gidona Krēmera un "Kremerata Lettonica" koncerts 2021. gada maijā

22. maijā Rīgas Riharda Vāgnera namā notika Gidona Krēmera un "Kremerata Lettonica" koncerts, veltīts Riharda Vāgnera dzimšanas dienai un Vācijas ...

gallery icon
Mūzika
2021. gada 24. maijs, 06:11

FOTO: ar Gidona Krēmera koncertu Rīgā nosvin Vāgnera dzimšanas dienu

Jauns.lv

Pagājušās nedēļas nogalē, 22. maijā, Rīgas Riharda Vāgnera biedrība tradicionāli svinēja dižā vācu komponista dzimšanas dienu. Un šajā dienā Rīgas Riharda Vāgnera namā notika Gidona Krēmera un "Kremerata Lettonica" koncerts, veltīts Riharda Vāgnera dzimšanas dienai un Vācijas un Latvijas diplomātisko attiecību simtgadei.

Sākotnēji Rīgas Riharda Vāgnera biedrības rīkotās svinības bija vērienīgas un sabiedrības uzmanību piesaistošas zibakcijas, kas tika veidotas ar mērķi pievērst gan valdības, gan sabiedrības uzmanību valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa Vāgnera nama glābšanai.

“Šogad daudzi plāni tika izjaukti un arī mums bija jāpiemērojas situācijai, mainot jubilejas svinību formātu ar tiešraides koncertu. Esam gandarīti, ka mums ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar pasaulslaveno vijolnieku Gidonu Krēmeru un viņa vadītajiem "Kremerata Baltica" un "Kremerata Lettonica" orķestriem. "Kremeratai Baltica" Vāgnera nams bija mājvieta, pirms to slēdza, un mēs esam pagodināti sagaidīt viņus atpakaļ atjaunotajā ēkā,” saka Rīgas Riharda Vāgnera biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Gailis.

foto: Mārtiņš Ziders
"Esam gandarīti, ka mums ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar pasaulslaveno vijolnieku Gidonu Krēmeru un viņa vadītajiem "Kremerata Baltica" un "Kremerata Lettonica" orķestriem. "Kremeratai Baltica" Vāgnera nams bija mājvieta, pirms to slēdza, un mēs esam pagodināti sagaidīt viņus atpakaļ atjaunotajā ēkā,” saka Rīgas Riharda Vāgnera biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Gailis.

2020. gads lika pasaulei apstāties. Pasaules koncertzāles tika apklusinātas. Mūziķi bija spiesti nokāpt no skatuvēm. Bet tieši šis bija tas mirklis, kad dzima jauna ideja un ar Gidona Krēmera iniciatīvu jaunā ansamblī apvienojās Latvijā esošie kamerorķestra "Kremerata Baltica" mūziķi.  Kopš 2020. gada vasaras un pirmajiem neoficiālajiem koncertiem ansamblis nosauca sevi par "Kremerata Lettonica", un tā arī oficiāli pieteikuši sevi mūzikas pasaulē.

foto: Mārtiņš Ziders
Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts: “Koncerts tiek veltīts ne tikai Riharda Vāgnera piemiņai, jo šogad mēs atzīmējam arī vēl divas nozīmīgas jubilejas – Vācijas un Latvijas diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgadi un 30 gadus kopš to atjaunošanas 1991. gadā.  Ar šo koncertu sākas arī Vāgnera nama muzikālo tradīciju atjaunošana, kas atspoguļo mūsu savstarpējo attiecību un saikņu seno vēsturi.”

Mūziķu degsme, enerģija un zinātkāre par visapkārt notiekošo ir tās kvalitātes, kuras jau 24 gadu garumā Latvijas ansamblis ir smēlies no izcilā mūziķa un vijolnieka Gidona Krēmera. Esot plecu pie pleca un spēlējot ar pasaules ģēniju, "Kremerata Lettonica" dalībnieki ir uzlādēti ar zināšanām un gatavi dalīties ar publiku.

foto: Mārtiņš Ziders
“Es ceru, ka Vāgnera nams kādreiz atkal būs mājas "Kremeratai Baltica" un "Kremeratai Lettonica", ka mēs šeit varēsim atgriezties bieži, sniegt koncertus, mēģināt un sajust, ka mūsu projekts pieder Latvijai un mūzikai caur Vāgneru un vēsturi. Mēs mēģināsim atstāt savas skaņas brīnišķīgajā Vāgnera zālē,” pauž Gidons Krēmers.