Supermodeles nenoveco. Pasaulē valdzinošāko sieviešu skaistuma noslēpumi
Slavenības
2011. gada 27. aprīlis, 06:10

Supermodeles nenoveco. Pasaulē valdzinošāko sieviešu skaistuma noslēpumi

Jauns.lv

Viņas bija sava laika stila ikonas un skaistuma etalons. Arī tagad, kad dāmām jau pāri 40, 50 un 60 gadiem, bijušās supermodeles šarmu nav zaudējušas. Kā par izskatu rūpējas Klaudija Šīfere, Sindija Krauforde, Brūka Šīldsa, Imana un Tvigija?

Nav nekā sliktāka par gludu, botoksa piepildītu seju bez emocijām!

Angliete Tvigija (61) bija populārākā modele aizvadītā gadsimta sešdesmitajos gados. Meitene uzsāka karjeru, kad viņai bija sešpadsmit gadu. Tvigiju atpazina pēc viņas lielajām izteiksmīgajām acīm, garajām skropstām, īsajiem matiņiem un trauslā tievā auguma. Lai gan mēdz uzskatīt, ka pārlieka tievuma kults aizsākās ar supermodeles Keitas Mosas parādīšanos modeļu biznesā, tas bija jau Tvigijas laikos. Šai modelei gribēja līdzināties daudzas. Tvigijas fotogrāfijas izraisīja arī ne mazums sabiedrības kritikas, jo šāda meitene popularizējot neveselīga sievietes auguma ideālu. Kāda populāra dāmu apģērbu veikala vadītājs tolaik izteicās pavisam nesaudzīgi: meitenes kājas esot tik tievas, ka atgādinot divus nokrāsotus tārpiņus.

Kopš Tvigijas slavas laikiem pagājušas četras gadu dekādes, bet viņa arī savā cienījamā vecumā ir šarmanta sieviete. Bijusī supermodele atklāj, kā sadzīvo ar novecošanas procesu, grumbiņām un kā rūpējas par savu ādu.

„Kad man bija septiņi gadi, uz mammas spoguļgaldiņa ievēroju sejas krēma bundžiņu,” atceras Tvigija. „Tā es pirmoreiz iepazinos ar to, ko pieaugušas sievietes dara, lai rūpētos par ādu. Krēmam bija tik burvīga smarža!”

„Es nevaru teikt, ka esmu sajūsmā par savām grumbiņām, bet esmu iemācījusies ar tām sadzīvot. Novecošana ir ļoti dabisks process ikviena cilvēka dzīvē, tāpēc nav prātīgi sapņot, kaut tas nenotiktu. Būtu naivi ignorēt to, ka dzīvojam sabiedrībā, kas ir orientēta uz vizuālo tēlu un kurā valda jaunības kults. Tāpat nevar noliegt, ka ikviens vēlamies, lai citi pateiktu, ka izskatāmies jaunāki par saviem gadiem. Līdz 61 gada vecumam neesmu veikusi ķirurģiskas skaistumu uzlabojošas procedūras, bet — kas zina. Varbūt, kad man būs 65 gadi, es tomēr pārdomāšu? Tomēr uzskatu, ka sievietēm nevajadzētu aizrauties ar dārgām procedūrām, it īpaši ja nepieciešama būtiska ķirurģiska iejaukšanās. Katra grumbiņa pastāsta kaut ko par jūsu dzīvi. Smieklu krunciņas ir burvīgas, jo tās piešķir personībai raksturu un sejai izteiksmību. Nav nekā sliktāka par gludu, botoksa pārāk piepildītu seju bez emocijām! Dažas jaunas sievietes izskatās vienkārši traģiski, kurpretim dāmas gados pasakaini. Pozitīva attieksme pret savu izskatu lielā mērā ir panākumu atslēga ceļā uz veselīgu pašapziņu. Vienmēr atcerieties, ka perfektais skaistums reklāmas fotogrāfijās tikai iedvesmo labi izskatīties. Tas nav īsts un reāls.”

Kaut vai tikai nedaudz skropstu tušas izteiksmīgākam skatienam

„Man vienmēr bijusi ārkārtīgi sausa āda,” skaistumkopšanas noslēpumos dalās Tvigija. „Es lietoju ādu bagātīgi barojošus sejas krēmus jau kopš pusaudzes vecuma. Tiem nav obligāti jābūt dārgākajiem pasaulē. Uzskatu, ka vislabākais, ko iespējams darīt ādas labā, ir dzert daudz ūdens. Guļot pie ieslēgta sildītāja, jūs pieplusojat trīs gadus savam patiesajam vecumam, jo sejas āda nakts laikā pārāk izžūst. Svaigs gaiss dod veselīgāku miegu. Novietojiet istabā gaisa mitrinātāju vai bļodu ar ūdeni uz radiatoriem, lai gaiss nebūtu tik sauss.”

„Dažām sievietēm nepatīk lietot kosmētiku, taču tā ir lielisks veids kā akcentēt skaistāko jūsu sejā. Lietojiet kaut vai tikai nedaudz skropstu tušas, jo tā palīdz acīm izskatīties plašākām un skatienam izteiksmīgākam. Seja pavisam bez meikapa piešķirs sagurušu izskatu, it īpaši, ja esat gados vecāka.”

„Es vienmēr saku, ka manai sejai nepieciešams pāris stundu, līdz tā no rīta ir atmodusies. Mana lielākā problēma ir pietūkušas acis. Kad esmu augšā, pirms manas acis ir atmodušās, paņemu no saldētavas maisiņu ar saldētiem zirņiem un pārmaiņus paturu virs katras acs. Brīnumus spēj darīt arī gurķa šķēlītes uz acīm un sasaldēti melnās tējas maisiņi. Liekajam ūdens daudzumam no tiem jābūt izspiestam pirms likšanas ledusskapī.”

Skaistuma noslēpumi no pašas Kleopatras

Viens no supermodeles Sindijas Kraufordes (45) skaistas ādas noslēpumiem ir... piens. Viņa to nedzer, bet smidzina uz ādas, lai tā būtu maiga un samtaina. Sindija sajauc pienu ar ūdeni un šādi mitrina sejas ādu visas dienas garumā. Sen zināms, ka pienā esošā pienskābe spēj darīt ādu maigāku. Šo ādas kopšanas metodi nav izgudrojusi Krauforde pati. Pirmā to lietoja neviena cita kā leģendārā skaistule Kleopatra. Runā, ka viņa gājusi piena vannās, lai iegūtu skaistu ādu.

Sievietes bieži satraucas par gadu skaitu. Kā jūtas modele, kad jau pāri četrdesmit? „Man šķiet, es izskatos labi savam vecumam,” atzīst Sindija. „Protams, man vairs nav 23 gadu. Ja kāds žurnāls vēlas publicēt paparaci fotogrāfijas ar mani pludmalē, kas uzņemtas no aizmugures, un pēc tam teikt, ka man ir celulīts, es varu atbildēt: jā, man ir un es nekad neesmu to noliegusi. Man ir divi bērni un 45 gadi!”

„Ikdienā lietoju krēmus ar antioksidantiem, saules aizsargkrēmu, nakts krēmu un krēmu ādai ap acīm. Reizi nedēļā lieku sejas masku un reizi mēnesī apmeklēju [ādu attīrošo] mikrodermabrāzijas procedūru. Es rūpējos par sevi, taču nevēlos, lai tas kļūtu par apsēstību. Visvairāk kopju rokas un dekoltē zonu. Losandželosā bieži gadās redzēt 65 gadus vecas sievietes apspīlētās treniņbiksēs skrienam rīta krosiņu. No mugurpuses šķiet, ka dāmai ir divdesmit gadu, bet, kad ieraugi rokas un kaklu, saproti, ka tā nav. Vairums sieviešu nesāk rūpēties par dekoltē zonu, pirms jau ir par vēlu!”

„Man ir ļoti vienkāršs veselīga dzīvesveida padoms, kas dara brīnumus. Es dzeru daudz ūdens, sekoju līdzi tam, ko ēdu, un vingroju.”

Sindija priecājas, ka jaunībā nav smēķējusi un aizrāvusies ar sauļošanos: „Ir sajūta, ka tas atmaksājas. Tagad esmu visnotaļ apmierināta, kā izskatās mana seja. Nezinu, kas ir labākais, ko varu darīt nākotnei. Es jau šobrīd redzu, ja nokrītos nedaudz svarā, mana seja sāk izskatīties pārāk kalsna, saspringta un sagurusi.”

Sindija gan nenoliedz, ka ir apmeklējusi arī plastikas ķirurgus. „Esmu veikusi tikai botoksa injekcijas,” viņa norāda. „Plastiskā ķirurģija mani biedē. Tā ir pieņemama, ja vien neizmaini sejas vaibstus.” Agrākās intervijās gan modele atzinusi, ka veikusi arī citas procedūras. „Krēmi atstāj labu iespaidu uz ādas struktūru, bet, lai atjaunotu tās elastību, vienīgais, uz ko var paļauties, ir vitamīnu injekcijas, botokss un kolagēns,” — tā pirms vairākiem gadiem teica Sindija Krauforde.

Botoksa injekciju rezultāts izrādījās šausminošs

Amerikāņu aktrise un modele Brūka Šīldsa (45) vislabāk pazīstama pēc lomām filmā Zilā lagūna (1980, Blue Lagoon) un seriāla Lūpukrāsas pavēlnieces (2008—2009, Lipstick Jungle). Pirms dažiem gadiem viņa izdevusi pati savu skaistumkopšanas produktu līniju Latisse. Šīldsas produkcija paredzēta skropstu kopšanai, lai tās augtu garākas un biezākas. „Pat skropstu tušu ražotāji priecāsies, jo nu būs vairāk skropstu, uz kā klāt tušu,” viņa apgalvo.

Lai uzturētu ķermeni labā formā, Brūka daudz sporto un ietur diētu ar zemu ogļhidrātu saturu. Viņas maltītes galvenokārt sastāv no gaļas, siera un zaļas krāsas dārzeņiem. Zema ogļhidrātu satura diēta palīdz samazināt svaru, bet, ja to ievēro visu laiku, svars arī neatgriežas — norāda Šīldsas trenere Kārena Voita.

„Par plastisko ķirurģiju pajautājiet man pēc desmit gadiem,” iesaka Brūka. „Ja mani acu plakstiņi noslīdēs līdz zodam, vai meklēšu ķirurga palīdzību? Es nezinu. Esmu jau mēģinājusi [ar botoksu] piepildīt mīmikas krunciņas. Mani šausmināja rezultāts. Es nespēju pakustināt sejas muskuļus. Bet neviens nav teicis, ka man neapniks ik dienas skatīties uz krunciņām pie acīm. Esmu redzējusi, ka cilvēki, kas no tām atbrīvojas, jūtas laimīgāki un pašpārliecinātāki.”

Aizvadītajā gadā Šīldsa norādījusi, ka apsver domu par atbrīvošanos no krunciņām ar lāzera procedūru. „Bet man jāatrod kāda viegla procedūra,” viņa norādīja. „Man ir bail no tā, ka seja rezultātā varētu izskatīties pēc Džokera.”

Labs konsīleris paslēps neskaitāmus defektiņus

Deviņdesmitos gados populārā vācu supermodele Klaudija Šīfere (40) iesaka dāmām nēsāt saulesbrilles. Tās ne tikai pasargās acis no saules, bet arī paslēps tumšos lokus zem acīm un sapampumu. Šīfere aizvien pārliecināti tic, ka tieši ūdens spēj darīt ādu mirdzošu. Viņa dienā izdzer litru ūdens un vairākas tasītes piparmētru tējas.

Lai mati vienmēr būtu skaisti, Klaudija atklāj knifiņu, ko reiz viņai fotosesijā ieteicis kāds stilists. „Lai izceltu matu dabiskumu un ar fēnu žāvēti mati izskatītos interesantāk, nekad tos nevajag izžāvēt simtprocentīgi sausus,” padomu atceras bijusī supermodele. Klaudija lieto Kerastase Creme masku, lai matu galiņi būtu gludi un nešķeltos. Mēs vienmēr esam raduši Šīferi redzēt ar gariem matiem, taču reiz viņa nolēma frizūru mainīt un nogrieza garās cirtas. Klaudijai īsais matu griezums nav paticis, un viņa tūlīt pat nožēlojusi savu rīcību. Reizi pa reizei modele savu frizūru pamaina, šķirot matu celiņu uz sāna vai nogriežot ponijmatus.

Par svarīgāko lietu savā kosmētikas somiņā Šīfere nosauc konsīleri. „Lietojiet labu konsīleri, tas paslēps neskaitāmus defektiņus,” iesaka supermodele. „Vispirms uzklājiet pavisam nelielu daudzumu vielas uz jebkuras problēmu skartās vietiņas un izlīdziniet ar pirkstu galiem. Šādējādi jūs redzēsiet, vai ir nepieciešama vēl papildu kārtiņa vai tomēr ne.”

Pretiedeguma krēms nepieciešams ikvienai

Tumšādainā modele Imana (55) jau deviņpadsmit gadu ir precējusies ar mūziķi Deividu Boviju. Šajā laulībā dzimusi meita Aleksandrija (10).

Imana uzskata, ka rūpes par ādu ir noteicošais faktors, lai labi izskatītos. „Tas, cik labi tu rūpējies par sejas ādu divdesmit gadu vecumā, atspoguļosies pēc piecdesmit gadu sliekšņa sasniegšanas un vēlāk,” ir pārliecināta modele. Imanai ir pašai sava kosmētikas firma, kuras produkcija īpaši izstrādāta tumšādainajām sievietēm. Imanas dermatoloģe pirms vairāk nekā desmit gadiem ieteica sejai ikdienā lietot pretiedeguma krēmu ar indeksu SPF 50. Modele uzskatīja, ka tumšās ādas krāsas dēļ viņai to nemaz nevajag, taču paklausīja speciālistes ieteikumam. Tagad viņa ir gandarīta par to: „Esmu pārliecināta, ka tieši tāpēc mana āda aizvien ir tik labā stāvoklī. Sievietes ar tumšu ādas krāsu domā, ka viņām nav nepieciešams lietot pretiedeguma krēmu, taču to vajag ikvienam. Šis krēms burtiskā nozīmē ir glābis manu ādu.”

Gundega Oliņa/Foto: Bulls Press