Pāris, kas satriec daudzus. Viņai 12 gadi, viņam - sirma galva. VIDEO
Libānā laulības ar likumu atļautas no 9 gadu vecuma. Šai „līgaviņai” ir 12.
Trakā pasaule
2015. gada 8. decembris, 19:33

Pāris, kas satriec daudzus. Viņai 12 gadi, viņam - sirma galva. VIDEO

Jauns.lv

„Vai viņa ir tava? Vai šī piemīlīgā sieviņa ir tava? Apsveicam, apsveicam!” – šādus un tamlīdzīgus sveicienus Beirūtā, Libānas galvaspilsētā, saņēma „precējies” pāris. Ar neapbruņotu aci redzmams, ka padzīvojušais kungs apprecējis mazu meiteni, 12 gadus vecu bērnu.

Viņi izskatās kā vectētiņš un mazmeitiņa, kura saģērbta līgavas kleitā un nevainības plīvuru galvā. Abi kopā pastaigājās pa promenādi Beirūtā, un izbrīnītu skatienu vietā lielākoties saņēma laimīgas kopdzīves vēlējumus. Bērnam ir 12 gadu, viņas vīram – sirmi mati un jau mūža otrā puse. Laulība ir fiktīva un eksperimenta mērķis – pievērst pasaules uzmanību faktam, ka pat mūsdienās visnotaļ attīstītajā Libānā joprojām ik gadu tiek izprecinātas vismaz simt meiteņu, kuras jaunākas par 15 gadiem. Laulības ar likumu atļautas meitenēm jau no deviņu gadu vecuma. Daudziem tas šķiet pašsaprotami.

Pārmēru agras laulības šobrīd visasāk skar arī Sīrijas bēgļu meitenes, kas dzīvo nometnēs Libānā.

Videoeksperimentā, ko realizēja cilvēktiesību organizācija „KAFA Lebanon” redzams, ka bija arī garāmgājēji, kuros īpatnējais pāris izraisīja sašutumu un momentānas aizdomas par to, ka vīrietis ir pedofils, bet līgavas vecāki – noziedznieki, kas bērnu pārdevuši.  Kāda sieviete kliedza: „Kādi vēl likumi?! Tu izskaties kā viņas vectēvs!” „Tā nav jūsu darīšana, viņa ir mana sieva. Viņas vecāki deva piekrišanu,” izspēlētajā situācijā paskaidroja pusmūža līgavainis.

Labdarības organizācijas mērķis ir pievērst pastiprinātu uzmanību agro (piespiedu) laulību problēmai. Atsaucoties uz UNICEF datiem, viens no katriem 100 bērniem Libānā apprecējās pirms 15 gadu vecuma. Jāpiebilst, ka meitenes un puiši drīkst precēties no 14 gadiem, neprasot vecāku piekrišanu. Ja kāds grib apņemt jaunāku līgaviņu, būs vajadzīgs viņas vecāku akcepts. Vienota bērnu aizsardzības likuma pieņemšanu kavē fakts, ka praktiski ir grūti panākama sadarbība starp reliģiskajām un civilajām iestādēm un reģionālajiem tribunāliem.

Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tēmas