Bizness un ekonomika
2024. gada 24. aprīlis, 15:55

Drošības skandālu māktais "Boeing" turpina ciest zaudējumus

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

ASV aviobūves uzņēmums "Boeing" šogad pirmajā ceturksnī strādājis ar 343 miljonu dolāru zaudējumiem, kas gan bijuši mazāki par 414 miljonu dolāru zaudējumiem attiecīgajā laika periodā pērn, teikts kompānijas publiskotajā finanšu pārskatā.

Zaudējumi tiek skaidroti ar nesenajām lidaparātu drošības problēmām, kas bremzējušas ražošanu un piegādes. Tikmēr uzņēmuma ienākumi ceturksnī samazinājušies par 7,5% un veidojuši 16,6 miljardus dolāru.

ASV Federālā aviācijas pārvalde (FAA) februāra izskaņā deva "Boeing" 90 dienas, lai izstrādātu plānu kvalitātes kontroles problēmu novēršanai pēc janvārī konstatētajiem būtiskajiem drošības pārkāpumiem.

Plānā, kas jāiesniedz 90 dienu laikā, jāiekļauj FAA veiktās ražošanas līnijas revīzijas rezultāti, kā arī jaunākie ekspertu grupas pārskata ziņojumā iekļautie secinājumi.

Aviokompānijas "Alaska Airlines" lidmašīnai, kurā atradās 171 pasažieris un seši apkalpes locekļi, 5.janvārī neilgi pēc pacelšanās gaisā izkrita panelis, kas uzstādīts nevajadzīgas ārkārtas izejas vietā. Lidmašīna atgriezās Portlendas lidostā un veica avārijas nolaišanos. Par laimi, neviens cilvēks incidentā necieta.

Kopš tā laika FAA bija aizliegusi aviosatiksmē izmantot 171 lidmašīnu "Boeing 737 MAX 9", kamēr tās tika veikta to pārbaude. Tas radīja traucējumus simtiem reisu izpildē.

FAA pasažieru pārvadājumus ar lidmašīnām "Boeing 737 MAX 9" atļāva atsākt janvāra beigās. "Boeing 737 MAX" lidmašīnām ilgu laiku netika ļauts pārvadāt pasažierus pēc traģiskām aviokatastrofām 2018. un 2019.gadā.

Tēmas