foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dināra Rudāne negaidīti atzīstas: "Es esmu musulmaniete"
Dināra Rudāne Dzintaru koncertzālē 2018. gada vasaras sezonai veltītajā preses konferencē.
Slavenības
2018. gada 30. maijs, 08:22

Dināra Rudāne negaidīti atzīstas: "Es esmu musulmaniete"

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Dziedātāja Dināra Rudāne (33), kas nesen kopā ar leģendāro latviešu solistu Ingu Pētersonu ar koncertiem pieskandināja kristiešu baznīcas, negaidīti atzīstas, ka pēc reliģiskās piederības ir musulmaniete.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dināra pēc izcelsmes ir tatāriete, kas daudz laika pavadījusi pie vecmāmiņas Kazaņā, bet mācījusies latviešu skolās. Tieši dzimtas tradīcijām sekojot, viņa sevi uzskata par islāmticīgo.

"Esmu musulmaniete, taču ļoti mierīgi attiecos pret visām reliģijām. Uzskatu, ka reliģiskā piederība ir katra cilvēka individuālā izvēle, un es nenoliedzu ne vienu, ne otru, ne trešo. Katrs cilvēks izvēlas, kā saukt Dievu – manuprāt, tā starp reliģijām ir vienīgā atšķirība,” žurnālam "Kas Jauns" pastāstījusi dziedātāja.

Dināra Rudāne trenējas boksā

Dziedātāja Dināra Rudāne trenējas boksā.

gallery icon
52

„Islāmticību esmu pārmantojusi no ģimenes, un manā gadījumā reliģiskā piederība ir ne tik daudz pārliecība, kā ģimenes tradīciju godāšana. Plus mīnus musulmaņu rituālus pārzinu, jo redzēju, ko dara mana vecmamma. Ikdienā nelūdzos katru dienu, bet es svinu svētkus. Arī iespējas apmeklēt lūgšanu vietas Rīgā nemeklēju, toties mēdzu ieiet mošejās citās valstīs. Tad, protams, ievēroju arī tās tradīcijas, kas attiecas uz apģērbu, lieku galvassegu, kā musulmaņu sievietēm pieņemts. Tur jau citādi nemaz nevar ieiet,” neslēpj Dināra.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dināra iecienījusi arī īstu veču hobiju motobraukšanu.

Dziedātājas mamma, kas savos uzskatos nav tik reliģioza kā vecmāmiņa, meitu audzinājusi brīvi, tāpēc jau kopš bērnības Dināra ar prieku ir svinējusi kristiešu Ziemassvētkus. „Šie svētki man ļoti patīk, un pagājušajā ziemā, kad uzstājos Ziemassvētku koncertos baznīcās, tas man bija ļoti skaists notikums,” atzīst māksliniece.

Precas dzimtsarakstu nodaļā

Nesen Dināra Rudāne salaulājusies ar sava gaidāmā bērna tēvu un izvēlējusies laulību reģistrēt laicīgā ceremonijā dzimtsarakstu nodaļā. „Iztikām bez reliģijas,” viņa pasmaida. To, kas ir viņas vīrs, Rudāne pagaidām vēlas paturēt noslēpumā, skaidrojot, ka visam ir savs laiks.

„Prese bija sarakstījusi dažādas aplamības par manu bērna tēvu – gan to, ka tas ir mans iepriekšējais vīrs, gan nosaukta pavisam cita persona. Šīs preses interpretācijas uztveru ar humoru, tās mani pat uzjautrina. Gandrīz vai katrs, kas man blakus nobildējas, var tikt piedēvēts kā mans vīrs un gaidāmā bērna tēvs."

"Mēs jau ar Maestro Raimondu Paulu par šo ironizējam. Viņš ir pieredzējis, ka solistes paliek stāvoklī, un tagad smejas: „Kārtējo reizi atkal esmu iekritis!”,” saka dziedātāja.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Kārtējo reizi atkal esmu iekritis,” par kārtējo solisti, kura sadarbības laikā palikusi stāvoklī, koķetē Raimonds Pauls.

Ar bijušo vīru baltkrievu izcelsmes ģitāristu Ivanu Zmitroviču Dināra laulību šķīra pērn pavasarī, bet kopā abi vairs neesot vēl ilgāku laiku. „Tomēr aizvien turpinām muzikālo sadarbību, muzicējam kopā. Mums ir ļoti draudzīgas attiecības, kā normāliem cilvēkiem,” bilst Rudāne, kuras mazulis dzimšot šoruden.

„Jūtos ļoti labi, nekas man netraucē, tāpēc turpināšu dziedāt. Šovasar vēl noteikti dziedāšu Opermūzikas svētkos, bet pēc tam skatīšos, kāda būs pašsajūta,” optimistiski noskaņota ir dziedātāja, kas 2016. gada rudenī kļuva par TV šova "Izklausies redzēts" kārtējās sezonas uzvarētāju.

Šova "Izklausies redzēts" 3. sezonas fināls

Šova “Izklausies redzēts” 3. sezonas fināls, kurā uzvarēja Dināra Rudāne.

gallery icon
141
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās